Εργασιακός Μεσαίωνας: Καταγγελίες σοκ για τις συνθήκες στην Amazon-«Δε μας αφήνουν να πάμε τουαλέτα»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο κολοσσός της Amazon που έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων της. 
4'

Σε σοβαρό πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ μετατρέπεται ο "φάκελος" Amazon και οι καταγγελίες-βροχή που δέχεται για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε νευραλγικούς τομείς της εταιρείας. Μετά τους αποθηκάριους σειρά παίρνουν τώρα και οι οδηγοί του κολοσσού, αποκαλύπτοντας συνθήκες που δύσκολα πιστεύει κανείς οτι υπάρχουν σε έναν τέτοιο κολοσσό και μια χώρα όπως οι ΗΠΑ.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου αρνήθηκε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οδηγοί της αναγκάστηκαν να...ουρούν σε μπουκάλια επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες, εσωτερικό memo ωστόσο που διέρρευσε αποδεικνύει πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν για το πρόβλημα και μάλιστα εδώ και μήνες, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποίησαν εργαζόμενοι της Amazon στο Intercept τουλάχιστον ένα email που εστάλη 2020 προειδοποίησε τους εργαζόμενους για ούρηση σε φιάλες και αφόδευση σε σακούλες ενώ ήταν στη δουλειά.

«Απόψε, ένας συνεργάτης ανακάλυψε ανθρώπινα κόπρανα σε μια τσάντα της Amazon που επιστράφηκε στο σταθμό από έναν οδηγό» αναφέρει το email. «Αυτό είναι το 3ο περιστατικό τους τελευταίους 2 μήνες (…) «Κατανοούμε ότι οι συνεργάτες οδηγοί ενδέχεται να έχουν έκτακτες ανάγκες ενώ βρίσκονται εν κινήσει, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε μπάνια. Ανεξάρτητα από αυτό οι συνεργάτες οδηγοί δεν μπορούν, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιστρέφουν σακούλες στο σταθμό με κόπρανα».

«Αναγκαζόμαστε σιωπηρά να το κάνουμε, διαφορετικά θα καταλήγαμε να χάσουμε τις δουλειές μας για πάρα “πολλά μη παραδοθέντα πακέτα”»ανέφερε πρώην οδηγός της Amazon.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι της Amazon -που έχει στοχοποιηθεί για τα εξαντλητικά ωράρια των υπαλλήλων της- μίλησαν για το πρόβλημα. Εργαζόμενοι είχαν δηλώσει παλαιότερα στον Guardian ότι έπρεπε να ουρούν μέσα σε μπουκάλια νερού σε καθημερινή βάση, καθώς φοβόταν ότι θα χάσουν τα ποσοστά παράδοσης. Σε φόρουμ της ιστοσελίδας Reddit αφιερωμένο στους οδηγούς της Amazon, εμφανίζονται εκατοντάδες σχόλια από οδηγούς που ισχυρίζονται ότι αναγκάζονται να το κάνουν λόγω του φόρτου εργασίας εν μέσω κορονοϊού.

Αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να υπογράψουν φόρμες «βιομετρικής συναίνεσης» για να συνεχίζουν να εργάζονται για την εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται σε κάμερες τεχνητής νοημοσύνης να παρακολουθούν τους οδηγούς.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις της Amazon αυξήθηκαν το 2020 και ο ιδρυτής της εταιρείας Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις 29 Μαρτίου οι εργαζόμενοι σε μία απο τις μεγαλύτερες αποθήκες της Αmazon που βρισκεται στην Αλαμπάμα έχουν συνέλευση για να αποφασίσουν τη δημιουργία σωματείου και να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους. Η διοίκηση της εταιρείας ωστόσο έχει αντιδράσει πολύ έντονα, προκαλώντας πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να ανήκει σε σωματείο, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πριν απο λίγες ημέρες το συνδικάτο που εκπροσωπεί 9.500 εργαζόμενους στον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου Amazon στην Ιταλία κάλεσε τα μέλη του να κατέβουν σε απεργία, με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας.

“Οι εργαζόμενοι είναι εξαντλημένοι”, οι οδηγοί της Amazon “παραδίδουν 180 με 200 πακέτα την ημέρα”, κατήγγειλαν σε κοινή τους ανακοίνωση τα συνδικάτα, κάνοντας λόγο για ένα πρωτόγνωρο κίνημα στην Amazon Ιταλίας.

Η Amazon ποστηρίζει ότι οι οδηγοί έχουν προκαθορισμένα διαλείμματα, αλλά και επιλεγμένα σημεία στα οποία μπορούν να σταματούν αν θέλουν. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι οι οδηγοί αμείβονται επαρκώς και έχουν ασφαλιστικά και υγειονομικά προνόμια. Η εταιρεία απασχολεί 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το «κλειδί» για την άρση – Οι ημερομηνίες-ορόσημο για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο