Financial Times: Το ξέσπασμα του Ερντογάν ακόμα ένα σημάδι αδυναμίας
Δύο είναι τα πρόσφατα ξεσπάσματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δείχνουν ότι έχει χάσει τον έλεγχο, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Ντέιβιντ Γκάρντερ.
Το πρώτο, η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία. Το δεύτερο, η απόσυρση της Τουρκίας από τη σύμβαση για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών την οποία πρώτη η Τουρκία είχε υπογράψει πριν από μια δεκαετία, «απειλεί να θάψει και τα τελευταία δείγματα που είχε η χώρα ως μιας δημοκρατία που προστατεύει όλους τους πολίτες της»
Ο Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος είχε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, αποπέμφθηκε το Σαββατοκύριακο, γεγονός που πυροδότησε εκποίηση τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, με τη λίρα να κατρακυλά αρχικά κατά 14% εν μέσω μεγάλης πτώσης μετοχών και ομολόγων.
Τι κρύβεται πίσω απο την αιφνίδια αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη
Πληθαίνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για την αιφνίδια αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη. Κατά πάσα πιθανότητα, απλώς δεν άρεσαν οι αριθμοί στον Eρντογάν. Ο Αγκμπάλ είχε προκαλέσει έκπληξη στις αγορές με μία απότομη αύξηση στα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης.
Από το Νοέμβριο έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 8,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 19%. Παρά την μεταστροφή των απόψεων των επενδυτών για την Τουρκία, ο Eρντογάν πρέπει να έβραζε από θυμό σε μία στιγμή που άλλες οικονομίες της G20 επιχειρούν να προσαρμοστούν σε αρνητικά επιτόκια. Επιπρόσθετα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία παρέμενε υψηλός.
Παραήταν νωρίς για τη διόρθωση πορείας να προλάβει να αποδώσει πλήρως. Για τον Τούρκο πρόεδρο αυτό αποτελούσε σίγουρη απόδειξη ότι ήταν σωστή η θεωρία του πως οι αυξήσεις επιτοκίων μάλλον επιταχύνουν παρά φρενάρουν τον πληθωρισμό. Ο αντικαταστάτης του Αγκμπάλ, ο ελάχιστα γνωστός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου, πρώην βουλευτής και αρθρογράφος σε εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος AKP, σίγουρα πιστεύει το ίδιο.
Η στροφή σε εκκεντρικές νομισματικές πολιτικές σίγουρα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Η Τουρκία έχει πολύ χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα σε ξένο νόμισμα, στηριζόμενη σε περίπλοκες συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνων αθέτησης με εγχώριες τράπεζες, όπου το ήμισυ των καταθέσεων είναι σε δολάρια. Χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει τον εξωτερικό δανεισμό με περίπου $180 δις φέτος.
Οι αντιπαραθέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους της και τις ΗΠΑ για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο και, ως μέλος του ΝΑΤΟ, η αγορά ρωσικών πυραύλων και η εξαίρεση της Τουρκίας από τις κυρώσεις κατά του Ιράν, την αφήνουν ευάλωτη σε τιμωρητικά μέτρα.
Το "οχι" του Ερντογάν στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Αλλά η νομισματική βόμβα που έριξε ο Eρντογάν ωχριά σχεδόν μπροστά στην απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Ακόμη πιο απολυταρχικός από τη στιγμή που ανήλθε στην Προεδρία το 2014, ο Ερντογάν με μία κίνηση ήρε τα εύθραυστα ακόμη μέτρα προστασίας για την προστασία του μισού πληθυσμού της Τουρκίας, όπου σημειώνονται τρεις γυναικοκτονίες την ημέρα.
“Διανύουμε ένα πολύ σκοτεινό τούνελ”, δήλωσε στο Ft Weekend Festival ο βραβευμένος Τούρκος μυθιστοριογράφος Ελίφ Σαφάκ, λίγες ώρες μετά την έκδοση του διατάγματος. “Όταν χάνεις τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι ανάμεσα στα πρώτα που εξαφανίζονται”.
Η κίνηση αυτή είναι το πλέον πρόσφατο δείγμα περιφρόνησης του Eρντογάν προς το Κράτος Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχει συνθλίψει σχεδόν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Αγνοεί κατά συρροήν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαίτησε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, όπως ο ακτιβιστής και μαικήνας Οσμαν Καβαλά, ή ο Σελαχατίν Ντεμιρτας, ηγέτης μιας αριστερής φιλο-κουρδικής συμμαχίας.
Αποδυναμωμένος ο Ερντογάν εξάπτει τα πολιτικά πάθη
Περιστοιχισμένος από αυλικούς μετά τον παραγκωνισμό ανεξάρτητων συμβούλων, ο Τούρκος πρόεδρος έχει σχεδόν χάσει την ικανότητα να ασκεί συνεκτική πολιτική. Αντ’ αυτού, μετά την απώλεια του ελέγχου μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, στις τοπικές εκλογές του 2019, εστιάζει τις προσπάθειές του στο να εξάπτει τα πολιτικά πάθη στο ισλαμιστικό και υπερεθνικιστικό εκλογικό του ακροατήριο.
Ένα σαθρό AKP μοιάζει περισσότερο με αντιπολίτευση παρά με ένα κυβερνών κόμμα στην καμπή της τρίτης δεκαετίας του στην εξουσία. Πρόκειται για μία εκδήλωση ισχύος, αλλά επίσης και ευαλωτότητας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
25η Μαρτίου - Ρίγη συγκίνησης: Το μήνυμα του πιλότου του «ΖΕΥΣ» -«Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές»