Συναγερμός: Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού βρέθηκε στη Γαλλία

Μετά τη βρετανική, τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη έρχεται και η γαλλική; Τον εντοπισμό ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους της Covid-19 επιβεβαίωσαν οι αρμόδιες Αρχές στη Βρετάνη της βορειοδυτικής Γαλλίας.
3'

H νέα μετάλλαξη που είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη, εντοπίστηκε σε νοσοκομείο στην κοινότητα Λανιόν στο νομό Κοτ-ντ'Αρμόρ της Βρετάνης, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) της χώρας.

Οι αρχικές αναλύσεις δε δείχνουν πως η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα, το νέο ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο ειναι πως «ξεφεύγει» πιο δύσκολα από τα συμβατικά τεστ. «Οι πρώτες αναλύσεις αυτής της νέας μετάλλαξης δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ούτε αυξημένη σοβαρότητα ούτε αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τον αρχικό ιό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Μετάλλαξη της Βρετάνης: Δεν εντοπίζεται εύκολα

Εκείνο που ανησυχεί ωστόσο ιδιαίτερα τους Γάλλους επιστήμονες είναι ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με το νέο στέλεχος, εμφάνισαν συμπτώματα μόλυνσης, αλλά τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν δεν επέτρεψαν την ανίχνευση του ιού. Tα μοριακά τεστ PCR βγήκαν αρνητικά, έγραψε ο γαλλικός Τύπος.

Πώς εντοπίστηκε λοιπόν η νέα μετάλλαξη; Οι επιστήμονες κινητοποιήθηκαν μετά από την «επαναλαμβανόμενη αναντιστοιχία» ανάμεσα στα κλινικά συμπτώματα των ασθενών και τα αρνητικά «αποτελέσματα στις ρινοφαρυγγικές εξετάσεις».

Το γεγονός αυτό ώθησε τις υγειονομικές αρχές να ξεκινήσουν μοριακές αναλύσεις. Αυτές πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Pasteur και αποκάλυψαν «μια νέα μετάλλαξη [...] που φέρει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S αλλά και σε άλλες ιογενείς περιοχές», διευκρίνισε το DGS σε ένα μήνυμα που απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας της χώρας.

«Μια αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη για να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος αυτών των γενετικών τροποποιήσεων στην έλλειψη αναγνώρισης από ιολογικές εξετάσεις που οδηγούν σε υποδιάγνωση», συνεχίζει.

Εντατικοί έλεγχοι στη Γαλλία

Στις 13 Μαρτίου συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο της κοινότητας Λανιόν εντοπίστηκαν 79 κρούσματα. Τα 8 από αυτά είχαν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί.

«Αν η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι μια φυσική διαδικασία που επιτρέπει στον ιό να «επιβιώνει» μέσω με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες μορφές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες ή μεταδοτικές. Επί του παρόντος, τρεις παραλλαγές παγκοσμίως θεωρούνται ανησυχητικές, δηλαδή αυτές που εντοπίστηκαν στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία - σε ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, γι’αυτό και της αποδόθηκε η κοινή ονομασία βραζιλιάνικη μετάλλαξη.»

Υπάρχει, ωστόσο, μια δεύτερη κατηγορία παραλλαγών, η οποία παρακολουθείται στενά από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τα δυνητικά προβληματικά γενετικά χαρακτηριστικά τους, αλλά επί του παρόντος κυκλοφορούν μόνο σε μικρότερη κλίμακα. Η «παραλλαγή της Βρετάνης» ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες.

Επειδή η μετάλλαξη της Βρετάνης εντοπίστηκε πρόσφατα και δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη σημαντική μελέτη για τις επιπτώσεις της. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) της Γαλλίας διευκρινίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεξοδικές έρευνες για την εκτίμηση της μεταδοτικότητας, της σοβαρότητας «και του πιθανού κινδύνου ανοσολογικής διαφυγής αυτής της νέας παραλλαγής».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός - Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA - Τι ισχύει στην Ελλάδα