AstraZeneca-Ευρωπαϊκή Ένωση: Το χρονικό της σύγκρουσης για τα 400 εκατ. εμβόλια της χρυσής συμφωνίας

Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε, το αυστηρό μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν
7'

Συνεχίζεται το διαπραγματευτικό «θρίλερ» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μετά την ρήξη που ήρθαν οι δυο πλευρές για τους περιορισμούς στις παρτίδες των εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το μήνυμα που απηύθυνε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως η ΕΕ περιμένει από την AstraZeneca να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις που έχουν συμφωνηθεί, μετά και το «πράσινο φως» που δόθηκε για να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο στην ΕΕ.

«Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της ΕΕ μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο», έγραψε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων είναι αναπόφευκτες, υποσχόμενος ότι θα ξεκινήσει ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς.

Οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις κατά την παρασκευή των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό είναι αναπόφευκτες, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν, δήλωσε συγκεκριμένα ο, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σοριό είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη διαμάχη της εταιρείας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης, γιατί θέλει να επικεντρωθεί στην έγκριση που έδωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) στο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είπε όμως ότι είχε μια «καλή» συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη.

«Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις» για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ, πρόσθεσε. Η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα. Η AstraZeneca «εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι «απολύτως επικεντρωμένη» στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη, υποστήριξε.

Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το εμβόλιο θα ήταν εφικτό να παρασκευαστεί πριν από 9 μήνες και τώρα που έγινε «ο κόσμος το θεωρεί δεδομένο», σημείωσε ο Σοριό.

Νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης, για όλους τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω, επιβεβαιώνοντας πως το εμβόλιο είναι κατάλληλο και για ηλικιωμένους.

«Ο ΕΜΑ συστήνει να χορηγηθεί υπό προϋποθέσεις άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca για ανθρώπους από 18 ετών», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Το εμβόλιο της AstraZeneca επέδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 60% στις κλινικές δοκιμές, στις οποίες βασίστηκε για την απόφασή του, επισημαίνει ο ΕΜΑ σε μια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αποτελέσματα για ανθρώπους άνω των 55 ετών προκειμένου να υπολογιστεί πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργούσε για αυτήν την ομάδα, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Εντούτοις, επισημαίνει πως αναμένει πως θα παρέχει προστασία και ότι το εμβόλιο μπορεί να δοθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

«Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά» τους στους άνω των 55 ετών, «οι επιστήμονες του ΕΜΑ εκτιμούν πως το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους ηλικιωμένους» επισημαίνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

«Με αυτήν την τρίτη θετική γνώμη, διευρύναμε περαιτέρω το οπλοστάσιο των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ… προκειμένου να πολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους πολίτες», δήλωσε η Έμερ Κουκ, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις, η δεύτερη μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

Μετά την Γερμανία «χτύπημα» και από Μακρόν

Μετά την πιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας, που δεν συνέστησε χθες το εμβόλιο αυτό για τους άνω των 65 ετών, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» δεδομένα και ο Μακρόν με τη σειρά του επέφερε χτύπημα στο εμβόλιο που παράγει η φαρμακοβιομηχανία εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του.

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών», είπε ο Μακρόν μιλώντας στους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στο Παρίσι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω επισήμως είναι ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα άνω των 60-65 ετών. Επομένως, εγώ περιμένων από τη μία την άποψη του ΕΜΑ, από την άλλη την εκτίμηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας (σ.σ. της Γαλλίας) επειδή αυτοί έχουν τα στοιχεία», ανέφερε. «Εγώ, δεν έχω κανένα δεδομένο, ούτε κάποια ομάδα επιστημόνων που εξετάζει τα στοιχεία», παραδέχτηκε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, για άτομα άνω των 18 ετών. Δεν επέβαλε κανέναν άλλον ηλικιακό περιορισμό.

Ωστόσο, αμέσως μετά, η Επιτροπή Εμβολίων της Γερμανίας επανέλαβε τη δική της σύσταση, να μην χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στη Γαλλία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Στη Γερμανία, είναι πιθανό το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσει τη σύσταση των ειδικών. Η απόφασή του αναμένεται επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερα.

Στη δημοσιότητα η συμφωνία των δυο πλευρών

Όπως υπενθυμίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της με το συμβόλαιο αυτό θα διανεμηθούν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca με option για αγορά άλλων 100 εκατομμυρίων.

Το συμβόλαιο δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να δοθούν ποσότητες των δόσεων σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα ή να κατευθυνθούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Νωρίτερα την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου κορονοϊού περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, ζητώντας από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Χωρίζεται ξανά στα δύο η Ελλάδα - Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς