Κορονοϊός: Σύνδρομο PIMS- Πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί το μετά-Covid σύνδρομο που πλήττει παιδιά

Ένα σχετικά νέο σύνδρομο που πλήττει κατά βάση παιδιά και εφήβους που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες. Το πολύ-συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο ή PIMS όπως ονομάζεται για συντομία ,επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και οι γιατροί τονίζουν οτι «χτυπάει» πιο συχνά παιδιά και νεαρούς ενήλικες.
6'

Ο Γερμανός εντατικολόγος Ντόνα Σβάκε παρακολουθεί την επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της ‘Εσσης όπου εργάζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιδικού Der Spiegel για το μυστηριώδες σύνδρομο.

Αυτή τη φορά, το ποσοστό των παιδιών που μολύνονται είναι υψηλότερο από το πρώτο και το δεύτερο κύμα. Οι αριθμοί αυξάνονται «πολύ γρήγορα» μεταξύ των νέων κάτω των 15 ετών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI).


Το νοσοκομείο της Έσσης έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής 19 περιστατικά με PIMS, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε οποιοδήποτε άλλο γερμανικό νοσοκομείο. Πριν από ένα χρόνο, αυτή η ασθένεια ήταν άγνωστη στον ιατρικό κόσμο. Τώρα, όμως, είναι κατανοητό ότι το PIMS είναι μια σπάνια, αλλά ιδιαίτερα ύπουλη, καθυστερημένη συνέπεια μιας λοίμωξης από κορονοϊό. «Έχουμε μάθει πολλά αλλά μαθαίνουμε ακόμα» λέει o Ντόνα Σβάκε.


Κανένας από τους ασθενείς δεν πέθανε. Αυτό, εξηγεί ο Γερμανός εντατικολόγος ήταν εν μέρει προϊόν της τύχης, καθώς ορισμένες από τις περιπτώσεις ήταν αρκετά κρίσιμες.
Η κατάσταση ενός εξάχρονου, για παράδειγμα, ήταν «σίγουρα απειλητική για τη ζωή του», θυμάται.
Το αγόρι είχε πυρετό, τα μάτια του υπέφεραν από φλεγμονή, το σώμα του ήταν καλυμμένο με εξανθήματα και το χειρότερο απ 'όλα, υπέφερε από σοβαρό κοιλιακό άλγος. Του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, αλλά η θεραπεία δεν λειτούργησε. Ο πυρετός δεν έπεφτε.

O νέος γρίφος για τους επιστήμονες που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό


Οι γιατροί ήταν αντιμέτωποι με ένα νέο γρίφο : Θα μπορούσε να είναι το νέο σύνδρομο για το οποίο είχαν διαβάσει στα ιατρικά περιοδικά; Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το αγόρι είχε έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό, αλλά αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα τίποτα. «Συχνά, η ίδια η μόλυνση περνάει απαρατήρητη", λέει ο Ντόνα-Σβάικ. Τα σοβαρά συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός.
Η κατάστασή του μικρού επιδεινώθηκε. Τα αιμοφόρα αγγεία του άρχισαν να διαστέλλονται η αρτηριακή του πίεση έπεσε, οι πνεύμονες του άρχισαν να μαζεύουν υγρό. Το αγόρι υπέφερε από δύσπνοια και ο το οξυγόνο στο αίμα του μειώθηκε σημαντικά.


Το σύνδρομο PIMS φαίνεται οτι εμφανίζεται σε περίπου ένα στα χίλια παιδιά που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 στη Γερμανία. Οι παράγοντες που καθορίζουν πότε θα εμφανιστεί είναι ακόμα άγνωστοι.
Η Γερμανική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων (DGPI) ζήτησε από όλα τα νοσοκομεία στη Γερμανία και την Αυστρία να αναφέρουν τυχόν περιστατικά PIMS που έχουν διαγνωστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης.

Όταν έφθασαν οι πρώτες αναφορές περιστατικών PIMS από τη Βρετανία και την Αμερική τον Απρίλιο, οι γιατροί στη ήξεραν ότι το μητρώο είχε συσταθεί για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτού του είδους τα φαινομένα. Γρήγορα κατέστη σαφές ότι τα παιδιά μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αν και τα συμπτώματα φαίνονται πολύ διαφορετικά .

Μοιάζει αλλά δεν ειναι νόσος Kawasaki

Την εποχή εκείνη, το PIMS δεν είχε ακόμη όνομα. Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για μία φλεγμονώδη νόσο που έμοιαζε εντυπωσιακά παρόμοια με το σύνδρομο Kawasaki, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά περίπου 50 χρόνια πριν. Επηρεάζει κυρίως βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας και εμφανίζεται πιο συχνά στην Ιαπωνία.
Τα δύο σύνδρομα έχουν πολλές ομοιότητες με τη νόσο αλλά και αρκετές διαφορές.
Μια σημαντική διαφορά είναι η ηλικιακή ομάδα που επηρεάζεται συχνότερα. Παρά το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά μπορούν επίσης να προσβληθούν από PIMS, η πλειονότητα των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτεροι, συνήθως μεταξύ 7 και 10 ετών, ενώ ακόμη και έφηβοι 13, 16 ή νέοι ηλικίας 20 ετών έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με PIMS.


Τα συμπτώματα του συνδρόμου PIMS και του Kawasaki διαφέρουν επίσης. «Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πόσο συχνά το στομάχι και τα έντερα εμπλέκονται με το PIMS», λέει η Dohna-Schwake, ο γιατρός εντατικής θεραπείας στο Έσσεν. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με PIMS ανέφεραν έντονο κοιλιακό άλγος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί φοβήθηκαν αρχικά σκωληκοειδίτιδα και διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος. Παρ 'όλες τις διαφορές τους, αυτό που είναι κοινό και στα δύο σύνδρομα είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σύνδρομο PIMS "χτυπάει" τις ΗΠΑ


Ανησυχητικά είναι τα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύνδρομο PIMS γίνεται όλο και πιο επιθετικό εκεί, χωρίς καμία εξήγηση για το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) έχουν ήδη αναφέρει 33 θανάτους. «Ανταλλάσσω πληροφορίες με έναν συνάδελφο στη Νέα Υόρκη», λέει o Γερμανός ειδικός. «Μου είπε ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς PIMS εκεί χρειάζονται τώρα εντατική φροντίδα». Πριν από έξι μήνες, το ποσοστό ήταν ακόμη 40%.


Το μητρώο PIMS της Δρέσδης δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς έφυγαν απόλυτα υγιείς. Ωστόσο, σε σχεδόν μία στις 10 περιπτώσεις, τα παιδιά απέκτησαν μακροχρόνια προβλήματα. Δεκαπέντε από τα παιδιά και τους εφήβους υπέστησαν βλάβη στις καρδιές τους και θα πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρούς μακροπρόθεσμα, γράφει το Spiegel.

Το PIMS συνδέεται με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας

Το φάσμα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων είναι ευρύ και δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητό. Για παράδειγμα, δύο από τα κορίτσια που νοσηλεύτηκαν στην Έσση απέκτησαν προβλήματα στην περιοδό τους, μετά το εξιτήριο. Ο εξάχρονος που έφυγε από το νοσοκομείο το περασμένο φθινόπωρο εξακολουθεί να πάσχει από μυϊκή αδυναμία σήμερα.
Θα χρειαστεί καιρός μέχρι να εξηγήσουν οι επιστήμονες όλες τις παραμέτρους του συνδρόμου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «άρση lockdown»: Με το βλέμμα στο Πάσχα - Οι ημερομηνίες για αγορά, εστίαση, μετακινήσεις