Ισπανία: Προς κατάργηση το πενθήμερο ; Πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας

Μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εφαρμόσουν την εβδομάδα εργασίας 4 ημερών μπορεί να γίνει η Ισπανία, μετά το «πράσινο φως» της κυβέρνησης σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Ισπανία: Προς κατάργηση το πενθήμερο ; Πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας
3'

Η ιδέα ξεκίνησε με την πρόταση του μικρού αριστερού κόμματος «Περισσότερη Χώρα» (Mas Pais) τον περασμένο μήνα κι έκτοτε ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, με την επόμενη συνάντηση ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς να προγραμματίζεται για τις ερχόμενες εβδομάδες.


«Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εγκαινιάζουμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε αυτή την ιδέα», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος, Ινίγο Ερεχόν.


Από τη Γερμανία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία η ιδέα αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια με τους οπαδούς της να υποστηρίζουν ότι με τις 32 ώρες εργασίας θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα υπάρξει μεγάλο όφελος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.


Η πρόταση μάλιστα απέκτησε νέα δυναμική την ώρα που η πανδημία φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα εξισορρόπησης ζωής-εργασίας. Αριστερά κόμματα της Ισπανίας άδραξαν την ευκαιρία, προωθώντας την κατάργηση του πενθήμερου. Η χώρα της Ιβηρικής ήταν μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που θεσμοθέτησε το 8ωρο, μετά από μία μια απεργία διαρκείας 44 ημερών το 1919 στη Βαρκελώνη.


«Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Δεν ανήκουμε όμως παρ’όλα αυτά στις πιο παραγωγικές χώρες. Επιμένω λοιπόν ότι το να εργάζεται κανείς περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι εργάζεται και καλύτερα», δήλωσε ο Ερεχόν.


Οι λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το κόμμα Mas Pais όμως πρότεινε ένα σχέδιο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια που θα επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να δοκιμάσουν το «μειωμένο» ωράριο εργασίας με όσο το λιγότερο δυνατό κόστος.


Οι εμπνευστές του σχεδίου υπολογίζουν ότι θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα περίπου 200 επιχειρήσεις με 3.000 έως 6.000 εργαζομένους.«Οι μόνες κόκκινες γραμμές μας είναι ότι θέλουμε να μειωθούν μεν πραγματικά οι ώρες εργασίας, αλλά να μη μειωθούν οι μισθοί ή να χαθούν θέσεις εργασίας», λένε υπεύθυνοι από το αριστερό κόμμα Ισπανίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο στην πρώτη εθνική πρωτοβουλία μείωσης του ωραρίου εργασίας, από τη στιγμή που η Γαλλία ξεκίνησε το 1998 να κινείται προς τις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα, παρά τα κατά καιρούς πισωγυρίσματα.


Πηγές απο το υπουργείο βιομηχανίας της Ισπανίας διευκρίνισαν ότι οι συνομιλίες για το πιλοτικό έργο βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Σε αυτό το σημείο όλα είναι προς συζήτηση, από το κόστος του προγράμματος μέχρι τον αριθμό των εμπλεκόμενων εταιρειών και το χρονοδιάγραμμα, λένε.


Η ιδέα έχει ήδη ορκισμένους «εχθρούς». Επικεφαλής των κύριων επιχειρηματικών ενώσεων της χώρας την χαρακτήρισαν ως μία καθαρή «τρέλα» μετά την χειρότερη ύφεση της χώρας από τον εμφύλιο πόλεμο. «Η έξοδος από αυτήν την κρίση απαιτεί περισσότερη δουλειά, όχι λιγότερη», δήλωσε ο Ρικάρντο Μουρ του CEOE σε φόρουμ τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» στον Ερντογάν: Η Ελλάδα «σβήνει» τα σχέδια του «σουλτάνου» - Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή