Top10: Δέκα «πολύτιμες» συμβουλές για μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού στο σπίτι

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δεύτερο πιο «πολύτιμο» αγαθό για τον ανθρώπινο οργανισμό αμέσως μετά το οξυγόνο, είναι το νερό.
4'

Αρκεί να αναλογιστούμε πως το 70% του ανθρώπινου σώματος και το 85% του εγκεφάλου αποτελούνται από νερό, για να καταλάβουμε τον καθοριστό ρόλο που παίζει, όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε. Ωστόσο, το νερό δεν είναι μόνο η «πηγή» ζωής που μας ξεδιψά, αλλά ένας αναγκαίος «σύμμαχος» στην καθημερινότητά μας. Το νερό είναι ένα από τα βασικά συστατικά στα περισσότερα φαγητά μας, αυτό με το οποίο πλένουμε το σώμα και καθαρίζουμε το σπίτι μας.

Είναι τόσες πολλές οι διευκολύνσεις που μας παρέχει το νερό, που σίγουρα δεν θα θέλαμε ούτε να φανταστούμε πόσο δυστοπική θα ήταν η ζωή μας δίχως αυτό. Και μπορεί η ευκολία με την οποία ανοίγουμε τη βρύση να μας «ξεγελάει», όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ποσοστό του πόσιμου νερού που είναι διαθέσιμο στον πλανήτη, φτάνει οριακά το 3%. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί χρειάζεται να είμαστε πιο φειδωλοί και υπεύθυνοι με την κατανάλωση του νερού, χωρίς βέβαια να προβούμε σε υπερβολές. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις δέκα συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω, οι οποίες μας υπόσχονται πως θα πετύχουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση νερού στο σπίτι μας και έναν σαφώς χαμηλότερο λογαριασμό.

  1. Μπορεί ένα χαλαρωτικό λουτρό με έλαια να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να κλείσουμε μία απαιτητική ημέρα, όμως καλό θα ήταν να μην μας γίνει συνήθεια. Ένα γρήγορο ντους μπορεί να λειτουργήσει εξίσου ευεργετικά για το σώμα, ενώ δεν απαιτεί δεκάδες λίτρα νερού.
  2. Ο ιδανικός χρόνος για ένα σύντομο ντους κυμαίνεται στα 6 με 8 λεπτά. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία της αντίστροφης μέτρησης που υπάρχει στο smartphone μας, έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε ένα όριο στον εαυτό μας και στην άσκοπη κατανάλωση νερού.
  3. Εξίσου σημαντικό είναι όσο απολαμβάνουμε το ντους μας, να μην αφήνουμε τη βρύση να τρέχει άσκοπα, όσο εμείς βάζουμε το σαμπουάν ή το αφρόλουτρο. Το ίδιο ισχύει και για τις φορές που ξυριζόμαστε ή πλένουμε τα δόντια μας. Είναι μία μικρή κίνηση, που έχει όμως μεγάλο αντίκτυπο στην ποσότητα νερού που καταναλώνουμε, αφού το ένα λεπτό με ανοιχτή τη βρύση ισοδυναμεί περίπου με 9 λίτρα νερού.
  4. Το πλύσιμο τον πιάτων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που επίσης απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να καθαρίζουμε και να πλένουμε ένα ένα τα πιάτα, να περνάμε όλα τα σκεύη με απορρυπαντικό και έπειτα να τα ξεπλένουμε.
  5. Όταν πλένουμε τα δόντια, το πρόσωπό μας ή τα πιάτα, δεν είναι απαραίτητο να ανοίγουμε τη βρύση στο τέρμα. Ακόμη και με λιγότερη πίεση μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  6. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος με ρούχα, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούμε και για το πλύσιμο τον πιάτων.
  7. Ελέγχουμε τα καζανάκια και τις βρύσες του σπιτιού, για να εντοπίσουμε κάποια πιθανή διαρροή. Μοιάζει απίθανό όμως, μπορούμε να γλιτώσουμε ακόμη και 450 λίτρα νερού το μήνα!
  8. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε αυτόματο πότισμα για τον κήπο μας, είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα νερού που καταναλώνουμε για τα φυτά μας αλλά και με τη συχνότητα που τα ποτίζουμε.
  9. Χρησιμοποιώντας λεκάνες ή μπουκάλια μπορούμε να συλλέξουμε το βρόχινο νερό και να το χρησιμοποιήσουμε για το πότισμα.
  10. Αποφεύγουμε τα πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από μία ανοιχτή βρύση και επιλέγουμε να τα καθαρίσουμε μέσα σε μία λεκάνη με νερό, το οποίο αργότερα χρησιμοποιούμε για το πότισμα των φυτών μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.