Aυστραλία - Πορεία για τη δικαιοσύνη : Χιλιάδες στους δρόμους κατά της σεξουαλικής κακοποίησης
Aπο τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ μέχρι την Καμπέρα, χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες και σήμερα τους δρόμους σε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, με κεντρικό σύνθημα Πορεία για τη Δικαιοσύνη (March 4 Justice.) Σύμφωνα με τους διοργανωτές περισσότεροι από 85 χιλιάδες άνθρωποι- γυναίκες στην πλειοψηφία τους διαδήλωσαν «στη μεγαλύτερη γυναικεία κινητοποίηση που έχει συμβεί ποτέ στην Αυστραλία»
Πολλές από τις καταγγελίες επικεντρώνονται σε περιστατικά με δράστες ανώτατους πολιτικούς και δικαστικούς λειτουργούς, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και η ίδια συντηρητική κυβέρνηση της χώρας για την αδράνειά της.
Στη Μελβούρνη οι διαδηλώτριες κρατούσαν ένα τεράστιο πανό όπου είχαν γράψει τα ονόματα όλων των γυναικών που έπεσαν θύματα έμφυλης βίας στην Αυστραλία από το 2008, ενώ έξω από το κοινοβούλιο οι συγκεντρωμένες παρέδωσαν στους ιθύνοντες αιτήματα, ζητώντας αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.
Οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους φορούσαν μαύρα ρούχα για να δείξουν «τη δύναμη και το πένθος τους», ενώ κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σπάστε τη σιωπή. Σταματήστε τη βία», «Πόσα θύματα γνωρίζετε;» και «ΤΗΝ πιστεύω», προειδοποιώντας οτι οι ημέρες της σιωπής τελείωσαν.
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι γυναίκες που ανήκουν στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς δημιούργησαν μία σελίδα στο Facebook, όπου αναφέρουν σεξουαλικές επιθέσεις από πολιτικούς.
Ανάμεσα στα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι και ένα που αφορά στον γενικό εισαγγελέα Κρίστιαν Πόρτερ, νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης. Μία πρώην συμμαθήτριά του είχε καταγγείλει ότι τη βίασε το 1988 όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Η γυναίκα αυτή έφυγε πέρυσι απο τη ζωή. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, το συγκεντρωμένο πλήθος ωστόσο τον κάλεσε να παραιτηθεί εδώ και τώρα.
Η αρχή έγινε τον περασμένο μήνα, όταν η Μπρίτανι Χίγκινς, πρώην εργαζόμενη στην κυβέρνηση, αποκάλυψε ότι το 2019 έπεσε θύμα βιασμού από έναν συνάδελφό της μέσα στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή η τότε υπουργός Αμυντικής βιομηχανίας και σημερινή υπουργός Άμυνας, Λίντα Ρέινολντς. Στη συνέντευξη που παραχώρησε και προκάλεσε πολιτικό σεισμό, άφησε υπόνοιες για συγκάλυψη απο ανώτατους κρατικούς λειτουργούς.
Η Ρέινολντς η οποία βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, όπως και ο Πόρτερ, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Χίγκινς να της δοθεί οικονομική αποζημίωση. Οι διαδηλωτές θεωρούν ωστόσο ανεπαρκή την απάντηση της κυβέρνησης στους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση.
«Υπάρχει μια φρικτή κοινωνική αποδοχή της σεξουαλικής βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην Αυστραλία. Η ιστορία μου έγινε πρωτοσέλιδο για τον μοναδικό λόγο ότι ήταν μια επώδυνη υπενθύμιση ότι αν κάτι τέτοιο, μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα μέσα στο ίδιο Κοινοβούλιο, μπορεί πραγματικά να συμβεί οπουδήποτε» ειπε η Χίγκινς στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο.
Παρά τις εκκλήσεις τους, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αρνήθηκε να συναντήσει τους διαδηλωτές και αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την απόφασή του αυτή στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή προσκάλεσε μια αντιπροσωπεία να συναντηθεί μαζί του στο Κοινοβούλιο, οι διοργανωτές της διαδήλωσης ωστόσο αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να συναντηθούν μαζί τους στη διαδήλωση.
« Έχουμε ήδη φτάσει στην μπροστινή πόρτα, τώρα εναπόκειται στην κυβέρνηση να περάσει το κατώφλι και να έρθει σε εμάς. Δεν θα συναντηθούμε πίσω από κλειστές πόρτες» έγραψε στο twitter η διοργανώτρια της πορείας, Τζανίν Χέντρι.
Η κυβέρνηση Μόρισον έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την εργασιακή κουλτούρα στο κοινοβούλιο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε περισσότερα:
Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα πετάξετε σήμερα χαρταετό - Τα μέτρα που ισχύουν - Τι είναι ανοικτό και τι όχι