Υπεραιωνόβιες βελανιδιές 200 ετών δίνουν ζωή στην Παναγία των Παρισίων
Δενδρύλλιο κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η βελανιδιά ύψους 19 μέτρων είναι μία από τις πολλές που «εγκαταλείπουν» το δάσος ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της «Notre Dame».
Το δέντρο θα ενωθεί με άλλες 1.000 βελανιδιές που χρησιμοποιούνται για την ανοικοδόμηση του ξύλινου πλέγματος της οροφής και θα αντικαταστήσουν τη βάση του κώνου που καταστράφηκε από τις φλόγες που ισοπέδωσαν το γοτθικό κτίριο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2019.
"Είναι ένα τέλος για αυτά τα δέντρα, αλλά παράλληλα και μία αρχή", λέει η δασοφύλακας Πολίν Ντελόρ, υπεύθυνη για την προστασία και τη διαχείριση του δάσους. Είναι η δεύτερη…καλύτερη ζωή που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτά τα δέντρα.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι το ύψος των βελανιδιών που χρειάζεται για να ανακατασκευαστεί ο Ναός όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά από το Γάλλο αρχιτέκτονα Ευγένιος Βιολέ-λε-Ντουκ ,τον 19ο αιώνα είναι 96 μέτρα.Προηγουμένως οι αρχές είχαν απορρίψει την ιδέα για το σύγχρονο επανασχεδιασμό του ιστορικού ναού, απόφαση που εγκαινίασε ένα…κυνήγι διάρκειας για τις ιδανικές βελανιδιές.
Drones... προς αναζήτηση της ιδανικής βελανιδιάς
Φέτος το χειμώνα, drones «χτένισαν» τα χιονισμένα δάση κοντά στο Λε Μαν σε αναζήτηση των πρώτων οκτώ κορμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τον κώνο.
Τα αεροσκάφη, με τη βοήθεια τρισδιάστατης απεικόνισης χρησιμοποιήθηκαν για να αναζητήσουν δείγματα δέντρων χωρίς ελαττώματα. Τα δέντρα της περιοχής έχουν μια ελαφριά καμπύλη που τα καθιστά ιδανικά για το κωδωνοστάσιο
Τα...δέντρα του βασιλιά Λουδοβίκου στη Νοτρ Νταμ
Οι κορμοί, καθένας από τους οποίους αξίζει περίπου 15.000 ευρώ, θα στεγνώσει για 12 έως 18 μήνες προτού κοπούν σε σχήμα.
Σύμφωνα με το στρατηγό Jean-Louis Georgelin υπεύθυνο για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, αυτά τα δέντρα φυτεύτηκαν υπό τη βασιλεία του Βασιλιά Λουδοβίκου XIV, προκειμένου να προσφέρουν ξυλεία για την κατασκευή πλοίων του γαλλικού ναυτικού.
«Είμαστε ταπεινοί άνθρωποι που ζουν μόνο 60, 70, 80, 100 χρόνια το πολύ. Αλλά τα δέντρα είναι εδώ πολύ μετά από εμάς», δήλωσε. Μας βοηθούν να δούμε πόσο…μικροί είναι οι άνθρωποι μπροστά στην απεραντοσύνη της φύσης και του σύμπαντος.
Εκτός από τις οκτώ βελανιδιές του Λίγηρα, πολλά περισσότερα δέντρα από 200 δάση ολόκληρης της Γαλλίας- θα «εκπροσωπούνται» στον καθεδρικό ναό μόλις ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες.
Διαμαρτυρίες απο τους οικολόγους
Περιβαλλοντικές οργανώσεις απέστειλαν αίτημα διαμαρτυρίας στον υπουργό οικολογίας της Γαλλίας ζητώντας να σταματήσει η κοπή δέντρων, δασοπόνοι όμως εξηγούν ότι ο αριθμός των δέντρων που θα χρησιμοποιηθούν για την Παναγία των Παρισίων αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των βελανιδιών που κόβονται κάθε χρόνο στη Γαλλία.
Η Notre Dame είναι προγραμματισμένο να ανοίξει ξανά το 2024, με τις καθυστερήσεις ωστόσο που υπήρξαν λόγω της πανδημίας και με τον τοξικό μόλυβδο που ξεχύθηκε στη γύρω περιοχή της Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του 2019, πολλοί πιστεύουν ότι η ημερομηνία που έθεσε ο Μακρόν δεν είναι ρεαλιστική .
Οι υπεύθυνοι του έργου επιμένουν. Ο καθεδρικός ναός λένε θα ανοίξει και πάλι το 2024, χωρίς αμφιβολία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Στόχος το άνοιγμα στις αρχές Απριλίου – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο