Ποια χώρα θεωρείται ύποπτη για «ξένο δάκτυλο» στη βασιλική κρίση της Ιορδανίας και γιατί
Παρά την αποκλιμάκωση της βασιλικής κρίσης στην Ιορδανία, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φημολογίες πως στο όλο ζήτημα ενδεχομένως να υπήρξε σαουδαραβικός «δάκτυλος»- κάτι που Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνούνται κατηγορηματικά.
Το Σάββατο ο πρώην διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Χάμζα, είχε τεθεί σε de facto κατ’οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας μετά από συμμετοχή του σε συναντήσεις φυλών όπου ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιάς Αμπντάλα, επικρίθηκε ανοιχτά. Στη συνέχεια έστειλε στο BBC δύο βίντεο όπου χαρακτήριζε την κυβέρνηση της χώρας διεφθαρμένη και ανίκανη και έλεγε πως οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν λόγω ανησυχίας για εκφοβισμό από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η κρίση αποκλιμακώθηκε χάρη στη διαμεσολάβηση του θείου του βασιλιά, μα κυκλοφορούν φήμες πως η Σαουδική Αραβία είχε κάποιο ρόλο στην κρίση.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, πέταξε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, με αντιπροσωπεία προκειμένου, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους, να εκφράσει «πλήρη αλληλεγγύη στον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και την κυβέρνησή του». Αυτό, είπαν, ήταν η μόνη και ενιαία θέση της Σαουδικής Αραβίας, και οποιαδήποτε υπόνοια πως η χώρα εμπλεκόταν σε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ιορδανίας ήταν «τραβηγμένες ανοησίες».
Όταν η κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της το Σαββατοκύριακο, Ιορδανοί αξιωματούχοι έλεγαν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες του πρίγκιπα Χάμζα και αρκετών άλλων αξιωματούχων εδώ και καιρό. Έκαναν λόγο για μυστηριώδεις, ανώνυμες «ξένες οντότητες» με εμπλοκή σε αυτό που χαρακτήρισαν ως σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και της χασεμιτικής δυναστείας – κάτι που αρνείται ο πρίγκιπας Χάμζα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν δύο ξεχωριστά ζητήματα: Το ένα είναι ο πρίγκιπας Χάμζα, ο δημοφιλής γιος του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν, που προκάλεσε ανησυχία στις αρχές της Ιορδανίας λόγω των πρόσφατων επαφών του με δυσαρεστημένους ηγέτες φυλών. Το άλλο είναι οι αξιωματούχοι που φέρονται να έχουν σχέσεις με τουλάχιστον άλλη μία χώρα.
Μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες που συνελήφθησαν το Σάββατο ήταν ο Μπασέμ Αουαντάλα, πρώην επικεφαλής του Βασιλικού Δικαστηρίου της Ιορδανίας και πλέον οικονομικός σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Έχει διπλή υπηκοότητα και έχει εμφανιστεί ως συντονιστής στα σαουδαραβικά φόρουμ Future Investment Initiative. H Washington Post ανέφερε πως η αντιπροσωπεία του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών δεν ήθελε να φύγει από την Ιορδανία χωρίς να πάρει μαζί της τον Μπασέμ Αουαντάλα. Αυτό, λένε Σαουδάραβες αξιωματούχοι, είναι αναληθές.
Ο Μπασέμ Αουαντάλα έχει ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις, καθώς συνδέεται επίσης και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ.
Σημειώνεται πως οι ιστορικοί δεσμοί Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας είναι παλιοί και βαθείς- και, σε έναν κόσμο όπου οι εξεγέρσεις της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης» ανέτρεψαν δεδομένα δεκαετιών, οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν συμφέρον να αλληλοϋποστηρίζονται.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC, είναι σίγουρα δύσκολο να βρει κανείς λογική στο να προσπαθήσουν κάποιοι από τους ισχυρότερους γείτονες της Ιορδανίας (όπως η Σαουδική Αραβία ή το Ισραήλ) να την αποσταθεροποιήσουν. Η χασεμιτική δυναστεία έχει καταφέρει να επιβιώσει στα ταραγμένα νερά της πολιτικής της Μέσης Ανατολής, ενώ η ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με το Ισραήλ έφερε σταθερότητα στην περιοχή.
Ωστόσο η Ιορδανία δεν έχει πολλούς πόρους, και ήδη οι πιεσμένες υποδομές της έχουν επιβαρυνθεί από τις μεγάλες εισροές προσφύγων, πρώτα από το Ιράκ και μετά από τη Συρία. Η πανδημία έχει χτυπήσει την τουριστική βιομηχανία, πλήττοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Ακόμη, αυξάνεται η δυσαρέσκεια για αυτό που εκλαμβάνεται ως κακοδιαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης.
Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC, οι κυβερνήσεις της περιοχής γνωρίζουν πως, αν έπεφτε η μοναρχία της Ιορδανίας, αυτό θα προκαλούσε μια επικίνδυνη αλυσίδα εξελίξεων στην περιοχή- για αυτό και υπήρξε γρήγορα καταιγισμός δημοσίων δηλώσεων στήριξης προς τον βασιλιά Αμπντάλα από τους γείτονες. Εξάλλου, η Αλ Κάιντα και το ISIS θα έβλεπαν πολύ θετικά την πρόκληση χάους σε μια χώρα που μέχρι τώρα αποτελούσε παράγοντα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Self test στα φαρμακεία - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες – Τι πρέπει να κάνετε