Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Δύσης- Ρωσίας για την Ουκρανία: Δέσμευση Μπάιντεν για «ακλόνητη στήριξη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε «ακλόνητη στήριξη» προς την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία κατά την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της χώρας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, όπου συζητήθηκε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.
AP
2'

Η Ουάσινγκτον αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της Ουκρανίας από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, μα οι δεσμοί αυτοί έχουν επισκιαστεί από την εμπλοκή του Κιέβου στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραπομπή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη.

Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα αφού χώρες της Δύσης και το ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με τις συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων κοντά στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου ουκρανικές δυνάμεις συγκρούονται με φιλορώσους μαχητές.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την ακλόνηση στήριξη προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα σε Ντονμπάς και Κριμαία» αναφέρεται σε αμερικανική ανακοίνωση.

Η κλήση κράτησε περίπου 50 λεπτά, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι.

«Συζητήσαμε με λεπτομέρεια την κατάσταση στο Ντονμπάς. Ο πρόεδρος Μπάιντεν με διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν θα μείνει ποτέ μόνη απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας» δήλωσε αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ρωσία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως μια κλιμάκωση στο Ντονμπάς θα «κατέστρεφε» την Ουκρανία και απηύθυνε προειδοποίηση ενάντια σε κάθε ανάπτυξη δυνάμεων από το ΝΑΤΟ.

«Στεκόμαστε δίπλα – δίπλα όσον αφορά στη συντήρηση των δημοκρατιών μας» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter μετά τη συνομιλία. Επίσης, σύμφωνα με το γραφείο του Ζελένσκι, ο Μπάιντεν εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί ξανά την Ουκρανία, όπως το είχε κάνει ως αντιπρόεδρος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως οποιαδήποτε αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα «οδηγούσε χωρίς αμφιβολία σε περαιτέρω εντάσεις» και ότι η ρωσική πλευρά «θα έπρεπε να λάβει επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της». Όσον αφορά στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, είπε πως «η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν».

Με πληροφορίες από Reuters, DW

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Από την Τετάρτη στα φαρμακεία - Σε ποιους θα διατεθούν πρώτα, η σειρά προτεραιότητας