Βία, αιματοχυσία και διαδηλώσεις από χιλιάδες στη Μιανμάρ
Μετά την αιματοχυσία με 114 νεκρούς το Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις ανά τη χώρα, αποφασισμένοι να δείξουν την αντίθεσή τους στην επιστροφή στο στρατιωτικό καθεστώς μετά από μια δεκαετία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
«Πυροβολήθηκε στο κεφάλι» είπε ο μάρτυρας στο Reuters. «Πυροβολούσαν τα πάντα στον δρόμο, ακόμα και μια ομάδα του Ερυθρού Σταυρού. Συμβαίνει ακόμα καθώς σας μιλάω» πρόσθεσε.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη περιοχή της Γιανγκόν όταν δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε οδοφράγματα διαδηλωτών, είπε κάτοικος. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σκοτώθηκαν δύο στην πτέρυγά μας» είπε κάτοικος της γειτονιάς της νότιας Νταγκόν. «Περίπου 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ήρθαν και πυροβολούσαν παντού» σημείωσε.
Με βάση καταμέτρηση της Ένωσης Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους, 462 πολίτες έχουν σκοτωθεί από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου ως τώρα. Ωστόσο πλήθη συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Γενική Επιτροπή Απεργίας Εθνοτήτων, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις διαμαρτυρίας, κάλεσε σε ανοικτή της επιστολή στο Facebook τις δυνάμεις των εθνοτικών μειονοτήτων να βοηθήσουν αυτούς που αντιστέκονται στην «άδικη καταπίεση» του στρατού.
«Είναι απαραίτητο οι ένοπλες οργανώσεις των εθνοτήτων να προστατέψουν συλλογικά τον λαό» ανέφερε σχετικά.
Μαχητές διαφορετικών εθνοτικών ομάδων μάχονται εδώ και δεκαετίες κατά της κεντρικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη αυτονομία. Αν και πολλές εξ αυτών έχουν δεχτεί συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του στρατού και δυνάμεων στα ανατολικά και τα βόρεια.
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, μεταξύ του στρατού και μαχητών της KNU (Εθνικής Ένωσης Κάρεν). Περίπου 3.000 χωρικοί διέφυγαν στην Ταϊλάνδη μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό περιοχής της KNU, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς άμαχους, αφού δύναμη της KNU επιτέθηκε σε φυλάκιο του στρατού και σκότωσε 10 άτομα, ανέφεραν ΜΜΕ και ομάδα ακτιβιστών.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη της φυλής Κάρεν ζουν σε καταυλισμούς στην Ταϊλάνδη εδώ και δεκαετίες, και ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα είπε ότι θα ήθελε τα τελευταία προβλήματα της Μιανμάρ να παραμείνουν εκεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κωδικός «άρση lockdown»: Με το βλέμμα στο Πάσχα - Οι ημερομηνίες για αγορά, εστίαση, μετακινήσεις