Νιγηρία: Νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2, παρόμοια με εκείνη της Βρετανίας, εντοπίστηκε στη χώρα
Κορονοϊός: Μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, διαφορετική από εκείνη που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, αλλά με ορισμένες μεταλλάξεις παρόμοιες με εκείνες που έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφηκε στη Νιγηρία από τον καθηγητή Κρίστιαν Χάπι.
Ο καθηγητής επισήμανε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί αν σχετίζεται η μετάλλαξη αυτή με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.
Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης έγινε στα μέσα της εβδομάδας από το Acegid, ένα ινστιτούτο που ασχολείται με τις λοιμώδεις ασθένειες και εδρεύει στο Έντε, στη νοτιοδυτική Νιγηρία. Πέρασε όμως απαρατήρητη μέχρι που το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που υπάγεται στην Αφρικανική Ένωση, συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση για να εξετάσει το θέμα.
Στη βιντεοδιάσκεψη, από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο Τζον Νκενγκασόνγκ, ο διευθυντής του CDC, ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν και άλλα δείγματα ώστε να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια ευρύτερη εικόνα για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής στη Νιγηρία. Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Κρίστιαν Χάπι, ο οποίος ανέλυσε το γονιδίωμα του ιού, ζήτησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.
Από τα 200 δείγματα που αναλύθηκαν από το Acegid από τις αρχές Δεκεμβρίου, μόνο δύο παρουσιάζουν γενετικές μεταλλάξεις. Το ένα είχε ληφθεί στις 3 Αυγούστου και το άλλο στις 9 Οκτωβρίου.
«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι αυτή η παραλλαγή συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε αυτήν την περίοδο στη Νιγηρία», τόνισε.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Νιγηρία έχει καταγράψει μόνο 82.000 κρούσματα και 1.246 θανάτους από την Covid-19. Ωστόσο, ο αριθμός των τεστ που γίνονται στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ασήμαντος. Από τις αρχές του μήνα, τα κρούσματα αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά.
«Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε αυτή η νέα μετάλλαξη. Πιστεύουμε ότι έγινε ανεξάρτητα, ότι εμφανίστηκε στη Νιγηρία. Δεν νομίζω ότι είναι εισαγόμενη», πρόσθεσε ο Χάπι, που παλαιότερα ήταν καθηγητής στο Χάρβαρντ και έχει ειδικευτεί στις λοιμώδεις ασθένειες.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: «Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα! Τι θα ισχύσει μέχρι 7 Ιανουαρίου - Όλες οι αλλαγές