Σκληρή και όχι «διπλωματική» η συνάντηση ΗΠΑ- Κίνας στην Αλάσκα: Τι δείχνει για τις σχέσεις τους
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ πως παρακινούν χώρες να «επιτεθούν στην Κίνα», ενώ οι ΗΠΑ είπαν ότι η Κίνα κατέφθασε με πρόθεση να κάνει επίδειξη.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερό τους επίπεδο εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να θέσουν ζητήματα όπως η αντιμετώπιση των Ουϊγούρων μουσουλμάνων στη Σιντζιάνγκ.
Στις συνομιλίες στο Άνκορεϊτζ συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν από πλευρά των ΗΠΑ και ο Γιανγκ Τζιετσί, ανώτερος αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα «συζητούσαν τους βαθείς προβληματισμούς τους για ενέργειες της Κίνας, μεταξύ άλλων σε Σιντζιάνγκ, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ, οικονομικό εξαναγκασμό των συμμάχων μας».
«Η καθεμιά από αυτές τις ενέργειες απειλεί τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που διατηρεί την παγκόσμια σταθερότητα» πρόσθεσε.
Απαντώντας ο Γιανγκ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ και την οικονομική της υπεροχή με σκοπό την καταστολή άλλων χωρών. «Καταχράται αποκαλούμενες έννοιες εθνικής ασφαλείας για να παρεμποδίζει τις φυσιολογικές εμπορικές συναλλαγές και να παρακινεί κάποιες χώρες να επιτεθούν στην Κίνα» συμπλήρωσε.
Ο Γιανγκ είπε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ βρίσκονται σε χαμηλό σημείο, με τους Αφροαμερικανούς να «σφαγιάζονται».
Ο Σάλιβαν αντεπιτέθηκε, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα, μα πρόσθεσε πως «θα υπερασπιζόμαστε πάντα τις αρχές μας για τον λαό μας και τους φίλους μας».
Η συζήτηση, που έλαβε χώρα μπροστά στα διεθνή ΜΜΕ, συνεχίστηκε για πάνω από μία ώρα. Έγινε στην αρχή μιας από τρεις συνεδρίες, που θα τελείωναν τον πρωί της Παρασκευής.
Ήταν μια ασυνήθιστα μη διπλωματική αντιπαράθεση, ειδικά για τα δεδομένα μιας συνάντησης που καλείται να δείξει προς τα πού θα κινηθούν οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Στο παρελθόν η ομάδα του Μπάιντεν ήταν έντονα επικριτική απέναντι στην Κίνα- οπότε, όπως σημειώνει το BBC, οι Κινέζοι ήξεραν τι να περιμένουν, και φαίνεται πως ήταν έτοιμοι να ανταποδώσουν ανάλογα.
Η κινεζική πλευρά ενοχλήθηκε ιδιαίτερα για την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον την ημέρα πριν τις συνομιλίες, λόγω της καταστολής υπερμάχων της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.
Πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό επρόκειτο για κινήσεις με σκοπό την πρόκληση εντυπώσεων, καθώς Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι πιο εμπιστευτικές συζητήσεις που ακολούθησαν ήταν ουσιώδεις και σοβαρές.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πει ότι θα τηρήσει σκληρή στάση σε ζητήματα όπου υπάρχει προβληματισμός, μα πρόθυμη να συνεργαστεί με το Πεκίνο σε θέματα ενδιαφέροντος. Ωστόσο, έχει περιγράψει τη σχέση ΗΠΑ- Κίνας ως γεωπολιτικό ανταγωνισμό ανάμεσα στη δημοκρατία και την απολυταρχία.
Οι Κινέζοι από πλευράς τους αρνήθηκαν να προβούν σε συμβιβασμούς σε θέματα για τα οποία λένε ότι αφορούν σε εθνική ασφάλεια και κυριαρχία. Το κατά πόσον θα βρεθούν σημεία όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, θα δείξει πώς θα προχωρήσει η σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται πως η αμερικανική αντιπροσωπεία κατηγόρησε την Κίνα πως παραβίασε το συμφωνηθέν πρωτόκολλο των δύο λεπτών για τις εναρκτήριες τοποθετήσεις της κάθε πλευράς. «Η κινεζική αντιπροσωπία…φαίνεται να έφτασε με σκοπό την επίδειξη, εστιάζοντας σε θεατρικές και δραματικές κινήσεις δημοσίως αντί για την ουσία» είπε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε πως η αμερικανική πλευρά θα συνεχίσει με τις συνομιλίες όπως είχε σχεδιαστεί και προσθέτοντας πως οι υπερβολικές διπλωματικές παρουσιάσεις συχνά στοχεύουν στο εσωτερικό κοινό.
Σε δηλώσεις τους σε κρατικά ΜΜΕ, Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν οι ΗΠΑ και όχι η Κίνα που παραβίασαν το πρωτόκολλο, υπερβαίνοντας τον συμφωνηθέντα χρόνο στις εναρκτήριες τοποθετήσεις. Επίσης, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για «αβάσιμη επίθεση στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της Κίνας».
Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, στο ευρύτερο πλαίσιο μιας σειράς κινήσεων από την Ουάσινγκτον που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν σκληρή στάση, και αντίστοιχα σκληρή γλώσσα από το Πεκίνο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως επιδιώκει αλλαγή συμπεριφοράς από την Κίνα, η οποία έχει εκφράσει προσδοκίες πως θα υπάρξει επανεκκίνηση των σχέσεων, που είχαν επιδεινωθεί κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, κομμωτήρια, λιανεμπόριο