Ισλαμιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Δαμασκό και Χαλέπι
Την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Δαμασκό και στο Χαλέπι της Συρίας, ανέλαβε το Μέτωπο αλ Νούσρα.
Η ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με βίντεο 45 περίπου λεπτών το οποίο έστειλε σε ισλαμιστικούς ιστότοπους. Το βίντεο συμπεριλαμβάνει εικόνες καταστροφής έπειτα από έκρηξη σε μια γέφυρα και η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο επιθέσεις. Η μία στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους την 10η Φεβρουαρίου στο Χαλέπι (βορειοδυτικά) και η άλλη, μια επίθεση αυτοκτονίας την 6η Ιανουαρίου στην Δαμασκό είχε 26 νεκρούς.
Ένας μαχητής της οργάνωσης, ο οποίος ανέφερε στο βίντεο ότι ονομαζόταν Αμπού αλ Μπαράα αλ Σάμι, παρουσιάστηκε ως ο καμικάζι βομβιστής της επίθεσης στην Δαμασκό, δηλώνοντας ότι επρόκειτο να κάνει την ενέργεια αυτή για να εκδικηθεί το γεγονός πως μια γυναίκα είχε «βιαστεί» από άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας. Κάλεσε τους Σύρους να εμπλακούν στον ιερό πόλεμο. «Ο τζιχάντ σας προσφέρεται. . . δεν χρειαζόσαστε φετφάδες», είπε.
Ο επικεφαλής του Μετώπου αλ Νούσρα, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, κάλεσε από την πλευρά του να διεξαχθεί ιερός πόλεμος εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «προειδοποιήσαμε για τις συνέπειες των φρικιαστικών επιθέσεων» των δυνάμεων του Άσαντ εναντίον συριακών πόλεων, ειδικά της Χομς, και προσθέτει πως «αυτό το καθεστώς δεν θα πέσει παρά μόνο με τη θέληση του Αλλάχ και την δύναμη των όπλων».
Το Μέτωπο αλ Νούσρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά την 23η Ιανουαρίου, με ένα μήνυμα του επικεφαλής του που κάλεσε σε αγώνα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, ανέφερε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.
Την 16η Φεβρουαρίου ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ είχε δηλώσει ότι πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία πιθανώς έγιναν στην πραγματικότητα από την πτέρυγα της αλ Κάιντα στο Ιράκ, η οποία έχει παρεισφρήσει στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Άσαντ. Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στο κίνημα εναντίον του Άσαντ.
Η βία στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7.500 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.