Το διαφορετικό ημερολόγιο του 2021: Αυτοί είναι οι ηγέτες που θα επηρεάσουν τη χρονιά που ξεκίνησε
Το 2021 θα είναι η χρονιά της μάχης με τον κορονοϊό. Επειδή όμως η ζωή δεν σταματά με την covid-19, αυτοί είναι οι ηγέτες που θα επηρεάσουν τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
Ο Guardian ετοίμασε ένα διαφορετικό ημερολόγιο για τους 12 μήνες του 2021 επιλέγοντας τους 12 πολιτικούς που εκτιμά ότι θα αποτελέσουν τα κεντρικά πρόσωπα και της νέας χρονιάς με διαφορετικά ορόσημα για τον καθένα.
Ιανουάριος - Τζο Μπαίντεν
Η χρονιά θα ξεκινήσει με θετικό τόνο: την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, του 46ου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιστρέψει τη χώρα στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ αναμένεται να έχει στενότερη συνεργασία με τους συμμάχους των Αμερικανών στην Ευρώπη και την Ασία.
Ωστόσο ο «μήνας του μέλιτος» για τον Τζο Μπάιντεν θα είναι σύντομος καθώς αναμένεται να έχει δυσκολίες στην προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του εκτός και αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις δύο επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου.
Ο Μπάιντεν έχει μπροστά του τρεις προσωπικές πολιτικές προκλήσεις για το 2021: τον μύθο περί «κλεμμένων εκλογών» που καλλιέργησε ο Τραμπ, την αριστερή τάση μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα και τη συζήτηση για την κατάσταση της υγείας του καθώς έχει συμπληρώσει τα 78 του χρόνια.
Φεβρουάριος - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας τον Φεβρουάριο θα σβήσει 67 κεράκια γενεθλίων και θα γιορτάσει 20 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί μια πολιτική που στόχο έχει να «ταΐζει» το εθνικιστικό συναίσθημα ώστε να κρύβει τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Επομένως και το 2021 αναμένεται να είναι μια χρονιά μεγαλύτερης βιας κατά των Κούρδων στη Συρία αλλά και μεγαλύτερης ανακατωσούρας στη Λιβύη, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.
Μάρτιος - Μπασάρ αλ Άσαντ
Τον Μάρτιο του 2021 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την έναρξη του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Η πίεση για την άσκηση δίωξης κατά του Μπασάρ αλ Ασάντ, ο οποίος επιβιώνει παρά το γεγονός ότι πόλεις καταστρέφονται και άνθρωποι σκοτώνονται ή εκτοπίζονται, αναμένεται να ενταθεί μέσα στο 2021.
Αλλά ο Άσαντ βασίζεται στο Ρωσία και το Ιράν για προστασία.
Αν τα σχέδιά του για μια τελευταία εκστρατεία στο Ιντλίμπ πραγματοποιηθούν, τότε υπάρχουν φόβοι για ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων.
Απρίλιος - Εμανουέλ Μακρόν
Ήταν Απρίλιος του 2018 όταν ο νεαρός τότε Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Τον Απρίλιο του 2022 ο Γάλλος προέδρος θα τεθεί εκ νέου στην κρίση της κάλπης με δύο να είναι οι κύριες υποθέσεις που θα κρίνουν πολλά: ο απολογισμός του απέναντι στον γαλλικό λαϊκισμό και η διαχείριση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Αντίθετα με τους ηγέτες άλλων χωρών της Δυσής ο Μακρόν έχει προχωρήσει σε ιδεολογικό πόλεμο κατά των εξτρεμιστών με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι η στάση του αυτή έχει προκαλέσει τους τζιχαντιστές.
Ο μεγαλύτερος φόβος του Μακρόν και των Ευρωπαίων είναι το 2021 να φέρει μαζί του περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις είτε στη Γαλλία είτε αλλού στην Ευρώπη.
Μάιος - Νίκολα Στέρτζον
Η Βρετανία θα βρεθεί μπροστά σε μια τριπλή πρόκληση για το 2021: τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, την αντιμετώπιση ενός πιθανού χάους μετά το Brexit και την αποφυγή μιας συνταγματικής κρίσης που θα καταλήξει στην κατάτμηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ένα από τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν και στις τρεις αυτές προκλήσεις θα είναι η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον καθώς το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας πιέζει για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε περίπτωση που στις εκλογές του Μαΐου στη Σκωτία υπάρξει σαρωτική νίκή του SNP τότε αναμένεται να επανέλθει στην επιφάνεια το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει ξανά μια τέτοια διαδικασία κάνει το μέλλον αβέβαιο.
Η περίπτωση της Καταλονίας, το 2017, είναι ένας εφιάλτης που πλανάται πάνω από τη Σκωτία.
Ιούνιος - Χασάν Ροχανί
Στις 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στο Ιράν αλλά ο Χασάν Ροχανί δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος.
Ο Ροχανί ήταν μια απογοήτευση για τους Ιρανούς καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε δεν υλοποίησε και στις ημέρες του επικράτησε πολιτική καταπίεσης και οικονομικής ύφεσης.
Ο Ροχανί, όμως, δεν ήταν κατά του διαλόγου του Ιράν με τη Δύση αλλά αυτό το «παράθυρο» φαίνεται να κλείνει.
Αν επικρατήσει ο εκλεκτός των στρατιωτικών και των αντι-δυτικών συντηρητικών του Ιράν τότε οι όποιες ελπίδες συνεννόησης της Δύσης με την Τεχεράνη εξανεμίζονται.
Ιούλιος - Σι Τζινπίνγκ
Τον Ιούλιο του 2021 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας από τον Μάο Τσετούνγκ.
Ο σύγχρονος «Μάο» της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ ίσως έχει ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή από τον ιδρυτή του ΚΚΚ.
Στις ημέρες του η Κίνα έχει μετακινηθεί από τον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης σε αυτόν της επιθετικής ηγεμονεύουσας χώρας.
Οι προσπάθειες της Κίνας να κάνει bullying σε χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, η περιφρόνηση που δείχνει σε χώρες όπως η Βρετανία αλλά και η προσπάθειά της να αψηφίσει ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ινδία και οι ΗΠΑ στέλνουν μηνύματα για μια δύσκολη χρονιά με μέτωπα που συνεχώς θα διευρύνονται σε μια σειρά από θέματα.
Αύγουστος - Αντόνιο Γκουτιέρες
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά τον Αύγουστο θα έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνς του Τόκιο, μια διοργάνωση που θα επαναφέρει την ανάγκη να υπάρχει πνεύμα παγκόσμιας συνεργασίας με επικεφαλής τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Αυτό που καλείται να διασφαλίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι ότι όλοι θα είναι ασφαλείς απέναντι στον κορονοϊό καθώς οι άνθρωποι που θα χρειαστούν κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια το 2021 υπολογίζονται σε 235 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το 2020 η οποία αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκληρου στην πανδημία του κορονοϊού.
«Ο πλανήτης πρέπει να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» διαμηνύει ο Γκουτιέρες και χρειάζεται 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να το καταφέρει.
Σεπτέμβριος - Άνγκελα Μέρκελ
Οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία θα σηματοδοτήσουν την πολιτική αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου στην ιστορία της χώρας η οποία παρέμεινε στη θέση αυτή από το 2005.
Η απώλεια της Μέρκελ αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στους κόλπους της ΕΕ ειδικά σε φλέγοντα ζητήματα όπως αυτά της ενοποίησης της ευρωζώνης, του προϋπολογισμού της ΕΕ και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Με μια νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ το βλέμμα της οποίας θα είναι στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας, την επιθετική στάση της Κίνας και τη Ρωσία να παίζει το ρόλο του κακού γείτονα, το 2021 θα είναι για την Ευρώπη ένα έτος πρόκληση ειδικά στο θέμα της ενότητας των 27.
Οκτώβριος - Βλαντιμίρ Πούτιν
Τον Οκτώβριο του 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της περιόδου αυτής καθώς από το 1999 αποτελεί ένα από τα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ρωσίας.
Οκτώβριο γεννήθηκε και ο Πούτιν, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί, όπως λένε αναλυτές, μια δεύτερη «Οκτωβριανή επανάσταση» για να κρατήσει ενωμένη τη σύγχρονη Ρωσία.
Ο ίδιος εμφανίζεται κουρασμένος και απομονωμένος μολονότι έχει κάνει κινήσεις για να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον με κορυφαία τη συνταγματική αναθεώρηση που του επιτρέπει να θητεύσει για άλλες δύο εξαετίες στο Κρεμλίνο.
Μετά από δύο δεκαετίες ο Πούτιν έχει πλέον ελάχιστους διεθνείς συμμάχους. Η Ρωσία ζει με τις κυρώσεις που τις έχουν επιβάλει ΕΕ και ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει αποχωρήσει και οι χώρες της Δύσης του γυρνάνε την πλάτη - μεγαλύτερη απόδειξη της αδυναμίας αυτής οι διαπραγματεύσεις για στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα.
Νοέμβριος - Ζαΐχ Μπολσονάρου
Για τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένη η σύνοδος Cop26 του ΟΗΕ για την κλιμματική αλλαγή με στόχο να δοθεί ένας «φρέσκος αέρας» στη Συμφωνία των Παρισίων.
Στόχος του ΓΓ του ΟΗΕ είναι όλες οι χώρες να κηρύξουν κατάσταση συναγερμού για το κλίμα το 2021.
Στον αντίποδα, στην πρώτη θέση του «αυτοκτονικού πολέμου κατά της φύσης» βρίσκεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Η καταστροφή του Αμαζονίου είναι στο υψηλότερο επίπεδό της την τελευταία δεκαετία και έχει επιταχυνθεί από το 2019 οπότε και ανέλαβε την εξουσία ο Μπολσονάρου με τον φόβο όλου του πλανήτη να είναι ο περιβαλλοντικός χουλιγκανισμός» του προέδρου της Βραζιλίας να γίνει πιο έντονος το 2021.
Δεκέμβριος - Κιμ Γιονγκ Ουν
Τον τελευταίο μήνα του 2021 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη στιγμή που ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαδέχθηκε τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, στη θέση του ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Το ερώτημα που θα βασανίσει πολλούς για όλο το 2021 είναι εάν ο Κιμ θα επανέλθει στις πυρηνικές δοκιμές που αποτέλεσαν φόβο και τρόμο του πλανήτη τα προηγούμενα χρόνια.
Η προσπάθεια του Τραμ να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Κιμ δεν ευοδόθηκε και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει παρουσιάσει νέες ιδέες για το θέμα αυτό, ένας συνδυασμός που μόνο ευοίωνος δεν είναι.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.