Βρετανία: Ένας χρόνος από την επιβολή του lockdown- Φόρος τιμής στους νεκρούς της πανδημίας

Φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού, θα αποτίσει σήμερα η Βρετανία, η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω covid-19

Βρετανία: Ένας χρόνος από την επιβολή του lockdown- Φόρος τιμής στους νεκρούς της πανδημίας
3'

Στις 12:00 ακριβώς (14:00 ώρα Ελλάδας) τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου θα διακόψουν τις εργασίες τους και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να θυμηθούν τη θλιβερή αυτή επέτειο και να τιμήσου “ τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βυθίστηκαν στο πένθος” σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση.


Το βράδυ της 23ης Μαρτίου του 2020 ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την επιβολή του πρώτου lockdown στη χώρα. Η Βρετανία μετρούσε ήδη περισσότερους από 300 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Ο Μπόρις ΤζόνσονΑ.Ρ


Ένα χρόνο αργότερα η χώρα βρίσκεται στο τρίτο lokdown, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου με στόχο να ανασχέσει την εξάπλωση ενός πολύ θανατηφόρου κύματος της ασθένειας που αποδίδεται στη λεγόμενη «βρετανική μετάλλαξη» που είναι πιο μεταδοτική. Η Βρετανία μετρά πλέον 126.000 νεκρούς από covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη, και περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια κρούσματα, ανάμεσά τους ο ίδιος ο Τζόνσον αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος.


«Κανένας από εμάς δεν γλίτωσε από τη δοκιμασία της covid-19. Από το σοκ που στερούμαστε τις ελευθερίες μας ως τη θλίψη της απώλειας ενός αγαπημένου» δήλωσε ο Λίντσεϊ Χόιλ, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σε ανακοίνωσή του.
Προβλήματα προμήθειας

Η πετυχημένη εκστρατεία ανοσοποίησης

Ο Τζόνσον κάλεσε τους Βρετανούς με την ευκαιρία της επετείου αυτής «να σκεφτούν τη χρονιά που πέρασε, μία από τις πιο δύσκολες στην Ιστορία της χώρας μας».
Η κυβέρνησή του, που δέχεται συχνά επικρίσεις για τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και επειδή καθυστέρησε να λάβει μέτρα ανάλογα του μεγέθους της κρίσης, βασίζεται πλέον στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 -μια από τις πιο πετυχημένες παγκοσμίως- για να άρει σταδιακά τους περιορισμούς ως το τέλος Ιουνίου.

Από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στη Βρετανία, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, σχεδόν 28 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της covid-19 και άλλα 2,3 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις.
Στη Βρετανία χορηγούνται τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης, ενώ ένα τρίτο του αμερικανικού εργαστηρίου Moderna αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.


Στόχος είναι να έχει χορηγηθεί μία δόση εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών ως τα μέσα Απριλίου και σε όλους τους ενήλικες ως το τέλος Ιουλίου.
Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων της AstraZeneca τον Απρίλιο λόγω καθυστερήσεων που αποδίδονται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Ινδία. Ωστόσο δεν αναθεώρησε τον οδικό της χάρτη για την άρση του lockdown.

Η προμήθεια του εμβολίου αυτού αποτελεί και λόγο αντιπαράθεσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, η οποία απείλησε να εμποδίσει την εξαγωγή των δόσεων που παράγονται στο έδαφός της. Το Λονδίνο εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα είναι “ αντιπαραγωγικό”, ενώ ο Τζόνσον ζήτησε χθες να υπάρξει “ διεθνής συνεργασία” στον τομέα των εμβολίων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή