Αυστραλία: Έφηβος έχασε τη ζωή του από τσίμπημα μέδουσας-δολοφόνου
Είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται από δηλητηριώδη μέδουσα στην Αυστραλία τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο 17χρονος κολυμπούσε σε παραλία του Κέιπ Γιορκ στις 22 Φεβρουαρίου, όταν τον τσίμπησε μια μέδουσα της κατηγορίας Chironex fleckeri, η πιο δηλητηριώδης στον κόσμο.
Το αγόρι μεταφέρθηκε στη συνέχεια από την υπηρεσία ιπτάμενων γιατρών, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Τάουνσβιλ, όπου κατέληξε χθες.
Η μέδουσα Chironex fleckeri, είναι γνωστή και ως θαλάσσια σφήκα. Είναι ένα είδος εξαιρετικά δηλητηριώδους μέδουσας που βρίσκεται στα ύδατα, από τη βόρεια Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα έως τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Έχει περιγραφεί ως «η πιο θανατηφόρα μέδουσα στον κόσμο», με δεκάδες διαπιστωμένους θανάτους στην Αυστραλία από το 18ο αιώνα.
Έχει πλοκάμια μήκους έως 3 μέτρα, καλυμμένα με εκατομμύρια μικροσκοπικά κεντριά, μέσα από τα οποία ρίχνουν το εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο.
Το τσίμπημά τους επιφέρει συνήθως τρομακτικό πόνο και εάν η επιφάνεια του τσιμπήματος είναι μεγάλη, το θύμα που δεν κάνει θεραπεία μπορεί να πεθάνει σε δύο έως πέντε λεπτά.
Η ποσότητα δηλητηρίου που έχει μόνο μία από αυτές τις μέδουσες, λέγεται ότι είναι αρκετό για να σκοτώσει 60 ενήλικες ανθρώπους.
Το τσίμπημα από τη μέδουσα αυτή, εξηγεί η θαλάσσια βιολόγος δρ Λίζα Αν Γκέρσουιν είναι το μόνο πράγμα από τον φυσικό κόσμο που μπορεί να «κλειδώσει την καρδιά» σε κατάσταση σύσπασης.
«Όταν συμβαίνει αυτό, τα πράγματα επιδεινώνονται πολύ γρήγορα και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Επειδή δεν μπορείς να ξεκλειδώσεις μια σφικτή καρδιά Δεν μπορείτε να ξεμπλοκάρεις έναν σφικτό μυ».
Ο θάνατος του 17χρονου είναι ο 79ος θάνατος ανθρώπου από μέδουσα στην Αυστραλία από την εποχή που η Αυστραλία άρχισε να κρατάει αρχεία στο τέλος του 18ου αιώνα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας