Επικεφαλής ΠΟΥ: Να διερευνηθεί περαιτέρω η θεωρία για διαρροή του κορονοϊού από εργαστήριο
«H ομάδα μας επισκέφθηκε αρκετά εργαστήρια στη Γουχάν και εξέτασε το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε στον ανθρώπινο πληθυσμό ως αποτέλεσμα κάποιου περιστατικού σε εργαστήριο» είπε σχετικά, απευθυνόμενος στις χώρες- μέλη.
«Ωστόσο δεν πιστεύω πως αυτή η αξιολόγηση ήταν επαρκώς εκτενής. Επιπλέον δεδομένα και έρευνες θα χρειαστούν για να φτάσουμε σε πιο αξιόπιστα συμπεράσματα» πρόσθεσε.
«Αν και η ομάδα συμπέρανε ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ενδεχομένως με επιπρόσθετες αποστολές, με συμμετοχή ειδικών, που είμαι έτοιμος να στείλω» σημείωσε.
Η εν λόγω αναφορά παρουσιάζει τέσσερις πιθανές πηγές προέλευσης του ιού και στην πράξη απορρίπτει τις δύο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η μόλυνση του ανθρώπου μέσω κάποιου ζώου είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία περί διαρροής από εργαστήριο.
Στη σελίδα 119 της τελικής αναφοράς σημειώνεται πως «τα τρία εργαστήρια στη Γουχάν που δούλευαν είτε πάνω σε διαγνώσεις CoV είτε σε απομόνωση και ανάπτυξη εμβολίου CoV είχαν όλα εγκαταστάσεις επιπέδου βιοασφάλειας υψηλής ποιότητας (BSL3 ή 4) υπό καλή διαχείριση, με πρόγραμμα παρακολούθησης υγείας προσωπικού που δεν ανέφερε ασθένειες του αναπνευστικού συμβατές με Covid-19 κατά τις εβδομάδες/ μήνες πριν τον Δεκέμβριο του 2019…το εργαστήριο CDC της Γουχάν που μετακινήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019 δεν ανέφερε περιστατικά ή αναταραχές που προκλήθηκαν από τη μετακίνηση. Επίσης δεν ανέφεραν αποθήκευση ή εργαστηριακές δραστηριότητες σε CoVs ή άλλους ιούς νυχτερίδων πριν το ξέσπασμα».
Η ομάδα που διερευνά την προέλευση του ιού επικαλέστηκε προβλήματα σχετικά με την πρόσβαση σε ακατέργαστα δεδομένα.
«Σε συζητήσεις μου με την ομάδα εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως προς την πρόσβαση σε ακατέργαστα δεδομένα» είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Αναμένω ο μελλοντικές συνεργατικές μελέτες να περιλαμβάνουν πιο έγκαιρο και αναλυτικό διαμοιρασμό δεδομένων».
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα, Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, πρόσθεσε πως θα ήταν «απολύτως δυνατόν» κρούσματα Covid-19 να κυκλοφορούσαν τον Νοέμβριο ή Οκτώβριο του 2019 γύρω από τη Γουχάν, οδηγώντας πιθανώς σε εξάπλωση νωρίτερα από ό,τι είχε καταγραφεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης: