Ο Ερντογάν στη «γωνία» για την οικονομία: Ζητά «εμπιστοσύνη» από τους επενδυτές, παρά τα προβλήματα
Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας, υποστήριξε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω σοβαρών κλυδωνισμών και της πτώσης της λίρας που προκάλεσε η αποπομπή του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας το σαββατοκύριακο.
«Η αναταραχή στις αγορές τις τελευταίες ημέρες σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις, πραγματικές δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματός του, ΑΚΡ, στην Άγκυρα.
Εν μέσω αυτού που εκλαμβάνεται ως πτώση της εμπιστοσύνης διεθνώς ως προς την κατάσταση και αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας, ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους διεθνείς επενδυτές, τους κάλεσε να εμπιστευτούν τη «δύναμη και τις δυνατότητες» της Τουρκίας.
«Με τη δυναμική οικονομική μας δομή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δέσμευση σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, έχουμε επανειλημμένα αποδείξει πως είμαστε ανθεκτικοί στα σοκ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Στην προσεχή περίοδο, θα επιτύχουμε μια πολύ καλύτερη θέση αναπτύσσοντας την τουρκική οικονομία στη βάση των επενδύσεων, της παραγωγής, της απασχόλησης και των εξαγωγών» σημείωσε.
O Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να θέσουν σε χρήση στην οικονομία και την παραγωγή της Τουρκίας τον χρυσό και το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν. Επίσης, αναφέρθηκε στον τουρισμό- μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας- λέγοντας πως η Τουρκία έκλεισε το 2020 με 16 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 12,4 δισ. δολαρίων εν μέσω της πανδημίας. «Θα συνεχίσουμε προς τον στόχο των 75 εκατομμυρίων τουριστών κατά την προσεχή περίοδο» πρόσθεσε.
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να αποπέμψει τον Νατζί Αγκμπάλ και να τον αντικαταστήσει με τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ομοϊδεάτη του ως προς τα επιτόκια (είναι και οι δυο επικριτές των υψηλών επιτοκίων), προκάλεσε πτώση του νομίσματος μέχρι και 15% τη Δευτέρα.
Aναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση μάλλον θα επιστρέψει σε λιγότερο «ορθόδοξες» επιλογές, που χρησιμοποιούνταν πριν ο Αγκμπάλ αυξήσει τα επιτόκια για να προστατέψει τη λίρα και τα μειούμενα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.
Πολλοί υποδεικνύουν τις παρεμβάσεις στην αγορά που λάμβαναν χώρα όσο ήταν υπουργός Οικονομικών ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Αγκμπάλ τον Νοέμβριο.
(με πληροφορίες από Anadolu, Daily Sabah)
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - «Λαϊκό»: Δεν διακόπηκε καμία εφημερία