Κορονοϊός: Nέα «μπλόκα» στο εμβόλιο της AstraZeneca-«Σοβαρεύει» το φλερτ των Ευρωπαίων με το Sputnik

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο προοριζόταν αρχικά να «απογειώσει» την εκστρατεία ανοσοποίησης της Ευρώπης κατά του κορονοϊού και να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας στις φτωχότερες γωνιές του πλανήτη.

Κορονοϊός: Nέα «μπλόκα» στο εμβόλιο της AstraZeneca-«Σοβαρεύει» το φλερτ των Ευρωπαίων με το Sputnik
7'

Λιγότερες από δύο εβδομάδες μετά το «πράσινο φως» για την συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δύο ακόμη χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το πολυσυζητημένο σκεύασμα του βρετανο-σουηδικού φαρμακευτικού κολοσσού.

Η Γερμανία και ο Καναδάς αναστέλλουν τη χρήση του για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 και κάτω των 55 αντιστοίχως. Ο Καναδάς έκρινε ότι υπάρχει ικανό ρίσκο στους εμβολιασμούς με AstraZeneca για τους πολίτες κάτω των 55, με συνέπεια οι Αρχές να αποφασίσουν το "πάγωμα" των εμβολιασμών για να διερευνηθούν οι επιπλοκές που προκαλεί.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από την παροχή των εμβολίων της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους», δήλωσε η Δρ Σέλι Ντικς αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Καναδά για την Ανοσοποίηση.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις είπε έρχονται μετά τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα που δείχνουν ότι τα περιστατικά θρομβώσεων από τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας δεν είναι τόσο σπάνια, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση.
Ένας στους 100.000 ανθρώπους κινδυνεύει να επηρεαστεί από θρομβώσεις και όχι ένας στους ένα εκατομμύριο, όπως εκτιμούσαν πρωτύτερα.


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, όπου η επίσημη σύσταση για τους εμβολιασμούς άλλαξε «με βάση τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία για περιστατικά σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων σε νεότερες ηλικίες εμβολιασμένων ατόμων».
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν και οι 16 υπουργοί Υγείας των κρατιδίων αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου για άτομα κάτω των 60 ετών σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη. Άτομα κάτω των 60 ετών μπορούν ακόμη να λάβουν το εμβόλιο, αλλά μόνο «κατά τη διακριτική ευχέρεια των γιατρών, και μετά από ατομική ενημέρωση του κινδύνου και λεπτομερή εξήγηση», σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποίησε το πρακτορείο dpa.

«Όλα βασίζονται σε μία αρχή και αυτή είναι η εμπιστοσύνη» δήλωσε, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια οποιουδήποτε φαρμάκου που χορηγείται στη Γερμανία. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να εμπιστευόμαστε τα εμβόλια ... Αυτό περιλαμβάνει επίσης τις επακόλουθες συνεχιζόμενες δοκιμές της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους και τη μόνιμη στάθμιση κινδύνων και ωφελειών. Η εμπιστοσύνη προκύπτει από τη γνώση ότι κάθε υποψία υπολογίζεται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση», είπε. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση 31 περιστατικών θρομβώσεων, που οδήγησαν σε εννέα θανάτους από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ» και το μπλόκο στους εμβολιασμούς σε νεότερα άτομα από τις τοπικές Αρχές στο Βερολίνο, το Μόναχο και τα κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας. Οι περιοχές αυτές φιλοξενούν συνολικά το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γερμανίας.
Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τα ραντεβού για δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις που επρόκειτο να εμβολιαστούν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό για το εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής θα χορηγεί το συγκεκριμένο σκεύασμα σε όλους τους πολίτες από την ηλικία των 18 και άνω.

Οι αναστολές του εμβολιασμού σημειώνονται την ώρα που η Γερμανία, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθεί να ενισχύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης που υστερεί σημαντικά σε σχέση με την πρόοδο που έχουν καταγράψει άλλες χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τη Δευτέρα, περίπου 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ 4,8 εκατομμύρια είχαν κάνει και τη δεύτερη.

Γιατί προκαλεί εγκεφαλικές θρομβώσεις το AstraZeneca;

Γερμανοί ερευνητές φαίνεται ότι εντόπισαν πρόσφατα ναν συγκεκριμένο μηχανισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θρομβώσεων στα αγγεία του εγκεφάλου. «Γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται» είπε ο Αντρέας Γκραϊνάχερ, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greιsfwfald (UMG) .


Όπως τόνισε, για τη δημιουργία θρομβώσεων ευθύνονται ορισμένα μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόμοιες υποθέσεις σημειωτεόν διατύπωσαν και Νορβηγοί ερευνητές. Ο Παλ Αντρέ Χόλμε από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Όσλο εξέφρασε την υπόθεση ότι ο σχηματισμός των θρομβώσεων μπορεί να οφείλεται σε αντιγόνα, τα οποία προκαλούνται, λόγω ισχυρής ανοσοαπόκρισης στο εμβόλιο, σε θρομβοκύτταρα και τα ενεργοποιούν.

«Αυτό που εννοούμε είναι ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην ύπαρξη αυτών των αντιγόνων και τον σχηματισμό θρόμβων στον εγκέφαλο» επισημαίνει ο Γκραϊνάχερ. «Μια άλλη ερώτηση είναι πόσο συχνά εμφανίζονται αυτές οι θρομβώσεις, κι αν μέσω του εμβολίου εμφανίζονται σημαντικά περισσότερες παρενέργειες. Το πιο πιθανό είναι ότι τέτοιες παρενέργειες εμφανίζονται πάρα, πάρα, πάρα, πολύ σπάνια».


«Σε όλους τους ασθενείς με παρενέργειες που εξετάσαμε, καταλήξαμε ακριβώς στο ίδιο» λέει ο Γκραϊνάχερ. «Τα αντιγόνα που δημιουργήθηκαν ως αντίδραση στο εμβόλιο ενεργοποίησαν πιθανώς θρομβοκύτταρα, τα οποία κανονικά δρούν στο σώμα για την επούλωση πληγών. Αλλά με τον εμβολιασμό σε ορισμένους οργανισμούς κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός που οδήγησε σε θρομβώσεις στον εγκέφαλο. Εάν αυτή η αντίδραση οφείλεται τώρα στο ίδιο το εμβόλιο ή στον ξενιστή, ή αποτελεί γενικευμένη φλεγμονώδη αντίδραση ως ανασο-απόκριση στο εμβόλιο, είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσουμε» επισημαίνει ο Γερμανός ερευνητής.
Με ένα ειδικό τεστ μπορεί κανείς να το διαπιστώσει, και με κοινά παρασκευάσματα που δίνονται σε πολλές ασθένειες και υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, μπορεί να αναστείλει κανείς αυτήν τη δράση του. Εξετάσεις και κάποιες αγωγές θα είχαν νόημα μόνο εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το πώς προκαλούνται οι θρομβώσεις

Το AstraZeneca «φεύγει» το Sputnik έρχεται;

Την ίδια στιγμή και ενώ συνεχίζονται τα «πισωγυρίσματα» με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, επανέρχεται στο προσκήνιο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν χθες για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού και το ενδεχόμενο χρήσης του στην Ευρώπη, σε τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολών και κοινής παραγωγής του εμβολίου σε χώρες της ΕΕ. Δεν διευκρινίστηκε ποιος έθεσε το ζήτημα, σύμφωνα με τον Guardian.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι ανοιχτή στη χρήση του Sputnik V εάν και όταν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η ίδια η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία «πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί» από τον EMA, ενώ το γερμανικό υπουργείο Υγείας είπε πως «όλα τα εμβόλια είναι ευπρόσδεκτα εάν έχουν εγκριθεί από τον EMA».


Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία τον Απρίλιο για να ελέγξουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και να επιθεωρήσουν τη διαδικασία παραγωγής.

Η Γαλλία βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε άλλο μήκος κύματος, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, να κατηγορεί την περασμένη εβδομάδα τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα ότι χρησιμοποιούν τα εμβόλια τους για να κερδίσουν επιρροή στο εξωτερικό. «Όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισής του, το εμβόλιο Sputnik V είναι περισσότερο μέσο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Info.


Αισιοδοξία πάντως προκαλεί η είδηση ότι από τις αρχές του επόμενου μήνα σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer / BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson αλλά και AstraZeneca θα αρχίσουν να φτάνουν σταδιακά στην Ε.Ε μέχρι και τον Ιούνιο , επιταχύνοντας τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή