Σάλος στην Ιρλανδία: 9.000 νεκρά παιδιά σε δίκτυο θρησκευτικών ιδρυμάτων

Τα μέλη του δικτύου κατηγορούνται ότι κακοποιούσαν ανύπαντρες μητέρες και τα παιδιά τους στην Ιρλανδία.
2'

Η σοκαριστική δράση του δικτύου αφορά μια περίοδο από το 1922 έως το 1998.

Η επιτροπή που ανέλαβε την έρευνα κατέγραψε ποσοστά θνησιμότητας αλλά και περιστατικά βίας και κακοποίησης που προκαλούν σοκ.

Ενδεικτικό της έκτασης του κυκλώματος που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά την ανακάλυψη μαζικού τάφου παιδιών και βρεφών στην κομητεία Γκάλγουεϊ, είναι ότι το πόρισμα εκτείνεται σε 3.000 σελίδες.

Το περιεχόμενό του, μάλιστα, φέρεται να είναι τόσο σοκαριστικό ώστε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας να δηλώνει ότι το περιεχόμενό του είναι δύσκολο ακόμα και στην ανάγνωση.

Ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στα 18 ιδρύματα υπολογίζεται σε 9.000 λόγω της παραμέλησης, της κακής διατροφής και των ασθενειών που επικρατούσαν στα ιδρύματα αυτά.

Οργή προκαλεί και το γεγονός που αποτυπώνεται στην έκθεση ότι ιερείς, μοναχοί και αξιωματούχοι έλεγαν ψέματα για να κρύψουν την αλήθεια και για να καλύψουν ο ένας τα ίχνη του άλλου.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Λυπάμαι που χρειάστηκε τόσος πολύς καιρός μέχρι την αποκάλυψη», σημειώνει η 70χρονη Αν Χάρις, που γέννησε ένα αγόρι σε ένα ίδρυμα της κομητείας Κορκ το 1970.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε το 2014, όταν η ιστορικός, Κάθριν Κόρλες, ανακάλυψε τα ιστοποιητικά θανάτου σχεδόν 800 παιδιών που διέμεναν στο κέντρο μητέρων και βρεφών Bon Secours στην Τουάμ.

Τα αρχεία ταφών του ιδρύματος, όμως, ανέφεραν μόνο τα δύο εξ αυτών. Ακολούθησαν εκσκαφές που έφεραν στο φως μια υπόγεια δομή, χωρισμένη σε 20 θαλάμους, που περιείχε «σημαντικές ποσότητες ανθρώπινων οστών», όπως ανέφερε η επιτροπή σε ενδιάμεση έκθεσή της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα καταστημάτων: Η εισήγηση για 18/01, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων και η απόφαση Μητσοτάκη