Μακρόν: «Συμπεριφέρεται σαν μονάρχης» - «Στην πυρά» ο Γάλλος πρόεδρος για το χειρισμό της πανδημίας

Για «ναπολεόντειες πρακτικές» κατηγορεί η αντιπολίτευση το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που η χώρα βιώνει με σφοδρότητα ένα νέο κύμα πανδημίας.
4'

Ο Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ένα τρίτο εθνικό lockdown, μετά από εβδομάδες σχετικών πιέσεων από γιατρούς και επιδημιολόγους που προειδοποιούν ότι το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στ χείλος της κατάρρευσης.

Η δεξιά (LR) όπως και η αριστερή (LFI PS, PCF) αντιπολίτευση αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη σχετική ψηφοφορία στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές πρακτικές καθώς κλήθηκαν να αποφανθούν επί μέτρων τα οποία η κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει.

Ο Μακρόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την πανδημία, την καθυστερημένη αντίδρασή του, τα μεγάλα κενά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά και το γεγονός όπως λένε οι επικριτές του ότι «αποφασίζει και διατάσσει» χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο έλεος των μεταλλάξεων κορονοϊού η Γαλλία

Την ίδια ώρα η Γαλλία «βράζει» από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα νοσοκομεία της γεμίζουν ασφυκτικά. «Η εξάπλωση της επιδημίας επιταχύνεται και είναι πιθανόν να χάσουμε τον έλεγχο» είπε ο 43χρονος πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς του Γάλλους, ανακοινώνοντας αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και νέο λουκέτο στα σχολεία της χώρας.

Ένα 24ωρο μετά, βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος τον κατηγόρησαν στο κοινοβούλιο για αλαζονεία και εγκληματική ολιγωρία την ώρα που η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη.

Οργισμένα πυρά της αντιπολίτευσης κατά Μακρόν

Ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν καταδίκασε την πολιτική του ως «ντροπή» για τη χώρα. «Είναι πράγματι Πρωταπριλιά σήμερα.Όλα έχουν ήδη αποφασιστεί και καλούμαστε να έρθουμε και να επικροτήσουμε… τον προεδρικό μονάρχη, τον καλύτερο επιδημιολόγο στη Γαλλία, προφανώς, και τον καλύτερο φίλο της σεμνότητας. Θα μποϊκοτάρουμε αυτήν την ψηφοφορία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο Γάλλο πρόεδρο ήταν και ο γαλλικός Τύπος. «Ο Μακρόν…στοιχηματίζει σε ένα τελικό lockdown» έγραψε η Le Monde ενώ η Liberation στο πρωτοσέλιδό της σχολίασε «Τον Απρίλιο στην κόψη του ξυραφιού…το Μάιο…».

Πολλοί αρθρογράφοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν την υπόσχεση Μακρόν ότι με τα νέα μέτρα η Γαλλία θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα μέχρι τα μέσα Μαϊου. «Είστε υπόλογος ενώπιον της ιστορίας για μία υγειονομική καταστροφή που η χώρα δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά. Αφήσατε το κύμα της πανδημίας να σαρώσει, επιδεινώνοντας την κατάσταση» έγραψε η εφημερίδα La Depeche.

Η αρθρογράφος Σολέν ντε Ρουαγιέ σχολίασε στη Monde ότι η ανακοίνωση του Mακρόν ήταν μια προφανής προσπάθεια να «καλυφθεί η αδυναμία της κυβέρνησης ενάντια σε μια επιδημία που έχει βγει εκτός ελέγχου μετά από διαρκείς καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και την εξασφάλιση κλινών στις ΜΕΘ από το περασμένο καλοκαίρι». Η ίδια εφημερίδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δημοσοποίησε έγγραφα που διέρρευσαν από το εσωτερικό του μεγάρου των Ηλυσίων με πολλούς συνεργάτες να κατηγορούν το Μακρόν ότι θεωρεί τον εαυτό του ειδικό και αυθεντία, πολύ περισσότερο από τους συμβούλους του. «Ο πρόεδρος έχει γίνει...επιδημιολόγος», ανέφεραν συνάδελφοί του στην εφημερίδα, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Η Γαλλία κατέγραφε κατά μέσο όρο 38.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά την τελευταία εβδομάδα - το υψηλότερο ποσοστό στη γηραιά ήπειρο.

Ο Νταμιέν Αμπάντ, από το δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η υγειονομική κρίση επί των ημερών του Μακρόν είναι μία νέα «Μπερεζίνα» όρος που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να μιλήσουν για μία καταστροφή, μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη ο Ναπολέων στον ομώνυμο ποταμό, κατά την αποτυχημένη εισβολή του στη Ρωσία.

«Πονοκέφαλος» Μακρόν με φόνο τις προεδρικές εκλογές του 2022

Η κυβέρνηση Καστέξ και ο πρόεδρος Μακρόν είναι πάντα πίσω από τις εξελίξεις. Βρίσκονται πάντα «μία κίνηση, ένα όραμα, μια απόφαση πιο πίσω από τις εξελίξεις» σχολιάζουν πλέον αναλυτές και κορυφαίοι γιατροί της χώρας. «Σε μια κατάσταση που μετατρέπεται σε υγειονομικό και οικονομικό χάος, η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερα από μια διαβεβαίωση» είπε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν.

Μέσα στο κλίμα αυτό τίποτα δε θεωρείται δεδομένο εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2022. Ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να ανακόψει τη διαρροή ψήφων προς την άκρα Δεξιά με έστω και καθυστερημένες πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Λε Πέν να ηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον σημερινό πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δήμοι στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» απο ενεργά κρούσματα