Ιταλική Μαφία: Τα «χρυσά ντίλ» εν μέσω πανδημίας και τα δισεκατομμύρια της Ε.Ε

Η ιταλική μαφία έχει αναλάβει δράση την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται απο τον κορονοϊό. Ενισχύει τις κοινωνικές αναταραχές, στήνει απάτες, αγοράζει προβληματικές επιχειρήσεις και πλέον "βάζει στο μάτι" τα δισεκατομμύρια της αναπτυξιακής βοήθειας που φθάνουν στη Ρώμη απο τις Βρυξέλλες. 
5'


Στις αρχές Μαρτίου του 2020, καθώς η Ιταλία «γονάτιζε» από τον κορονοϊό, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα. Ορισμένες από αυτές εξελίχθηκαν σε γενικευμένες ταραχές. Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι διάφορες μαφίες της Ιταλίας φαίνεται πως διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην υποκίνηση του χάους.


Μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο, ξέσπασαν έντονες διαδηλώσεις στους δρόμους της Νάπολης. Μέλη της Καμόρα, της διαβόητης Μαφίας της Νάπολης που περιγράφει στα βιβλία το ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και πέταξαν πέτρες στην αστυνομία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ιταλικής διεύθυνσης ερευνών κατά της μαφίας (DIA), "οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν όλο το ενδιαφέρον να τροφοδοτήσουν επεισόδια αστικής αναταραχής εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση οικονομικής δυσκολίας για να τις μετατρέψουν σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, ειδικά στο νότο".

Οι "νονοί" εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση

Όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε, η Ιταλία βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει σοβαρή οικονομική κρίση από το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 8,9% το 2020. Και οι τοπικές μαφίες προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη «αφαίμαξη» στην οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα κοινωνικές αναταραχές.

«Οι Μαφίες επωφελούνταν πάντα από τις μεγάλες καταστροφές. Το έκαναν μετά τον μεγάλο σεισμό στην Ιρπίνια της νότιας Ιταλίας το 1962 και συνέχισαν την εγκληματική τους δράση με τους σεισμούς και τις καταστροφές που ακολούθησαν» εξηγεί ο Aντόνιο Νικάσο, εμπειρογνώμονας και συγγραφέας 30 και πλέον βιβλίων για τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα.

«Εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία για να επεκτείνουν τις βρώμικες επιχειρήσεις τους» προσθέτει. Την ίδια στιγμή έχουν τεράστια ικανότητα να επενδύουν. Το εμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του lockdown.


«Δυστυχώς, η οικονομία των ναρκωτικών δεν είναι παράλληλη με τη νόμιμη, αλλά έχει ενσωματωθεί στην πραγματική οικονομία. Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες γίνεται πλέον το οξυγόνο της νόμιμης οικονομίας» εξηγεί ο Νικάσο
Η Τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε πάνω από 110.000 ύποπτες συναλλαγές στην έκθεσή της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το 2020.

Το "κράτος πρόνοιας" της Μαφίας που καλύπτει κρατικά κενά

Η οικονομική κρίση έθεσε σε κίνδυνο περισσότερες από 100.000 εταιρείες στην Ιταλία. Οι μαφίες παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συχνά λαμβάνουν μετοχές σε αντάλλαγμα, ενώ αγοράζουν αυτές που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι κακοποιοί μοιράζουν ζυμαρικά, γάλα και κρέας στις γειτονιές χαμηλού εισοδήματος στη Νάπολη, το Παλέρμο, την Κατάνια και το Ρέτζο Καλάμπρια. Δανείζουν χρήματα σε άνεργους, μερικές φορές με χαμηλά επιτόκια. Οι ειδικοί το αποκαλούν «κράτος πρόνοιας της μαφίας».«Η νομιμότητα που βασίζεται στην κοινωνική συναίνεση είναι πολύτιμη για τις εγκληματικές ομάδες», λέει ο Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι σημερινές πιέζουν τις μαφίες να αναλάβουν ρόλο και προσπαθήσουν να δράσουν ως νόμιμες αρχές. Ακολουθούν το παλιό μοντέλο του Αλ Καπόνε, ο οποίος το 1929 άνοιξε δωρεάν καντίνες για τους φτωχούς: δεν ζητουσε τίποτα σε αντάλλαγμα, όμως ήξερε καλά ότι οι άνθρωποι που βοηθούσε του χρωστούσαν χάρη»

Τα "χρυσά ντίλ" των μαφιόζων εν μέσω πανδημίας

Οι μαφίες έχουν καρπωθεί μέρος της βοήθειας που δίνει η ιταλική κυβέρνηση σε προβληματικές εταιρείες και πολίτες με χρέη. Έχουν επίσης ενταχθεί στις επιχειρήσεις του αγώνα κατά του κορονοϊού. Τον Μάιο του 2020, ένας άντρας που διατηρούσε δεσμούς με την Καμόρα ακούστηκε να λέει στο τηλέφωνο ότι «μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τον ιό» Ήθελε να μετατρέψει το πλυντήριο αυτοκινήτων του εξαδέλφου του στο Πέζαρο της κεντρικής Ιταλίας σε εταιρεία υγιεινής.

Aστυνομικοί σε πρόσφατη δίκη μελών της Μαφίας στην ΙταλίαA.P


Σε γενικές γραμμές, οι μαφίες φέρονται να εκμεταλλεύονται το χάος που προκαλείται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω πανδημίας για να διεισδύσουν ακόμη πιο βαθιά σε τομείς όπου δραστηριοποιούνται ήδη, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες νεκροτομίας και η διάθεση αποβλήτων (τόσο ιατρικές όσο και μη ιατρικές).


«Όλες οι μεγάλες εταιρείες θέλουν να ασχοληθούν με την επικερδή διάθεση απορριμμάτων. Αν το κάνει κανείς μέσω της μαφίας σημαίνει εξοικονόμηση 90% σε σύγκριση με τα επίσημα και νόμιμα συστήματα διάθεσης αποβλήτων» εξηγεί η Στεφανία Πελεγκρίνι, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

«Φθάνουν» τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων


Οι νονοί της μαφίας στρέφουν πλέον το βλέμμα στα δισεκατομμύρια που «θα έρθουν» στην Ιταλία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.


Από το 2015 μέχρι το 2020, η ΕΕ έχει διαθέσει περίπου 70 δις ευρώ στην Ιταλία σε διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, λέει ο Βιντσέντσο Μουσάτσο καθηγητής ποινικού δικαίου, συνδεδεμένος με το Rutgers Institute on Anti-Corruption Studies (RIACS) στο Νιούαρκ. Τα μισά από αυτά τα κεφάλαια κατέληξαν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.Τώρα που η πίτα είναι ακόμη μεγαλύτερη, η επιθυμία των μαφιόζων αυξήθηκε.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί επιμένουν ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής το Μάριο Ντράγκι πρέπει να δυσκολέψει τις διαδικασίες προμηθειών. «Χρειάζονται κανόνες για να μην καταλήξει το δημόσιο χρήμα στα χέρια των νονών» λένε οι ειδήμονες. Οι μαφίες δεν χρησιμοποιούν φυσικά βία για να καταλάβουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά τη διαφθορά, αποκτώντας ερείσματα λόγου χάρη στην τοπική δημόσια διοίκηση.

Το ζήτημα αποκτάει επίσης πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Οι ιταλικές μαφίες συνηθίζουν να ξεπλένουν τα χρήματά τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ιταλία, όπως είναι η Ισπανία, η Γερμανία (όπου η Nτραγκέτα της Καλαβρίας είναι πολύ ισχυρή), η Ολλανδία και η Βρετανία μετά το Brexit.

Πηγή: euobserver.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test στα φαρμακεία - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες – Τι πρέπει να κάνετε