Ξηρασία στην Τουρκία: Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να ξεμείνει από νερό σε 45 ημέρες

Μεγάλες πόλεις σε όλη την Τουρκία κινδυνεύουν με λειψυδρία τους επόμενους μήνες, ενώ στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, που έχει αποθέματα νερού για λιγότερες από 45 ημέρες. 
AP
2'

Οι λίγες βροχές έχουν οδηγήσει στη χειρότερη ξηρασία που έχει βιώσει η χώρα την τελευταία δεκαετία. Η κατάσταση αυτή έφερε την Κωνσταντινούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων κοντά στην εξάντληση των αποθεμάτων νερού, σύμφωνα με την ένωση χημικών μηχανικών της Τουρκίας.

Στις αρχές του μήνα ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα έχει αποθέματα για άλλες 110 ημέρες.

Η Σμύρνη και η Προύσα, οι επόμενες δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι ταμιευτήρες είναι περίπου στο 36% και 24% αντίστοιχα, ενώ οι αγρότες σε περιοχές καλλιέργειας σιταριού στο Ικόνιο ή την Αδριανούπολη προειδοποιούν ότι απειλείται η σοδειά.

Μετά λιγοστές βροχοπτώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2020 -μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με μία χρονιά νωρίτερα- τον προηγούμενο μήνα η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων ζήτησε από τους ιμάμηδες και τους πιστούς τους να προσευχηθούν να βρέξει, σύμφωνα με τον Guardian.

«Αντί να επικεντρώνεται σε μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η ζήτηση για το νερό, η Τουρκία επιμένει να επεκτείνει την προμήθεια του νερού χτίζοντας περισσότερα φράγματα... έχει χτίσει εκατοντάδες φράγματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δήλωσε η δρ. Ακγκούν Ιλχάν, ειδική στη διαχείριση του νερού στο ερευνητικό ίδρυμα Istanbul Policy Center. «Τα προειδοποιητικά σημάδια υπήρχαν εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχουν γίνει πολλά στην πράξη», συμπλήρωσε.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου που εξελέγη το 2019 δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε στον Guardian ότι προτού εκλεγεί είχε τη διαβεβαίωση ότι το τεράστιο φράγμα Μέλεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης για νερό, χωρίς πρόβλημα, έως το 2070. Όμως, όταν ανέλαβε διαπίστωσε ότι τα κατασκευαστικά προβλήματα θα καθυστερήσουν αυτό το έργο για αρκετά χρόνια.

Τώρα, ο δήμος Κωνσταντινούπολης έχει καλέσει τους κατοίκους να σκεφτούν προσεκτικά το πώς μπορούν να περιορίσουν τη χρήση του νερού. «Δεν θα υπήρχε πρόβλημα με το νερό σήμερα αν το φράγμα ήταν ενεργό. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Αν δεν βρέξει στο Μέλεν, δεν μπορείς να πάρεις νερό από αυτό», δήλωσε ο Ιμάμογλου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση Καλλιάνου - Αλλοπρόσαλλη κακοκαιρία με εκπλήξεις