Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Πώς θα «ξεκλειδώσουν» τα ταξίδια-Δείτε το Infographic του Νewsbomb.gr

Τo ψηφιακό «έγγραφο μετακίνησης» που θα επιτρέψει και πάλι στους Ευρωπαίους να μετακινούνται με ασφάλεια σε καιρό πανδημίας, είναι εδώ.
6'

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα επίσημα τη θέσπιση ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα επιτρέπει εκ νέου τα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και στόχος των Βρυξελλών είναι να διατεθεί τον Ιούνιο, εν όψει της θερινής περιόδου.

Πρόκειται για ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο και θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Ειναι το κλειδί για την κινητικότητα που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα αφαιρέσει σταδιακά απο τις ζωή μας έννοιες όπως η καραντίνα, η αυτο-απομόνωση και οι διαρκείς έλεγχοι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόταση της Κομισιόν, μαζί με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, με στόχο να αποκτήσουν και πάλι οι πολίτες ένα απο τα βασικά τους δικαιώματα, οπως ειναι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ.

Το νέου τύπου «διαβατήριο» γεννάει ελπίδες για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, δημιουργεί όμως αρκετά ερωτήματα και αμφιβολίες, αρχής γενομένης από τους πολίτες που θα «μείνουν εκτός» αλλά και τους ταξιδιώτες που έχουν κάνει εμβόλια μη εγκεκριμένα από την Ε.Ε.

Τι μορφή θα έχει το ψηφιακό πιστοποιητικό

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα (QR), ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά. Θα μπορεί να επιδεικνύεται φυσικά και σε έντυπη μορφή.

Δεν πρόκειται για διαβατήριο αλλά για πιστοποιητικό, δεν θα μπορεί κάποιος δηλαδή να περάσει τα σύνορα μόνο με το πιστοποιητικό, ξεκαθαρίζουν οι υπεύθυνοι.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις» υπογράμμισε ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς. Και αυτό γιατί δε θα περιέχει μόνο πληροφορίες για τον εμβολιασμό, αλλά θα καλύπτει επίσης όποιον έχει αντισώματα έχοντας αναρρώσει από την ασθένεια ή όποιον έχει υποβληθεί σε τεστ. Πολλές χώρες-μέλη όπως το Βέλγιο είχαν θέσει ως όρο το πιστοποιητικό να μην έχει να κάνει μόνο με τον εμβολιασμό.

Κάθε χώρα της ΕΕ που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους να παρακάμπτουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς -όπως είναι η καραντίνα και η αυτο-απομόνωση – θα πρέπει να αποδέχεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού άλλων χωρών, υπό τους ίδιους όρους.
«Το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της Ε.Ε και τις οικογένειές τους όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην Ε.Ε και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά. Η Ε.Ε προβλέπει την αναγνώριση των πιστοποιητικών αυτών των τρίτων χωρών σε επίπεδο ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα δικά μας» διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σε ενημέρωση που παραχώρησε σε ομάδα ανταποκριτών.

Τι θα γίνει με τα μη εγκεκριμένα εμβόλια


Μεγάλο θέμα προκύπτει με τους ανθρώπους που έχουν μεν εμβολιαστεί με σκευάσματα ωστόσο που δεν έχουν εγκριθεί -ακόμη- από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το «ψηφιακό πάσο» θα περιλαμβάνει μόνο τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γεγονός που σημαίνει ότι το ρωσικό Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm λόγου χάρη, εμβόλια που δεν έχουν λάβει ακόμη το πράσινο φως δε θα καλύπτονται.

Η κάθε χώρα θα αποφασίζει μεμονωμένα εάν θα επιτρέπει ή όχι την είσοδο στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ και αυτό δημιουργεί ένα σχετικό «πονοκέφαλο» στις αρχές. Η Ουγγαρία λόγου χάρη αγοράζει ρωσικά και κινεζικά εμβόλια εκτός του κοινού προγράμματος αγορών της ΕΕ.

Διχάστηκε η Ευρώπη για τα πιστοποιητικά

Η πρόταση για το κοινό «διαβατήριο εμβολιασμού» δίχασε τα κράτη-μέλη, με ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία να υποστηρίζουν ότι ανάλογα μέτρα ενδέχεται να ενισχύουν τις διακρίσεις εις βάρος των πολιτών. Πολλοί θεωρούν οτι στοχοποιούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οπως εκείνοι που είναι τελευταίοι στη λίστα εμβολιασμού.

Χώρες που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή κοινού πλαισίου για τη διευκόλυνση των ταξιδιών πριν αρχίσει η θερινή περίοδος.

«Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία δεν υπήρχαν πολλοί φίλοι της ιδέας. Σταδιακά την αγάπησε όχι μόνο το club med αλλά και οι Σκανδιναβοί και η Βαλτική. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός στη Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες το «επέβαλαν» στην κυβέρνηση, κι έτσι και η Μέρκελ στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής κινήθηκε προς τα εμπρός. Μένει ακόμη κάποια αντίσταση στις χώρες της BENELUX και δευτερευόντως στη Γαλλία» ανέφερε ο κ Σχοινάς.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται τις δικές τους εκδόσεις πιστοποιητικών, ενώ έχουν καταλήξει σε διμερείς τουριστικές συμφωνίες για να μη χάσουν την τουριστική σεζόν.

Νομικός, λογιστικός και επιδημιολογικός «πονοκέφαλος»


Τα στοιχεία των κατόχων του πιστοποιητικού δε θα διατηρούνται σε ευρωπαϊκή κεντρική βάση δεδομένων. Τα κράτη-μέλη θα είναι υπεύθυνα για την παροχή και αποθήκευση των απαραίτητων στοιχείων όπως το όνομα του κατόχου διαβατηρίου, το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε, η ημερομηνία εμβολιασμού, τα αποτελέσματα του τεστ και η ανοσία.

Σε γρίφο για τους ειδικούς μπορεί να εξελιχθεί και η πιθανή πλαστογραφία των πιστοποιητικών, καθώς θεωρείται δεδομένο οτι επιτήδειοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν το όλο θέμα για να αποκομίσουν όφελος. Η Ε.Ε έχει κάνει προσπάθειες για να διασφαλίσει οτι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ένα ακόμη «δύσκολο» θέμα που χρίζει περαιτέρω διερεύνησης είναι το πόσο διαρκεί η ανοσία από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις για να δικαιολογηθεί η χορήγηση ειδικών προνομίων, όπως λέει η Άντρεα Άμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Η... Μεγάλη Παρασκευή των αποφάσεων - Άρση μέτρων ή παράταση;