Ο διπρόσωπος Ερντογάν: «Μαγειρεύει» τον εκλογικό νόμο ενώ «πουλάει» ανθρωπισμό στη Δύση
Μια ακόμα προσπάθεια πλήρους εξαπάτησης της διεθνούς κοινότητας είναι σε εξέλιξη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που η Τουρκία βυθίζεται οικονομικά και οι πολίτες της γειτονικής χώρας αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμα και το ημερήσιο ψωμί για την οικογένειά τους, την ώρα που η πίεση από όλες τις πλευρές για τον βιασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στέρηση ελευθεριών από το καθεστώς του σουλτάνου αυξάνεται, ο Τούρκος πρόεδρος φόρεσε ένα… ανθρωπιστικό προσωπείο κι έκανε λόγο για τη θέσπιση νέου νομοσχεδίου το οποίο θα βελτιώσει τη δημοκρατία της γειτονικής χώρας.
Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν αποδεικνύει τη διπροσωπία του καθώς προωθεί αλλαγές στον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε να έχει το «πάνω χέρι» σε οποιαδήποτε περίπτωση διενέργειας εκλογών ως το 2023. Το πώς αυτή η κίνηση συνάδει με τον εκδημοκρατισμό και τη βελτίωση των συνθηκών γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου στην Τουρκία του Ερντογάν, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος και οι ακραίοι εθνικιστές κυβερνητικοί του εταίροι! Θυμίζουμε ότι μιλάμε για μια χώρα στην οποία οι… αντιφρονούντες στον σουλτάνο υπόκεινται σε απίστευτα μαρτύρια. Εκβιασμοί, φυλακίσεις, βασανιστήρια ως και εκτελέσεις έχουν καταγραφεί στα χρόνια της «ηγεμονίας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.
Δείτε το βίντεο με το ντοκιμαντέρ «Breaking The Silence»
Ο Τούρκος πρόεδρος, λοιπόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε την Τρίτη (02.03) πως προωθεί μια σειρά μακροχρόνιων μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσει την νομική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και το δικαστικό σύστημα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς το νέο σύνταγμα της Τουρκίας. «Κανείς δεν θα μπορούσε να στερηθεί την ελευθερία λόγω των σκέψεών του», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας.
«Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, της οργάνωσης και της θρησκείας είναι ο στόχος στον οποίο έχουμε εργαστεί μέχρι τώρα πιο σκληρά», δήλωσε ο Ερντογάν στους υπουργούς του και σε άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα.
«Δεν θα ποτίζουμε κάθε λουλούδι που βλέπουμε. Ενώ το πότισμα ενός λουλουδιού με το κεφάλι του λυγισμένο σημαίνει δικαιοσύνη, το πότισμα ενός αγκαθιού σημαίνει σκληρότητα», είπε, θέλοντας να κάνει σαφές πως οι διορθωτικές ενέργειες πρέπει να είναι επιλεκτικές για να διασφαλιστεί ότι οι γνήσιοι παραβάτες δεν θα πρέπει να απαλλαγούν. Αυτόματα στο μυαλό όλων, βέβαια, αυτό σημαίνει πως όσοι δεν συμφωνούν με τα «θέλω» και τη διακυβέρνηση του σουλτάνου θα συνεχίσουν να τελούν υπό… διωγμόν στην Τουρκία.
«Αυτή είναι μια χώρα όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται βάσει τρομοκρατικών νόμων που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν φυλακιστεί ή δεν έπρεπε καν να διωχθούν», αναφέρει στο Reuters για την Τουρκία του Ερντογάν η Έμα Σινκλέρ – Ουέμπ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία. Θυμίζουμε πως το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να αγνοεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράνομες φυλακίσεις όπως αυτή του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που διετέλεσε ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
Όσο η Τουρκία «βοά» για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στις νομικές διαδικασίες όσο και στις φυλακές, ειδικότερα για τους συλληφθέντες του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, η Άγκυρα επιμένει να λέει πως τα τουρκικά δικαστήρια έδρασαν με γνώμονα το συμφέρον της ώρας. Την ίδια στιγμή, σε μια… μοναδική παράσταση ο Ερντογάν υποστήριξε πως θα συστήσει επιτροπή για να παρακολουθεί τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές και θα δημοσιεύεται στο εξής ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.
«Παραπαίει» το καθεστώς και αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να σωθεί
Τη στιγμή, λοιπόν, που ο Ερντογάν προσπαθεί να φορέσει το προσωπείο του ανθρωπιστή ηγέτη, προωθεί παράλληλα αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τουρκία προκειμένου να παραμείνει αυτό που ο ίδιος θέλει στα αλήθεια. Ένας αυταρχικός σουλτάνος που διαφεντεύει τα πάντα και δεν δίνει δεκάρα για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του. Βλέποντας τα ποσοστά του AKP, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πέφτουν, το σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου «τρέχει» πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό του AKP με το εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί έπεσε στο 45%. Μάλιστα τα ευρήματα αναφέρουν πως δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του κόμματος του Ερντογάν για πρώτη φορά εμφανίζουν τάση να μην επιστρέψουν σε αυτό σε ενδεχόμενες εκλογές. Ο άλλοτε κραταιός σουλτάνος βλέπει τη δύναμή του να χάνεται τόσο λόγω της «βουτιάς» που έχει κάνει η τουρκική λίρα όσο και των πολιτικών απωλειών, με δυο από τα ιδρυτικά στελέχη του AKP να έχουν αποχωρήσει για να ιδρύσουν τα δικά τους κόμματα.
Στις προηγούμενες εκλογές το AKP, που κυβερνά από το 2002 συνεχόμενα την Τουρκία, είχε λάβει 42% και στις δημοσκοπήσεις πλέον δεν ξεπερνά το 36%. Παράλληλα, ο κυβερνητικός του εταίρος, το ακροδεξιό MHP, δεν ξεπερνά το 8%. Ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα θορυβημένος κι από την ήττα των υποψήφιών του στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2019. Έχοντας ανοίξει κόντρα με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει κλείσει παράλληλα και πιθανές πόρτες συνεργασίας.
Με αυτό το σκηνικό να έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, ο Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου έτσι ώστε να διατηρήσει τα ηνία. «Ξεκινάμε ένα εκτεταμένο έργο όσον αφορά την αλλαγή των κανόνων για τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές, για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Πηγές του AKP μιλώντας στο Reuters, υποστήριξαν πως το σχέδιο του Ερντογάν περιλαμβάνει τη διάσπαση μεγάλων αστικών εκλογικών περιφερειών, έτσι ώστε να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών του κόμματός του.
Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί το απαιτούμενο ποσοστό εισόδου στη βουλή για κάθε κόμμα. Το όριο αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι το 10%, όμως, το σχέδιο Ερντογάν θέλει να το μειώσει στο 7%, έτσι ώστε να διασφαλίσει πως το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί θα είναι και πάλι εντός βουλής και θα μπορεί να γίνει εκ νέου κυβερνητικός εταίρος. Το απαιτούμενο ποσοστό είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο σουλτάνος έχει μελετήσει το όριο του 7%, αφού σε αυτά τα επίπεδα θα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Μπαχτσελι, ενώ παράλληλα δεν κινδυνεύει να δει εντός βουλής τα κόμματα των Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατζάν, που για την ώρα μένουν χαμηλά δημοσκοπικά και κυμαίνονται στο 2%.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μια φορά εμφανίζεται με δυο διαφορετικά πρόσωπα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Από τη μια πλευρά προσπαθεί να προσεγγίσει τη Δύση και γενικότερα τη Διεθνή Κοινότητα υποσχόμενος τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια χώρα που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ από την άλλη μεθοδεύει «μαγείρεμα» στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να παραμείνει στη διακυβέρνηση και να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα και τα παράλογα σχέδιά του…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Όπως το Μάρτιο του 2020: Στο «τραπέζι» αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα