Ποιο ήταν τo «χαμένο στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν- και το χρονικό του

Μία έκπληξη είχε ακολουθήσει τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με κορυφαίους αξιωματούχους στις 29 Ιανουαρίου: Παρά τις συστάσεις κορυφαίων υπουργών και ανεξάρτητων επιστημόνων, θα προσπαθούσε να βγάλει τη χώρα από την πανδημία χωρίς νέο lockdown.
AP
7'

Όπως γράφει το Reuters, το «στοίχημα» του Μακρόν ήταν πως, αν η Γαλλία κατάφερνε να αποφύγει ένα τρίτο μεγάλης κλίμακας lockdown, η οικονομία της ίσως να κατάφερνε να αποφύγει μια βαθιά κρίση, η οποία, όπως εκτιμούν συνεργάτες του, ενδεχομένως να αντικαταστήσει σύντομα τον κορονοϊό ως η μεγαλύτερη πρόκληση της προεδρίας του.

Ωστόσο η τακτική αυτή φαίνεται πως αρχίζει να καταρρέει: Οι ΜΕΘ σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας έχουν γεμίσει με ασθενείς Covid-19, τα κρούσματα είναι στα ύψη και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε νέο γύρο σκληρών περιορισμών την Πέμπτη, με το Παρίσι να εισέρχεται σε lockdown ενός μήνα και 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε 16 περιοχές της Γαλλίας να τίθενται υπό αυστηρά μέτρα από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Παρόλα αυτά, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε πως τα μέτρα αυτά δεν θα είναι το ίδιο σκληρά με το προηγούμενο lockdown, και οι άνθρωποι θα μπορούν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους. O Καστέξ, ωστόσο, αναγνώρισε πως ένα τρίτο κύμα φαίνεται ολοένα και πιθανότερο.

Όπως αναφέρει το Reuters, συνεντεύξεις με έξι άτομα κοντά στην κυβέρνηση Μακρόν δείχνουν πώς ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε πάρει την απόφαση να αποφύγει ένα άλλο lockdown, δέχτηκε μεγάλες πιέσεις για να αλλάξει πορεία, καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό χειροτέρευε ξανά.

Σε συνάντηση με τον Καστέξ τη Δευτέρα, ο Στανισλάς Γκουρίνι, επικεφαλής της παράταξης που τάσσεται υπέρ του Μακρόν στο κοινοβούλιο, είπε ότι η προσπάθεια αποφυγής lockdown αρχίζει να μοιάζει με πείσμα, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή που ήταν κοντά στον Μακρόν.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερωτήματα για τους λόγους πίσω από τις επιλογές Μακρόν, ωστόσο δύο βοηθοί, μιλώντας ανώνυμα, είπαν πως εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε τη σωστή πορεία.

Ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος που εστιάζει στις οικονομικές προκλήσεις: Και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν παρεμφερή πορεία- αν και υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν σκληρότερους περιορισμούς ελπίζοντας σε οφέλη αργότερα.

Ο τελικός απολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, μα ήδη είναι τρομακτικός: Η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας προ πανδημίας το 2022, μένοντας πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το σημείο από αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση του Μακρόν, που αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2022, έχει πει πως στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη 6% το 2021, αλλά μόνο αν δεν υπάρξει άλλο lockdown.

Οι νέοι περιορισμοί, αν και δεν είναι ισχύουν σε πανεθνικό επίπεδο, καλύπτουν το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της χώρας και πηγαίνουν πέρα από τους τοπικούς περιορισμούς μετακινήσεων τα σαββατοκύριακα που χρησιμοποιούσαν ως τώρα οι αρχές.

Οι αξιωματούχοι στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως λένε, στα τέλη του Ιανουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, ζητούσε νέο πανεθνικό lockdown, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ο Καστέξ, σύμφωνα με πηγή κοντά στον ίδιο, ήθελε να παραμείνει στο τραπέζι ένα πανεθνικό lockdown- αν και εκπρόσωπός του είπε ότι ο πρωθυπουργός συμμεριζόταν τη θέση Μακρόν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει προληπτικό lockdown.

Το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου οι υπουργοί κλήθηκαν σε έκτακτη συνάντηση στο «Συμβούλιο Άμυνας». Πηγή ανέφερε ότι ανακοίνωσε πως αποφάσισε να μη γίνει lockdown, μα τοπικά μέτρα, λιγότερο περιοριστικά από τα δυο πανεθνικά lockdowns το 2020.

Η ομάδα του Μακρόν είχε ισχυρά επιχειρήματα, υποστηρίζοντας πως η έξαρση που αναμενόταν μετά τις διακοπές τελικά δεν έγινε, και ότι είναι σε εξέλιξη εμβολιασμοί. Η εκτίμησή τους ήταν πως λιγότερο αυστηροί περιορισμοί μετακινήσεων θα απέδιδαν και επίσης προβληματίζονταν για τις επιπτώσεις ενός νέου lockdown στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Άλλος ένας παράγοντας ήταν πως η Ολλανδία είχε βιώσει τρεις νύχτες επεισοδίων από πολίτες που ήταν εναντίον του lockdown. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία είχε να κάνει με την οικονομία: Ο Μακρόν και η ομάδα του θεωρούσαν πως οι χώρες της ΕΕ με τρία και παραπάνω lockdowns θα ανέκαμπταν βραδύτερα.

Επίσης, οι εκλογές του 2022 αναμένεται πως θα κερδηθούν ή θα χαθούν με βάση το πόσο καλά η Γαλλία περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή.

Τις επόμενες εβδομάδες, συζητώντας τη στρατηγική τους, οι βοηθοί του Μακρόν έλεγαν πως «κάθε μέρα που αποφεύγουμε lockdown είναι μέρα που κερδίζουμε».

Ωστόσο, καθώς ο Μακρόν εκκινούσε τη νέα στρατηγική του, αναδεικνύονταν προβλήματα: Ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση των νέων κρουσμάτων ήταν οι εμβολιασμοί, ωστόσο στα τέλη Ιανουαρίου υπήρξαν ακυρώσεις και αναβολές εμβολιασμών λόγω έλλειψης εμβολίων της Pfizer και της Moderna. Οι κατασκευαστές τις απέδωσαν σε προβλήματα παραγωγής.

Ο Βεράν είχε προβλέψει πως 3,5 με 4 εκατ. άνθρωποι θα έπαιρναν την πρώτη δόση ως το τέλος του Φεβρουαρίου. Επίσημα δεδομένα δείχνουν πως τελικά ήταν 3,02 εκατομμύρια. Νέα στελέχη του ιού εξαπλώθηκαν στη Γαλλία, ενώ στο Παρίσι ο καλός καιρός έκανε πολλούς να βγουν στα πάρκα και στις όχθες του Σηκουάνα, συχνά παραβιάζοντας μέτρα.

Την 1η Μαρτίου η Ντομινίκ Κοσταλιόλα, μία εκ των κορυφαίων επιδημιολόγων της Γαλλίας, είπε στο Reuters πως οι θάνατοι είχαν επιστρέψει σε ανησυχητικά επίπεδα. «Είναι σαν να έχεις κάθε ημέρα μια συντριβή αεροπλάνου» είπε χαρακτηριστικά.

Ως τις 16 Μαρτίου υπήρχαν 1.177 άνθρωποι με Covid-19 σε ΜΕΘ στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές- περισσότεροι από ό,τι κατά το δεύτερο κύμα τον Νοέμβριο, όταν η Γαλλία ήταν σε πανεθνικό lockdown.

Η κυβέρνηση Μακρόν αναζήτησε τρόπους αποφυγής lockdown, με κυβερνητική πηγή να λέει πως εξετάστηκαν επιλογές όπως η δημιουργία στρατιωτικών νοσοκομείων και επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών από το Παρίσι σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο οι επιλογές περιορίζονταν, με τη Γαλλία να ακολουθεί τη Γερμανία στο «πάγωμα» της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών πάνω στις παρενέργειες. Η απόφαση αυτή αποδυνάμωσε την επιχειρηματολογία περί αποφυγής νέου lockdown.

Ο Γκουερίνι, επικεφαλής των υποστηρικτών του Μακρόν στο κοινοβούλιο, αποδοκίμασε τη φιλοσοφία ως προς τα οφέλη της αποφυγής lockdown, σε συνάντηση βουλευτών στο γραφείο του πρωθυπουργού. Κοινοβουλευτική πηγή είπε πως δήλωσε ότι υπήρχε δημόσια διαφωνία μεταξύ «αυτών που νομίζουν πως είναι μια μέρα που κερδίζεται και αυτών που νομίζουν ότι είναι μια μέρα που χάνεται». Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Reuters πως έκανε αυτά τα σχόλια, μα δεν ήταν επικριτικά προς τον Μακρόν.

Ως την Τετάρτη ο Μακρόν και οι υπουργοί του είχαν αποφασίσει πως τα lockdowns για κάποιες περιοχές δεν μπορούσαν να αποκλειστούν, είπε μια από τις κυβερνητικές πηγές. Ο Καστέξ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το νέο lockdown θα επιβαλλόταν στις 16 περιοχές που είχαν πληγεί σκληρότερα, μεταξύ των οποίων το Παρίσι και τα περίχωρά του, καθώς και σε βόρειες περιοχές. Τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Παρόλα αυτά η ομάδα του Μακρόν θεωρεί ότι η απόφαση να αποφευχθεί ένα lockdown νωρίτερα ήταν σωστή, με βάση το ότι δόθηκε κάποιο περιθώριο στην οικονομία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το σχέδιο για χαλάρωση των μέτρων - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, κομμωτήρια, λιανεμπόριο