Pfizer: Aποτελεσματικό το εμβόλιο κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – Δρα και μετά από 6 μήνες

Το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού λειτουργεί απέναντι στη λεγόμενη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μετά την πάροδο 6μήνου.

Pfizer: Aποτελεσματικό το εμβόλιο κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – Δρα και μετά από 6 μήνες
3'

Η Pfizer και η BioNTech, οι εταιρείες που παρασκεύασαν από κοινού το εμβόλιο ανακοίνωσαν οτι νέες δοκιμές τους δείχνουν πως το σκεύασμά τους κατά της Covid-19 «καλύπτει» μια μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τα θετικά δεδομένα ασφάλειας που έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

Οι δύο κολοσσοί ανέφεραν επίσης τους ότι 12.000 άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή φάσης 3 παρουσίασαν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της Covid-19 έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του σκευάσματος.

Μέρος της δοκιμής πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά μια παραλλαγή - γνωστή ως Β.1.351 – που είχε προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να «ξεφύγει» από τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Αυτά τα δεδομένα παρέχουν επίσης τα πρώτα κλινικά συμπεράσματα ότι ένα εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από τις μεταλλάξεις , βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης και τον τερματισμό της πανδημίας αυτής για τον παγκόσμιο πληθυσμό» πρόσθεσε ο Σαχίν,διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer και τη γερμανική BioNTech, έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης τον Δεκέμβριο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία χορηγείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών

Σε μία ακόμη θετική εξέλιξη, η Pfizer ανακοίνωσε χθες ότι το εμβόλιο της είναι 100% αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής σε παιδιά και εφήβους θα επιτρέψουν στις φαρμακευτικές να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ ΜπουρλάΣχεδιάζουν επίσης να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Στη δεύτερη μελέτη που αφορούσε στην αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σε παιδιά συμμετείχαν 44.000 άτομα, μερικά από τα οποία έλαβαν το εμβόλιο και κάποιο εικονικό φάρμακο (placebo). Υπήρχαν 927 συμπτωματικά περιστατικά της Covid-19, μόνο 77 από αυτά έλαβαν το εμβόλιο και το ποσοστό αποτελεσματικότητας άγγιξε το 91,3%.

Το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι τόσο τα εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στον πραγματικό κόσμο, μειώνοντας τις λοιμώξεις κατά 90% σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Τα ευρήματα αυτά είναι τα πρώτα πραγματικά δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμφωνούν με τα πορίσματα από παρόμοιες έρευνες σε άλλες χώρες. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει χορηγηθεί σε περισσότερους απο 76 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, της Moderna σε 69 εκατομμύρια της Moderna και της Johnson & Johnson σε 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με το CDC.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στη Μεσογείων: Σκοτώθηκε εικονολήπτρια του «Καλημέρα Ελλάδα» - Συντετριμμένος ο Παπαδάκης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή