Top10: Απίθανα πράγματα που λίγοι γνωρίζουν για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Από καταβολής κόσμου, η ανθρωπότητα έχει πραγματοποιήσει μοναδικές ανακαλύψεις και έχει καταφέρει να δημιουργήσει εφευρέσεις που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητα πιο εύκολη. Αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ρομπότ, είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που αποδεικνύουν πως το πιο παντοδύναμο εργαλείο, δεν είναι άλλο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το δεύτερο -αν όχι το πρώτο- πιο σημαντικό όργανό στο σώμα μας, μετά τον μυ της καρδιάς.
3'

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι το μυαλό μας, αυτό θα ήταν ένας ακούραστος εργάτης που δουλεύει νυχθημερόν για να βρισκόμαστε εμείς σε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον αλλά και με τον εαυτό μας. Είναι το σημείο από το οποίο περνάνε όλα τα ερεθίσματα και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, εκεί που αποθηκεύονται οι αναμνήσεις μας και ρυθμίζονται τα συναισθήματά μας.

Μπορεί ο εγκέφαλος να είναι ένα όργανο που χρησιμοποιούμε καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και τις φορές που νομίζουμε πως βρίσκεται σε… sleep mode, παρόλα αυτά δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε απόλυτα πόσο δυνατός ή multitasking είναι! Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές απίθανες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτόν τον πολύτιμο… συνεργάτη που υπάρχει μέσα στο κεφάλι μας.

  1. Όταν κοιμόμαστε σε ένα περιβάλλον που μας είναι άγνωστο, όπως το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή ένα φιλικό σπίτι, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς αντιλαμβάνεται την αίσθηση του κινδύνου. Αυτός είναι και ο λόγος που επιστρέφοντας από ένα ταξίδι, δεν νιώθουμε πάντα όσο ξεκούραστοι θα θέλαμε.
  2. Οι φορές που κλαίμε από ευτυχία ή από συγκίνηση, οφείλονται στην ανικανότητα του υποθαλάμου να διαχωρίσει την έντονη ευτυχία από την έντονη θλίψη.
  3. Το 73% του ανθρώπινου εγκεφάλου αποτελείται από νερό. Αυτό σημαίνει πως όταν αφυδατωνόμαστε, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουμε απώλεια συγκέντρωσης, δυσκολία απομνημόνευσης και έντονο πονοκέφαλο.
  4. Ο εγκέφαλος είναι το μόνο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αλλάζει, ακόμη και όταν έχουμε συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας μας. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη αλλαγή πραγματοποιείται μέχρι να κλείσουμε τα τρία πρώτα έτη.
  5. Ένας άνθρωπος κάνει περίπου 20.000 με 60.000 σκέψεις ημερησίως, ενώ κάθε λεπτό που περνάει, πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του περίπου 100.000 χημικές αντιδράσεις.
  6. Η χωρητικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι στην πραγματικότητα απεριόριστη. Αυτό οφείλεται στους 86 δις. νευρώνες που τον συνθέτουν, οι οποίοι σχηματίζουν διαρκώς νέες συνδέσεις μεταξύ τους, αυξάνοντας συγχρόνως και την ικανότητα αποθήκευσης νέων πληροφοριών. Αυτό σημαίνει πως όταν μαθαίνουμε κάτι καινούργιο ή δημιουργούμε μία νέα ανάμνηση, αλλάζει και η δομή του εγκεφάλου μας.
  7. Ο εγκέφαλός μας ζυγίζει περίπου 1.131 με 1.273 γραμμάρια, ανάλογα με το φύλο, χωρίς όμως το μέγεθος να επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης του ατόμου. Παρότι πρόκειται για ένα ελαφρύ ζωτικό όργανο που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στο σώμα μας, χρησιμοποιεί το 20% από το οξυγόνο που εισπνέουμε και το 30% του αίματος.
  8. Όταν είμαστε ξύπνιοι, ο εγκέφαλός μας παράγει αρκετή ενέργεια για να… ανάψει μία λάμπα μεσαίου μεγέθους!
  9. Σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και αντιδρά στην απόρριψη, με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε στο ερέθισμα του φυσικού πόνου.
  10. Ο λόγος που ο εγκέφαλος δεν καταφέρνει να συγκρατήσει αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, οφείλεται στο ότι ο ιππόκαμπος (μέρος του εγκεφάλου που μεταφέρει πληροφορίες και βοηθά την πλοήγησή μας στον χώρο) δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να μπορεί να συγκρατήσει πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες για ένα γεγονός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.