Top10: Οι δέκα πιο σπάνιες και παράξενες ασθένειες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ακόμη και μετά από τόσους αιώνες μελέτης και έρευνας, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε ή να το κατανοούμε απόλυτα.
4'

Αυτός είναι και ο λόγος που ανά χρόνια, προκύπτουν περιπτώσεις ασθενών που φέρουν μια σπάνια ασθένεια, την οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε ξανά ακούσει ποτέ. Μάλιστα, μερικές από αυτές ακούγονται τόσο εξωπραγματικές, που μας κινούν την περιέργεια να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες, σε μία προσπάθεια να καταλάβουμε πώς βιώνουν αυτή την ιδιομορφία οι συνάνθρωποι μας, μέσα στην καθημερινότητά τους. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία σύντομη λίστα με τις δέκα πιο περίεργες και σπάνιες ασθένειες στις ιστορία της ιατρικής, καθώς και τα αίτια που «κρύβονται» πίσω από αυτές.

  1. Χωρικός αποπροσανατολισμός
    Η πιο γνωστή περίπτωση χωρικού αποπροσανατολισμού είναι αυτή της της 30χρονης Σέρβας Bojana Danilovic. Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης φάσης, είναι πως κάνει τον ασθενή να βλέπει τα πάντα γύρω του ανεστραμμένα, δηλαδή τα πάνω… κάτω, με ανάποδη οπτική. Η γνωστή ασθενής Danilovic διαβάζει τα βιβλία της κρατώντας τα ανάποδα, ενώ με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιεί και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή της!
  1. Επιδερμική δυσπλασία
    Η επιδερμική δυσπλασία είναι μία κληρονομική και σπάνια ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός του ασθενή αναπτύσσει διαρκώς συγκεκριμένους τύπους ανθρωπίνων θηλωμάτων, οι οποίοι τείνουν να προκαλέσουν κακοήθεις όγκους στην επιφάνεια του δέρματος.
  2. Αναισθησία στον πόνο (ή συγγενής αναλγησία)
    Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια ψυχοσωματική πάθηση, κατά την οποία ο ασθενής δεν είναι σε θέση να αισθανθεί σωματικό πόνο. Η συγγενής αναλγησία μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και έπειτα από ένα σοβαρό ψυχικό τραύμα, ενώ παρατηρήθηκε πρώτη φορά σε Αμερικάνους στρατιώτες που επέστρεφαν από τον πόλεμο του Βιετνάμ.
  3. Pupula duplex (ή Διπλή Κόρη)
    Η pupula duplex ή αλλιώς «η διπλή κόρη» είναι μία παράξενη παθολογική επιπλοκή, η οποία προσβάλει την περιοχή των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της ίριδας παρουσιάζονται μαύρες κηλίδες, κάνοντας το μάτι να μοιάζει λες και έχει δύο κόρες!
  1. Γαστροσχιστία
    Είναι μία παράξενη επιπλοκή που παρουσιάζεται στο πεπτικό σύστημα των βρεφών. Μέσω μίας οπής που υπάρχει στην επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος, τα έντερα του παιδιού καταλήγουν να αναπτύσσονται έξω από το σώμα.
  2. Οσμή ψαριού
    Η συγκεκριμένη διαταραχή οφείλεται στην ανικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να διασπάσει την ουσία της τριμεθυλαμίνης, η οποία έχει μία δυσάρεστη μυρωδιά και θυμίζει πολύ αυτή του ψαριού.
  3. Υπερτρίχωση
    Η πρώτη καταγραφή υπερτρίχωσης έγινε από μία φωτογραφία της θρυλικής φωτογράφου Diane Arbus, όταν εκείνη απαθανάτισε τον Stephan Bibrowski, γνωστό ως «Lionel the Lion», έναν άνθρωπο που το δέρμα του ήταν καλυμμένο από έντονη τριχοφυΐα και μακριές τρίχες. Πρόκειται για μία εκ γενετής ανωμαλία του οργανισμού, η οποία επηρεάζει κυρίως τις ορμόνες του ασθενή. Ένα πιο πρόσφατο περιστατικό είναι αυτό της Supatra Sasuphan, για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.
  1. Κνίδωση ύδατος
    Η κνίδωση ύδατος είναι μία σπάνια και σοβαρή δερματική ασθένεια, στην οποία ο ασθενής παρουσιάζει έντονη φαγούρα και εξανθήματα, κάθε φορά που το δέρμα του έρχεται σε επαφή με το νερό.
  2. Προγηρία (σύνδρομο Hutchinson-Gilford)
    Όσοι από εμάς έχουν παρακολουθήσει την ταινία «The Curious Case of Benjamin Button» με τον Brad Pitt, ίσως γνωρίζουν έστω και στο περίπου το σύνδρομο Hutchinson-Gilford. Πρόκειται για μία γενετική διαταραχή η οποία σε βάθος χρόνου εξελίσσεται, προκαλώντας πρόωρη γήρανση σε μικρά παιδιά. Συνήθως τα συμπτώματα παρουσιάζονται μέσα στον πρώτο χρόνο, επιβραδύνουν την ανάπτυξη του παιδιού και προκαλούν απώλεια μαλλιών.
  1. Μεθαιμοσφαιριναιμία
    Μπορεί η μεθαιμοσφαιρίνης να είναι μία ουσία η οποία προϋπάρχει στο αίμα μας, ωστόσο όταν δεν παράγεται στη σωστή ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει τη σπάνια ασθένεια της μεθαιμοσφαιριναιμίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αιμοσφαιρίνη που υπάρχει στον οργανισμό συνεχίζει να μεταφέρει το οξυγόνο, αλλά δεν μπορεί να το απελευθερώσει στους ιστούς που υπάρχουν στο εσωτερικό του οργανισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.