Koρονοϊός: Η πανδημία «έφερε» στα 100 μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου 112 χρόνια χαμένων επισκέψεων

Απογοητευτικά είναι τα πορίσματα παγκόσμιας έκθεσης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα 100 μεγαλύτερα μουσεία και γκαλερί του κόσμου.
3'

Η επισκεψιμότητά στις μεγαλύτερες αίθουσες Τέχνης του πλανήτη καταποντίστηκε κατά 77% λόγω του κορονοϊού, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση που δίνει εδώ και 20 χρόνια στη δημοσιότητα η έκδοση Art Newspaper.

Οι ειδικοί περιγράφουν το μέλλον με σκοτεινά χρώματα, τονίζοντας οτι θα χρειαστούν χρόνια για να ορθοποδήσουν οι χώροι Τέχνης.

Ο αριθμός των επισκεπτών βυθίστηκε κατά 70%, ενώ τα έσοδα «έπεσαν» στα 54 εκατομμύρια δολάρια από τα 230 εκατομμύρια δολάρια που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Τα στοιχεία για το 2020, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, είναι απογοητευτικά, με δεκάδες μουσεία και γκαλερί να έχουν καταστραφεί από το υποχρεωτικό λουκέτο, την πτώση του αριθμού των επισκεπτών και την τεράστια μείωση των εσόδων.

Μουσείο του Λούβρου: Παραμένει στην κορυφή αν και «πληγωμένο»


Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο, διατήρησε τη θέση του ως το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, κυρίως χάρη στο συνωστισμό που προκάλεσε η έκθεση Λεονάρντο ντα Βίντσι. Συγκέντρωνε περισσότερους από 10.000 επισκέπτες την ημέρα πριν επιβληθεί το λουκέτο τον Φεβρουάριο του 2020.

Συνωστισμός απο φιλότεχνους στο Λούβρο- Εικόνες απο το 2019Α.Ρ

Κατά τη διάρκεια του έτους, το μουσείο είχε συνολικά 2,7 εκατομμύρια επισκέψεις, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 72% από το 2019 με εκτιμώμενη απώλεια εισοδήματος 90 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί οτι «σε μια κανονική χρονιά περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα σπρώχνονταν για να θαυμάσουν τη Μόνα Λίζα στο Λούβρο» λέει η Άλισον Κόουλ διευθύντρια της εφημερίδας Art, μιας μηνιαίας έντυπης έκδοσης, με καθημερινές ενημερώσεις στο διαδίκτυο, που ιδρύθηκε το 1990 και εδρεύει στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Δεύτερη η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Tate στο Λονδίνο


Η Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Tate Modern στο Λονδίνο, η οποία διοργάνωσε ψηφιακές περιηγήσεις σε εκθέσεις των Andy Warhol και Bruce Nauman, είναι δεύτερη σε… δημοτικότητα, με 1,4 εκατομμύρια επισκέψεις, σημειώντας πτώση της τάξης του 77%.

Η γκαλερί παρέμεινε κλειστή για 173 ημέρες και ανακοίνωσε ότι έχασε περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Τουλάχιστον μία τετραετία θα χρειαστούν τα μουσεία για να «ανασάνουν»


Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα μουσεία ήταν καταστροφικός και η γενική διάθεση στο χώρο της παγκόσμιας Τέχνης παραμένει ζοφερή. «Η μειωμένη προσέλευση λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού και η έλλειψη τουριστών σημαίνει ότι τα περισσότερα μεγάλα μουσεία θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια κρίσης, μέχρι να επιστρέψουν στα επίπεδα προ πανδημίας» γράφει η Art Newspaper.

Tα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο καταλήγει, αναγκάστηκαν να κλείσουν 41.000 ημέρες που ισοδυναμούν συνολικά με «112 χρόνια χαμένων επισκέψεων και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Με αυστηρά μέτρα το λιανεμπόριο, ανοίγει η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, πιο πίσω τα σχολεία