AstraZeneca: Τελικά τι συμβαίνει με το εμβόλιο;
Μια σύγχυση γύρω από την χρήση και τις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca δημιουργήθηκε την Τρίτη (6/4), μετά από σχετική συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, του Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος ανέφερε ότι το εμβόλιο σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων, με την αιτία όμως να βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Τα λεγόμενα του αξιωματούχου δημιούργησαν νέα σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, με πολλές χώρες να το αποκλείουν από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Κομισιόν, εξαιτίας της ανησυχίας που δημιούργησαν τα όσα ειπώθηκαν, με ανάρτησή της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca, ενώ όπως ενημέρωσε η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη.
Άμεση ήταν η επίσημη απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) μέσω ανακοίνωσης που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.
Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο EMA είχε ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής, μετά την αναστολή χρήσης του από αρκετές χώρες.
Η υπηρεσία είχε εξηγήσει ωστόσο τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.
Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εξηγώντας ότι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ αυτού του εμβολίου και ορισμένων σπάνιων τύπων θρομβοεμβολών, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό».
«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λέγοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε.
«Δεν έχει αλλάξει τίποτα με το εμβόλιο»
Για το εμβόλιο της Astrazeneca μίλησε στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ. Αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις αξιωματούχου του ΕΜΑ τόνισε ότι «καταρχήν δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ξέρουμε ότι περίπου ένα στους 1.000.000 εμβολιασμένους παθαίνει θρόμβωση. Αυτό ισχύει και για το εμβόλιο της Astrazeneca και για άλλα εμβόλια».
«Μάλιστα τελευταία βρέθηκε και η αιτία αυτού του συνδρόμου του πάρα πολύ σπάνιου. Είναι αυτοάνοσο, παράγονται αντισώματα κατά των κυττάρων τα οποία παράγουν τα αιμοπετάλια και έτσι επηρεάζεται η πήξη του αίματος. Δεν έχει να κάνει μόνο με το εμβόλιο της Astrazeneca, αλλά γενικώς με διάφορα εμβόλια. Μπορεί κάποιος να εντοπίσει τα συμπτώματα και εφόσον καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει, θα πρέπει Κατευθείαν να πάει στο νοσοκομείο όπου υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί σωστά», ανέφερε στη συνέχεια και κατέληξε:
«Το σύνδρομο αυτό που ανακαλύφθηκε τώρα συμβαίνει σε πάρα πολλά εμβόλια, όπως και στις γρίπης, της ιλαράς και μάλιστα πιο συχνά από ότι τα εμβόλια κατά της covid. Περίπου μετά από από 4 έως 16 μέρες μετά τον εμβολιασμό έχουμε πρήξιμο, πόνο στην κοιλιά, πόνο στο κεφάλι. Είναι ενδιαφέρον ότι το σύνδρομο αυτό θεραπεύεται όχι με ηπαρίνη όπως είναι η συνήθης θεραπεία, καθώς η ηπαρίνη το κάνει χειρότερο. Συνεπώς, χρησιμοποιούν άλλα αντιπηκτικά φάρμακα για αυτό η ελληνική αιματολογική εταιρεία το ξέρει και το έχει και στο site της εάν δηλαδή υπάρχει κάτι τέτοιο στη σπάνια περίπτωση κατευθείαν στο νοσοκομείο και θεραπεία».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 4.309 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 79 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 751 οι διασωληνωμένοι