Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν: Τι είπαν για τα πυρηνικά και πού διαφώνησαν οι δυο πρόεδροι

Επιβεβαιώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τι ζήτησε ο Αμερικανός από τον ομόλογό του και γιατί φαίνεται να υπάρχει απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών.

Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν: Τι είπαν για τα πυρηνικά και πού διαφώνησαν οι δυο πρόεδροι
AP Images
5'

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη (26.01). Σε αυτή φέρεται να εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα του Αλεξέι Ναβάλνι, πιέζοντας – σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές – τον Ρώσο πρόεδρο και για το θέμα της εμπλοκής της χώρας του σε κυβερνοεπιθέσεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε συζήτηση και για τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Δεδομένα, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ήθελε μια ρήξη με τη Ρωσία, ωστόσο, θέλει τουλάχιστον να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες διαφορές έχουν οι δυο «υπερδυνάμεις». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κλήση ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Μόσχα, με τον Μπάιντεν να συμφωνεί αλλά να ζητά χρόνο για να προετοιμαστεί και να μιλήσει νωρίτερα με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πριν από τη συνομιλία με τον Πούτιν, ο Μπάιντεν φέρεται να είχε συζήτηση με τον Γεννικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη δεκαετή συμμαχία που ιδρύθηκε σαν ανάχωμα για τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Μπάιντεν, λοιπόν, ανέφερε στον Πούτιν ότι η κυβέρνησή του θα αξιολογήσει την παραβίαση των SolarWinds αλλά και τις πληροφορίες για χρηματοδότηση του στρατού των ταλιμπάν από τη Ρωσία έτσι ώστε να εξολοθρεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω κυρώσεις για τη Μόσχα.

Στην επικοινωνία των δυο ανδρών ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την πάγια θέση του υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ εξέφρασε άμεσα την αντίθεσή του με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως είχε πληροφορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ τόσο το 2016 όσο και το 2020. Επανέλαβε, όμως, πως είναι ανάγκη οι δυο χώρες να συμφωνήσουν στην επέκταση του προγράμματος START, της συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων Ρωσίας και ΗΠΑ, το οποίο εκπνέει στις αρχές Φεβρουαρίου. Ανώτεροι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως σε αυτό το ζήτημα θα επέλθει στο τέλος συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση των δυο ανδρών χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως τυπική και σε καμία περίπτωση ένθερμη, αφού φάνηκε να έχουν μεγάλες αποκλίσεις σε «καυτά» ζητήματα στα οποία έχουν διαφορετική οπτική των πραγμάτων…

Τι λέει για τη συνομιλία το Κρεμλίνο

Τη συνομιλία των δυο ηγετών, επιβεβαίωσε μετά τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο, με σχετική ανακοίνωση. «Ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την έναρξη της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δυο χωρών και με δική τους ευθύνη θα διατηρηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στον πλανήτη», αναφέρει η ανακοίνωση από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, οι δυο πρόεδροι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για την ανταλλαγή διπλωματικών σημειώσεων από επαφές που έγιναν νωρίτερα μέσα στην ημέρα για την παράταση της συνθήκης START. «Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της διμερούς και διεθνούς ατζέντας. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για την καταπολέμηση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος όπως η πανδημία του κορονοϊού, καθώς και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της οικονομίας», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Μεταξύ των θεμάτων, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η μονομερής αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη Open Sky, το πρόβλημα της διατήρησης του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η εσωτερική ουκρανική διευθέτηση, καθώς και η ρωσική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή μίας μόνιμης συνόδου κορυφής με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Συνολικά, η συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν επιχειρηματικής και ειλικρινής φύσης. Συμφωνήθηκε να διατηρηθούν επαφές», καταλήγει το ρωσικό κείμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή