Βασιλική κρίση στην Ιορδανία: Σε «κατ’οίκον κράτηση» ο πρίγκιπας Χάμζα, αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα

Ο πρίγκιπας Χάμζα μπιν Χουσεΐν, ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και πρώην διάδοχος του θρόνου, λέει ότι έχει τεθεί σε κατ’οίκον κράτηση στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών από τις αρχές με στόχο επικριτές της κυβέρνησης.

Βασιλική κρίση στην Ιορδανία: Σε «κατ’οίκον κράτηση» ο πρίγκιπας Χάμζα, αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα
AP
4'

Σε βίντεο που έδωσε στο BBC ο δικηγόρος του, ο πρίγκιπας κατηγορεί την ηγεσία της χώρας για διαφθορά, ανικανότητα και εκφοβισμό.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά από μια σειρά συλλήψεων που φέρονται να συνδέονται με συνωμοσία για πραξικόπημα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προηγουμένως είχαν αρνηθεί πως ο πρίγκιπας Χάμζα ήταν σε κατ’οίκον περιορισμό, ωστόσο ανέφεραν ότι του δόθηκε εντολή να σταματήσει ενέργειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» της Ιορδανίας.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από μια επίσκεψη του πρίγκιπα σε αρχηγούς φυλών, στο πλαίσιο της οποίας λέγεται ότι έλαβε κάποια στήριξη.

Ο πρίγκιπας Χάμζα αρνείται κάθε κατηγορία και λέει ότι δεν συμμετείχε σε καμία συνωμοσία.

Στο μεταξύ, χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τον βασιλιά Αμπντάλα. Οι ΗΠΑ, που συνεργάζονται με την Ιορδανία εναντίον του ISIS, έχουν χαρακτηρίσει τον Ιορδανό μονάρχη ως εταίρο που έχει την πλήρη στήριξή τους.

Η Ιορδανία δεν έχει πολλούς φυσικούς πόρους και η οικονομία της έχει πληγεί βαριά από την πανδημία. Παράλληλα, έχει απορροφήσει κύματα προσφύγων από τον εμφύλιο στη Συρία.

Στο βίντεο, που κατεγράφη το Σάββατο, ο πρίγκιπας υποστήριξε πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του είπε ότι δεν του επιτρέπεται να βγει έξω ή να επικοινωνήσει με ανθρώπους εξαιτίας των επικρίσεων προς την κυβέρνηση ή τον βασιλιά σε συναντήσεις όπου ο ίδιος ήταν παρών.

Όπως είπε, δεν κατηγορήθηκε πως προέβη ο ίδιος στις κριτικές, ωστόσο δήλωσε ότι «δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την κατάρρευση στη διακυβέρνηση, τη διαφθορά και την ανικανότητα που κυριαρχεί στην κυβερνητική μας δομή τα τελευταία 15-20 χρόνια και χειροτερεύει…κι εγώ δεν είμαι υπεύθυνος για την έλλειψη πίστης που έχουν οι άνθρωποι στους θεσμούς τους».

«Έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ή να εκφράσει άποψη πάνω σε οτιδήποτε χωρίς να εκφοβιστεί, συλληφθεί, παρενοχληθεί και απειληθεί».

Οι συλλήψεις πολιτικού χαρακτήρα σε υψηλό επίπεδο είναι σπάνιες στην Ιορδανία. Σημειώνεται πως η υπηρεσία πληροφοριών στη χώρα έχει αποκτήσει επιπλέον εξουσίες από τότε που άρχισε η πανδημία κορονοϊού, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις δικαιωμάτων.

Ο πρίγκιπας Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν και της βασίλισσας Νουρ. Είναι απόφοιτος του Harrow School και της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Σάντχερστ, στη Μ. Βρετανία. Επίσης πήγε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας.

Επελέγη ως πρίγκιπας διάδοχος το 1999, και ήταν ευνοούμενος του βασιλιά Χουσεΐν, ωστόσο είχε θεωρηθεί ως πολύ νέος και άπειρος για να ονομαστεί διάδοχος όταν θα πέθαινε ο βασιλιάς. Τον θρόνο ανέλαβε ο μεγαλύτερος, ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα, που του αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου το 2004. Αυτό εξελήφθη ως πλήγμα στη βασίλισσα Νουρ (η οποία ήταν η ευνοούμενη σύζυγος του βασιλιά Χουσεΐν), η οποία ήθελε να δει τον μεγαλύτερο γιο της να γίνεται βασιλιάς.

Σημειώνεται πως, από πλευράς της, η βασίλισσα Νουρ διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του γιου της αποτελούν «συκοφαντία».

«Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας», έγραψε στο Twitter. «Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς».

Η Ελλάδα στηρίζει τον Αμπντάλα

Την πλήρη στήριξή της στον βασιλιά Αμπντάλα εκφράζει η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας», σημειώνει. «Η Ιορδανία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μετριοπάθειας σε μια ταραχώδη περιοχή και ισχυρός συνεργάτης της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπουμε σε συνέχιση τη στενή μας συνεργασία με τους Ιορδανούς φίλους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ίλιον: Από πνευμονικό οίδημα ο θάνατος της 63χρονης μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή