«Ο Πούτιν έχει "λίστα θανάτου"» καταγγέλλει Ρώσος πράκτορας: Ποιους έχει βάλει στο στόχαστρο
Όσοι γνωρίζουν καλά τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήξεραν ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, μετά την επίθεση του Αμερικανού προέδρου εναντίον του. Ήξεραν όμως και ότι ο πρώην πράκτορας της KGB δεν απαντά ποτέ εν βρασμώ και προετοιμάζει προσεκτικά την κάθε του κίνηση.
Το πικ-νικ του Πούτιν στο πολικό ψύχος της Σιβηρίας και η «βόλτα» του με στρατιωτικό όχημα με συνοδηγό τον Ρώσο υπουργό Άμυνας μέσα στα χιόνια, αλλά και η προκλητική του παρουσία σε ένα κονσέρτο για την έβδομη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας, ήταν κινήσεις συμβολικές με πολλούς αποδέκτες.
Την ώρα που δημόσια εμφανίζεται ψύχραιμος και προσέχει την κάθε του δήλωση, αποφεύγοντας να ανεβάσει υπερβολικά τους τόνους, ο «τσάρος» φέρεται να έχει ήδη υποδείξει τους επόμενους στόχους του.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης Μόσχας-Ουάσινγκτον.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σχεδιάζει μια εκστρατεία δολοφονίας αμέσως μετά την πανδημία, λέγοντας ότι «κανένα σκουπίδι δεν μπορεί να κρυφτεί από εμάς», όπως ανέφερε η πηγή, διατηρώντας την ανωνυμία της. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε προειδοποιήσει ότι το Κρεμλίνο έχει βάλει στο στόχαστρο το Ρώσο πρώην διπλό κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλι που είχε δεχθεί επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία το 2018.
Ποιοί ειναι οι πιθανοί στόχοι σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο
Η «λίστα του Πούτιν» λοιπόν στην οποία αναφέρεται ο αξιωματούχος περιλαμβάνει έξι επικριτές του που ζουν σήμερα στη Βρετανία. Πρόκειται για τους Μπίλ Μπράουντερ, Κρίστοφερ Στιλ, Βλαντιμίρ Ασούρκοφ, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, Εβγκένι Τσισβάρκιν και Μπόρις Καρπίτσοφ.
Πολέμιος του Πούτιν εδώ και ά χρόνια, ο 56χρονος Μπράουντερ απελάθηκε το 2005 αφότου χαρακτηρίστηκε απειλή για τη ρωσική ασφάλεια.
Ο Στιλ, επίσης 56 ετών είναι ο πρώην αξιωματούχος της ΜΙ6 που είχε συντάξει το φάκελο για τις σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία. Προέβαλε μεταξύ άλλων τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είχε μαγνητοσκοπηθεί το 2013 να διασκεδάζει με πόρνες σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Μόσχα και με αυτό το υλικό τον «κρατούσαν» οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο 49χρονος Ασούρκοφ έλαβε άσυλο στη Βρετανία το 2015, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως επενδυτικός τραπεζίτης στη Ρωσία επειδή είχε δεσμούς με τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.
Πιο γνωστός από όλους, ο 57χρονος Χοντορκόφσκι που υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπός της Ρωσίας, είχε συλληφθεί το 2003 την ώρα που έβγαινε από το αεροπλάνο του στην Σιβηρία και εν συνεχεία φυλακίστηκε με τις κατηγορίες της κατ' επανάληψη φοροδιαφυγής και απάτης, ενώ η πανίσχυρη κάποτε πετρελαϊκή εταιρεία Yukos, της οποίας ηγείτο, διαλύθηκε. Το Κρεμλίνο τον είχε χαρακτηρίσει τότε ως κοινό εγκληματία. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος το 2013, αφού παρέμεινε στην φυλακή 10 χρόνια. Ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2015 και αγωνίζεται για να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Ρωσία. Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωνε πρόσφατα ήταν μια απόπειρα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε ως «γηράσκοντα αυτοκράτορα», να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος της αγέλης στην Ρωσία.
Ο 46χρονος Τσιτσβάρκιν πρώην ιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας-κολοσσού στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας Yevroset πιστεύεται ότι πλήρωσε τους ιατρικούς λογαριασμούς του Aλεξέι Ναβάλνι μετά τη δηλητηρίασή του πέρυσι με νευροτοξικό παράγοντα και τη νοσηλεία του στη Γερμανία. Το 2008 κατηγορήθηκε για απαγωγή και εκβιασμό, όμως εκείνος υποστηρίζει πως τον παγίδευσαν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι. Πούλησε την επιχείρησή του και αγόρασε εισιτήριο χωρίς επιστροφή με προορισμό το Λονδίνο.
Ο Μπορίς Καρπίτσκοφ, 62 ετών, πρώην πράκτορας της KGB, και υψηλόβαθμο στέλεχος και στη διάδοχη υπηρεσία FSB μετακόμισε στη Βρετανία το 1998 και έχει ήδη επιβιώσει από δύο απόπειρες δηλητηρίασης. Υποστήριξε μεταξύ άλλων οτι το Κρεμλίνο και όχι το Ισλαμικό Κράτος βρισκόταν πίσω από τη συντριβή αεροσκάφους της Kogalymavia στο Σινά το 2015, με στόχο τη διαμόρφωση θετικότερου κλίματος για τη Ρωσία εν μέσω μιας περιόδου που η χώρα αποτελούσε «παρία» λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο μυστικός πράκτορας που σήμανε συναγερμό
Ο Ρώσος κατάσκοπος που εμφανίστηκε για να προειδοποιήσει ότι οι πράκτορες του προέδρου Πούτιν ετοιμάζουν «χειρουργικά» χτυπήματα στους αντιπάλους τους, εργάζονται για τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB. Μία ρωσική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων ετοιμάζεται να περάσει στη Βρετανία από την Ιρλανδία. «Λόγω του κορονοϊού σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό είχαν παγώσει.
Τώρα αρχίζουν να τις ενεργοποιούν ξανά» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror. «Χρησιμοποιεί προπληρωμένα κινητά τηλέφωνα τα οποία μπορεί να πετάξει στη συνέχεια εύκολα για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους στη Βρετανία ότι υπάρχει ένα μήνυμα που τους περιμένει σε μια μονάδα USB. Στη συνέχεια, τα μηνύματα αποστέλλονται αυτόματα με ένα μη ανιχνεύσιμο email. Πιστεύεται ότι δύο από τους στόχους έχουν ήδη ενημερώσει τη βρετανική αστυνομία για τη λίστα Πούτιν» γράφει η Daily Mail.
Νέος Ψυχρός Πόλεμος - Ανεβαίνουν οι τόνοι
Η προειδοποίηση ήρθε μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον Πούτιν και τον προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα αν εξακριβωθεί ότι η Μόσχα παρανέβη στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Ρωσία του Πούτιν αποτελεί «ενεργή απειλή» παρουσιάζοντας πρόσφατα το νέο αμυντικό δόγμα της γηραιάς αλβιόνας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Η εφιαλτική εφημερία και η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα που σόκαρε