Κλιμάκωση μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν: Πρωτοφανής «εισβολή» κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών

Είκοσι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν την Παρασκευή, στο μεγαλύτερο επεισόδιο τέτοιου είδους που έχει αναφέρει ως τώρα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, σηματοδοτώντας μια δραματική κλιμάκωση των εντάσεων στα Στενά της Ταϊβάν.
AP
2'

Όπως μετέδωσε το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της νησιωτικής χώρας ανέφερε ότι η αεροπορία ενεργοποίησε πυραύλους για να «παρακολουθήσει» την «εισβολή» στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν. Επίσης, ανέφερε πως τα αεροπλάνα της Ταϊβάν απηύθυναν προειδοποιήσεις προς τα κινεζικά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό τέτοιου είδους ως τώρα από τότε που το υπουργείο Άμυνας άρχισε να αναφέρει πτήσεις κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών σχεδόν σε ημερήσια βάση πάνω από τα ύδατα μεταξύ του νοτίου άκρου της Ταϊβάν και των νησιών Πράτας, που ελέγχονται από την Ταϊβάν, στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, πέρυσι.

Κάποια από τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν στον εναέριο χώρο στα νότια της Ταϊβάν και πέρασαν από την περιοχή που χωρίζει το νησί από τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Πηγή ενημερωμένη σχετικά με τους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ταϊβάν είπε στο Reuters ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις που περιλαμβάνουν σενάρια επιχειρήσεων εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων που περνούν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν αποσχιθείσα επαρχία της, έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες κοντά στο νησί τους τελευταίους μήνες, κάτι για το οποίο η Ταϊβάν λέει ότι θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.

Η παρουσία τόσο πολλών κινεζικών αεροσκαφών την Παρασκευή- σύμφωνα με την Ταϊβάν περιελάμβαναν τέσσερα βομβαρδιστικά Η-6Κ, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, και 10 μαχητικά J-16, μεταξύ άλλων- ήταν ασυνήθιστη και έλαβε χώρα μετά την απόφαση της αεροπορίας της Ταϊβάν να παύσει όλες τις εκπαιδευτικές αποστολές μετά τη συντριβή δύο αεροσκαφών της αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα την Παρασκευή η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ υπέγραψαν την πρώτη τους συμφωνία επί προεδρίας Μπάιντεν, δημιουργώντας ένα «Coast Guard Working Group» για τον συντονισμό πολιτικής μετά τη θέσπιση νόμου από την Κίνα που επιτρέπει στην ακτοφυλακή της να ανοίγει πυρ εναντίον ξένων πλοίων.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, ωστόσο δεσμεύονται να τη βοηθήσουν να αμυνθεί, ενώ αποτελούν τον κύριο προμηθευτή όπλων της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Έτσι θα πάμε στα χωριά μας - Τα κριτήρια που θα κρίνουν την «έξοδο»