Η Αυστρία και άλλες χώρες ζητούν «διόρθωση» στη διανομή εμβολίων από την ΕΕ

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε την Τρίτη πως ο ίδιος και σύμμαχοί του από την ανατολική Ευρώπη πιέζουν ώστε η ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί τη διανομή εμβολίων για την Covid-19, μετά από διαμαρτυρίες πως είναι άνιση.
AP
1'

Ο Κουρτς και οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Λετονίας και της Κροατίας έστειλαν επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στους επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως η διανομή δεν γίνεται με βάση τους πληθυσμούς των χωρών, όπως είχε συμφωνηθεί.

Οι αντίπαλοι του Κουρτς τον έχουν κατηγορήσει πως προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αποδοκιμασίες σε βάρος της κυβέρνησής του για τον σχετικά αργό ρυθμό των εμβολιασμών.

Η ΕΕ έχει έναν μηχανισμό για την αναδιανομή των δόσεων που απομένουν όταν άλλοι δεν παίρνουν το σύνολο αυτών που τους αναλογούν, και η Κομισιόν έχει πει ότι εναπόκειται στις χώρες- μέλη να αποφασίσουν εάν θέλουν να επιστρέψουν σε μια μέθοδο που γίνεται αυστηρά με βάση τον πληθυσμό.

«Πρέπει να είναι δυνατόν εδώ να αναπτύξουμε έναν μηχανισμό διόρθωσης» είπε, σύμφωνα με το Reutesr, ο Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβενία, μετά από μια συνάντηση στην οποία οι ηγέτες της Κροατίας και της Λετονία συμμετείχαν μέσω video link.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εργάζονται για να «βρουν μια λύση» πρόσθεσε ο Κουρτς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώνεται η σταδιακή άρση του lockdown – Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων