Οργή Μπάιντεν μετά το μακελειό στο Κολοράντο - Η ιστορία της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ
Η συνέχεια στο σενάριο του τρόμου μοιάζει και πάλι γνωστή. Οι Αρχές συμπληρώνουν το προφίλ του μακελάρη, η διεθνής κοινότητα καταδικάζει και οι φωνές κατά της οπλοκατοχής δυναμώνουν για μία ακόμη φορά, για να σιγήσουν και πάλι μέχρι την επόμενη εθνική τραγωδία.
Οι δέκα άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλου μέσα σε σούπερ μάρκετ στην πολιτεία του Κολοράντο, προστέθηκαν σε ένα μακρύ κατάλογο θυμάτων από περιστατικά ένοπλης βίας στις ΗΠΑ. Το μακελειό στην πόλη Μπόλντερ ήταν το δεύτερο μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η δολοφονία οκτώ ανθρώπων -εκ των οποίων έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής, σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα στην Ατλάντα.
Μπάιντεν για έλεγχο οπλοκατοχής: «Δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε λεπτό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στην οπλοκατοχή, καθώς μπήκε με τη σειρά του στο ρόλο του κορυφαίου συμβούλου διαχείρισης πένθους σε ένα έθνος που βιώνει συχνά ανάλογα περιστατικά.«Δε χρειάζεται να περιμένω ούτε ένα λεπτό, πόσο μάλλον άλλη μια ώρα, για να προβώ σε βήματα κοινής λογικής που θα σώσουν ζωές στο μέλλον» δήλωσε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι "μπορούμε να απαγορεύσουμε τα όπλα εφόδου".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το θέμα της οπλοκατοχής δεν είναι κατι που μπαίνει σε στενά κομματικά όρια «είναι ένα αμερικανικό ζήτημα που θα σώσει ζωές, ζωές Αμερικανών. Πρέπει να δράσουμε».
Στο πλευρό του και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει νέους περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: "Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ζούμε τις ζωές μας χωρίς να αναρωτιόμαστε αν η επόμενη βόλτα έξω από το σπίτι μας μπορεί να είναι η τελευταία μας. Πρέπει. Αλλά, στην Αμερική, δεν μπορούμε". Δύο μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο Μπάιντεν δέχεται αυξημένη πίεση για να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων την εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου στην οπλοκατοχή.
ΗΠΑ: Παγκόσμιο ρεκόρ όπλων στα χέρια ιδιωτών
Κάθε προσπάθεια ωστόσο να κινηθούν οι ΗΠΑ προς ένα αυστηρότερο έλεγχο στην οπλοκατοχή κατέληγε όλα αυτά τα χρόνια στο κενό συνήθως λόγω της ισχυρής αντίστασης των Ρεπουμπλικανών.
Για πολλοστή φορά η Αμερική συζητάει δημόσια για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ίδια τη σύσταση του αμερικανικού έθνους. Η χώρα διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των όπλων που κατέχουν ιδιώτες, ενώ κάθε χρόνο περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη χρήση όπλων.
Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά από κάθε νέο μακελειό. Οι αριθμοί αλλάζουν, τα μέρη επίσης, το ίδιο και τα πρόσωπα των θυμάτων. Κοινός παρονομαστής ωστόσο παραμένουν τα όπλα. Οι μαζικές δολοφονίες στις HΠΑ πραγματοποιούνται με όπλα , συνήθως πιστόλια , τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αγοραστεί νόμιμα .
Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως το Δεκέμβριο του 2015 υπήρχαν στις ΗΠΑ 64.747 οπλοπωλεία με νόμιμη άδεια.
ΗΠΑ: Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα των πολιτών να οπλοφορούν
Tο δεύτερο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος επιτρέπει το δικαίωμα της οπλοκατοχής για λόγους άμυνας, ενώ κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο των όπλων προσκρούει εδώ και χρόνια στην πανίσχυρη Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA).
Και ο «καυτός φάκελος οπλοκατοχή» ανοίγει μετά από κάθε μακελειό–όπως η Σφαγή του 1999 στο λύκειο Κολουμπάιν- και κλείνει με το ίδιο σχεδόν συμπέρασμα: Τα συμφέροντα πίσω από την οπλοκατοχή είναι μεγάλα και η «κουλτούρα των οπλων» βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση και την ταυτότητα του έθνους.
Στις 20 Απριλίου του 1999 δύο βαριά οπλισμένοι μαθητές του σχολείου, που βρίσκεται σε προάστιο του Ντένβερ του Κολοράντο, εισέβαλαν στο κτίριο και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή προτού αυτοκτονήσουν. Ηταν ένα από τα σοβαρότερα κρούσματα βίας σε σχολείο στην αμερικανική ιστορία.
Ο Μπάιντεν θέλει να γυρίσει σελίδα για να μη σημειωθούν ξανά ανάλογα περιστατικά στη χώρα. Απομένει να δούμε κατά πόσο θα το καταφέρει.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Υψίστης συμβολικής σημασίας η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν