Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας στη Βαρκελώνη

Ομάδες φοιτητών συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία, όπως και την αστυνομική βία.

Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας στη Βαρκελώνη
1'

Η αστυνομία επιτέθηκε με γκλομπ στους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και της πρόσοψης του Χρηματιστηρίου.

Προθήκες καταστημάτων θρυμματίσθηκαν από μικρή ομάδα νεαρών, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες ή είχαν καλυμμένα πρόσωπα, ενώ πυρπολήθηκαν πολλοί κάδοι απορριμμάτων.

«Μικρή ομάδα ατόμων άρχισε να εκτοξεύει επικίνδυνα αντικείμενα κατά των αστυνομικών και εναντίον της πρόσοψης του Χρηματιστηρίου. Προχωρήσαμε σε επιχείρηση διάσπασής τους και σε συλλήψεις», τόνισε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Διαδηλώσεις για τις περικοπές ύψους 1,1 δισ. ευρώ στην παιδεία πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ισπανία.

Στη Μαδρίτη, το κεντρικό σύνθημα ήταν «λιγότερες περικοπές, περισσότερη παιδεία».

«Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε την κρίση, όμως την πληρώνουμε με όλη τη σημασία της λέξης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της εθνικής συνομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων Τόιλ Ντελγάδο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν την έδρα Φιλοσοφίας και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε στη Μαδρίτη, μετά την παραίνεση του κινήματος Tomalafacultad (Κατάλαβε τη Σχολή), να επαναλάβουν το εγχείρημα και την επόμενη νύχτα.

Στη Βαρκελώνη, επίσης, οι φοιτητές κατέλαβαν πέντε σχολές και πολλοί φοιτητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της πόλης διέκοψαν την κυκλοφορία σε πολλές μεγάλες αρτηρίες της, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση σήμερα το πρωί κατά την ώρα αιχμής της κίνησης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή