Κορονοϊός: Πώς δρα το ρωσικό Sputnik V- Η Ε.Ε, ο Πούτιν και η γεωστρατηγικη των εμβολίων

Mετά τη «διπλωματία της μάσκας» που σημάδεψε το πρώτο κύμα της πανδημίας, η «διπλωματία των εμβολίων» δημιουργεί νέες συμμαχίες και γεωπολιτικά δεδομένα, με φόντο τις ελπίδες για την καταπολέμηση του ιού
5'

Δυναμικό παρόν στη «μάχη» των εμβολίων δίνει η Ρωσία που πανηγυρίζει ότι ανακάλυψε πρώτη το πολυπόθητο «αντίδοτο» κατά του κορονοϊού και του έδωσε μάλιστα το όνομα του πρώτου τεχνητού δορυφόρου που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ένωση το 1957.

Μετά από πολλές...περιπέτειες, ανακοινώσεις απο τους Ρώσους και διαψεύσεις, η σχετική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε σήμερα την αξιολόγηση του Sputnik V που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας.

Ο EMA θα αξιολογήσει τα δεδομένα έως ότου βρεθούν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για επίσημη αίτηση άδειας κυκλοφορίας. Μετά την έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Ρωσία θα είναι σε θέση να παρέχει το εμβόλιο Sputnik V σε 50 εκατομμύρια κατοίκους της Ε.Ε από τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου.«Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik V στο χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ε.Ε δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία φαίνεται πως έχουν μετατρέψει σε επίδειξη κύρους και ισχύος την κούρσα των εμβολίων για τον τερματισμό της πανδημίας.

Το μυστήριο με την αίτηση έγκρισης του Sputnik V

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωνε ότι δεν είχε λάβει ακόμη αίτηση για την έγκριση του εμβολίου. Οι Ρώσοι είχαν απαντήσει με έγγραφα, πιστοποιώντας ότι την είχαν καταθέσει από τις 29 Ιανουαρίου, με τη σύγχυση να διαρκεί αρκετές ημέρες και ουσιαστικά να λήγει με την ανακοίνωση των Ευρωπαίων οτι ξεκινούν τη διαδικασία έγκρισης.

Ο «πόλεμος των εμβολίων» άλλωστε έχει έντονες πολιτικές αποχρώσεις. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εκστρατείες. Η μία έχει στόχο την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα ενός εμβολίου και μοιάζει με τη διαστημική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ε.Ε και την ΕΣΣΔ τον 20ό αιώνα. Η άλλη έχει στόχο την απόκτηση αυτού του εμβολίου. Και οι δύο εκστρατείες αναπαράγουν κατά κάποιον τρόπο τον χάρτη των υπερδυνάμεων« έγραψε πρόσφατα η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παίς».

Πώς λειτουργεί το ρωσικό εμβόλιο

Το Sputnik V αποτελείται από δύο διαφορετικούς ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των αδενοϊών, το Ad26 και το Ad5. Οι αδενοϊοί αυτοί έχουν τροποποιηθεί ώστε να περιέχουν το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδα SARS-CoV-2. δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο σώμα και δεν προκαλούν ασθένειες. Οι δύο αδενοϊοί χορηγούνται ξεχωριστά: Το Ad26 χρησιμοποιείται στην πρώτη δόση και το Ad5 χρησιμοποιείται στη δεύτερη για να ενισχύσει την επίδραση του εμβολίου.
Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο παραδίδει το γονίδιο SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο για να παράγουν την ακίδα πρωτεΐνη, την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αντιμετωπίσει ως ξένη με αποτέλεσμα να παράγει φυσικές άμυνες - αντισώματα και Τ κύτταρα – για να την καταπολεμήσει.

Ρώσοι στο χωριό Σπούτνικ, εμβολιάζονται με το Sputnik VΑ.P

Η «ανταρσία» της Αν. Ευρώπης με το Sputnik V και η…συνθηκολόγηση των Βρυξελλών


Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φλέρταραν εδώ και καιρό με το ρωσικό εμβόλιο, πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκρισή του. Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τo Sputnik V, πολύ πριν φθάσει το σχετικό αίτημα των Ρώσων στην ΕΜΑ.

Η Ουγγαρία -που έχει επίσης εγκρίνει το το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας- έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρέκαμψε τις ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές τον Ιανουάριο -και αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V. Η Σλοβακία έγινε αυτή την εβδομάδα η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V, εξασφαλίζοντας 2 εκατ. δόσεις.


Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις έχει δηλώσει πως το Sputnik V θα μπορούσε να χορηγηθεί στους πολίτες της χώρας του ακόμα και χωρίς να προηγηθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).


Οι Ρώσοι δε θέλουν να εμβολιαστούν…με το εμβόλιό τους


Και ενώ χώρες από τη Λατινική Αμερική έως την Ευρώπη παραγγέλνουν παρτίδες Sputnik V, στη Ρωσία, οι εμβολιασμοί καθυστερούν δραματικά, σύμφωνα με το ΒΒC.
Δημοσκόπηση από το Levada Centre διαπίστωσε ότι μόλις το 30% των Ρώσων είναι πλέον πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό που μειώθηκε μάλιστα κατά 8% από τότε που ξεκίνησε η κυκλοφορία του.
«Οι Ρώσοι είναι συντηρητικοί: δεν εμπιστεύονται το κράτος τους και δεν εμπιστεύονται οτιδήποτε μπορεί να παράγει το κράτος αυτό", λέει ο Αντρέι Κορτουνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων του Κρεμλίνου, επιχειρώντας να εξηγήσει το δισταγμό.
«Χωρίς εθνικό λοκντάουν και με ελάχιστη αναφορά στους θανάτους από κορονοϊο, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να συγχωρεθούν που πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είχε περάσει» γράφει το BBC.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ ΠούτινΑ.P


Η κρατική τηλεόραση δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και ο ίδιος ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν… δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

Εκτός Ρωσίας την ίδια ώρα, οι παραγγελίες αυξάνονται. Τα αιτήματα σύμφωνα με το Κρεμλίνο είναι τόσα πολλά, που η Μόσχα αδυνατεί να τα χειριστεί όλα με την τρέχουσα παραγωγική ικανότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτό είναι το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα - Τι προβλέπει για απαγόρευση κυκλοφορίας, μετακινήσεις