Σκιές Ψυχρού Πολέμου: Τι σημαίνει το σκάνδαλο κατασκοπείας στην Ιταλία
«Ψυχροπολεμικές» διαστάσεις έχει το σκάνδαλο κατασκοπείας που προέκυψε στην Ιταλία, με τη σύλληψη αξιωματικού του ιταλικού πολεμικού ναυτικού ο οποίος παρέδιδε μυστικά έγγραφα σε Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο.
Τους δύο άνδρες σταμάτησε η στρατιωτική αστυνομία, λόγω υποψιών για ενέργειες που σχετίζονται με κατασκοπεία και εθνική ασφάλεια. Ο Ρώσος, που φέρεται να εργαζόταν για τη ρωσική πρεσβεία στην Ιταλία, αναμενόταν να απελαθεί, ενώ ο Ρώσος πρέσβης, Σεργκέι Ράζοφ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουΐτζι Ντι Μάιο, είπε ότι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι που «εμπλέκονταν σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση» απελαύνονταν άμεσα. Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα η «πολύ θετική και εποικοδομητική φύση των ιταλορωσικών σχέσεων να συνεχιστεί», ωστόσο η Ρωσία αναμένεται να απαντήσει στις απελάσεις.
Τους δύο άνδρες έπιασε η ειδική ομάδα del Ros στη Ρώμη το βράδυ της Τρίτης, κατά την διάρκεια μυστικής τους συνάντησης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Όπως τονίστηκε, συνελήφθησαν αμέσως μετά την παράδοση ενός εγγράφου από τον Ιταλό αξιωματικό, με αντάλλαγμα χρήματα.
Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η ανταλλαγή έλαβε χώρα σε ένα πάρκινγκ, και το ποσό ανερχόταν στα 5.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Ιταλός αξιωματικός, όπως αναφέρθηκε, είναι κυβερνήτης μιας φρεγάτας, ενώ το διπλωματικό status του Ρώσου αξιωματικού αξιολογείται. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ονομάζεται Βάλτερ Μποτ και εργάζεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.
Ο Μποτ, όπως διέρρευσε, φωτογράφιζε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές απόρρητο υλικό, το οποίο μετέφερε σε «στικάκι» και στην συνέχεια παρέδιδε στον ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών που παρέδωσε φέρεται να αφορά σε στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών.
«Η παράδοση απόρρητων εγγράφων από μέρους Ιταλού αξιωματικού σε αξιωματικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι μια εχθρική πράξη ιδιαίτερα σοβαρή, σε σχέση με την οποία λάβαμε αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα» δήλωσε, κατά την διάρκεια παρέμβασής του στη Γερουσία της Ρώμης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ιταλικές ιστοσελίδες αναφέρουν πως έγγραφα που κατασχέθηκαν στο διαμέρισμα του αξιωματικού υποδεικνύουν πως ίσως να αποκάλυψε μυστικά του ΝΑΤΟ, που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και άλλων χωρών.
Η ρωσική πρεσβεία επιβεβαίωσε την εμπλοκή ενός στρατιωτικού ακολούθου, μα δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως «δεν έχουμε πληροφορίες για τους λόγους ή τις συνθήκες της σύλληψης».
Ψυχροπολεμικό θρίλερ
Η όλη υπόθεση, όπως σημειώνει το ΒBC, θυμίζει έντονα ψυχροπολεμικό θρίλερ με κατασκόπους, ωστόσο, πέρα από τις εντυπωσιακές, «κινηματογραφικές» λεπτομέρειες, η όλη υπόθεση φαίνεται να ενισχύει υπάρχοντες προβληματισμούς πως η Ιταλία εξελίσσεται κατά κάποιον τρόπο σε μια «πίσω πόρτα» για παράνομες ρωσικές δραστηριότητες στην ΕΕ.
Γενικότερα μιλώντας, η Ιταλία θεωρείται μία από τις πιο φιλικές προς τη Ρωσία χώρες- μέλη της ΕΕ. Το 2019, ένας Ιταλός και ένας Ρώσος συνελήφθησαν για συνεργασία με σκοπό την κλοπή εμπορικών μυστικών από μια αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της αεροπορίας.
Εισαγγελείς διερευνούν εάν Ρώσοι αποπειράθηκαν να διοχετεύσουν χρηματικά ποσά στη Λέγκα- το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι. Επίσης, πέρυσι, όταν η πανδημία ήταν σε έξαρση στην Ιταλία και η ΕΕ αργούσε να αντιδράσει, η Μόσχα έστειλε προμήθειες στην Ιταλία, σε μια επιχείρηση με μότο «Από τη Ρωσία με Αγάπη»- για την οποία υπάρχουν ανησυχίες ασφαλείας λόγω του μεγάλου αριθμού στρατιωτικών που απεστάλησαν.
Τα ιταλικά ΜΜΕ πάντως περιγράφουν το περιστατικό ως το πιο σοβαρό του είδους του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου πως οι σχέσεις Ρωσίας- ΝΑΤΟ είναι στο ναδίρ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, τον δηλητηριασμό του Αλεξέι Ναβάλνι και άλλα περιστατικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πριν λίγο καιρό ότι θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, «φονιά», ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλγαρία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες για δραστηριότητες «ασύμβατες με τις διπλωματικές σχέσεις».
Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η αίσθηση είναι ότι οι ιταλικές αρχές θέλουν να εκτιμήσουν με ακρίβεια πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχει υποστεί η ασφάλεια της χώρας τους- ωστόσο η ρωσική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει να υποβαθμίσει το περιστατικό.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Deutsche Welle
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown - Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Άνοιγμα με SMS στο 13032 - Περιμένουμε τους ειδικούς