Στα άκρα Ιταλία-Τουρκία για την προσβολή στην φον ντερ Λάιεν: Είσαι δικτάτορας – Είσαι διορισμένος

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ΙταλίαςΤουρκίας με αφορμή την προσβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
3'

Η κόντρα των δύο χωρών πυροδοτήθηκε από τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις» είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας ήρθε δια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να χαρακτηρίζει «διορισμένο» τον Ιταλό πρωθυπουργό.

«Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι και τις άσχημες και παράλογες δηλώσεις του για τον εκλεγμένο Πρόεδρό μας» έγραψε στο twitter o Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, σε μια κλιμάκωση των αντιδράσεων της, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ιταλίας.

Το Sofagate

Την κόντρα Ιταλίας – Τουρκίας πυροδότησε το αποκαλούμενο «sofagate», η στάση, δηλαδή, που κράτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έμεινε για μερικές αμήχανες στιγμές όρθια, καθώς υπήρχαν πολυθρόνες για τον Σαρλ Μισέλ και τον Ερντογάν, μα όχι για την ίδια.

Εν τέλει, έκατσε σε έναν καναπέ, σε μια εξέλιξη που προκάλεσε δυσάρεστες εντυπώσεις, εκλαμβανόμενη από πολλούς ως μια εσκεμμένα υποτιμητική κίνηση από την τουρκική πλευρά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Sabah, τουρκικές πηγές ρίχνουν την ευθύνη στην πλευρά της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως φταίει το πρωτόκολλο της ΕΕ και ότι η συγκεκριμένη διαρρύθμιση προτάθηκε από την ίδια την ΕΕ εν όψει της συνάντησης.

Η Τουρκία, τονίζουν, υποδέχτηκε τους δύο αξιωματούχους της ΕΕ με ευγένεια και τηρώντας το διεθνές πρωτόκολλο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του.

«Αυτές οι κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας είναι άδικες. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν υποδέχεται καλεσμένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και τηρήθηκε εντός του πλαισίου της διεθνώς γνωστής τουρκικής φιλοξενίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας την Πέμπτη και πρόσθεσε:

«Ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις της πλευράς της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως η διαρρύθμιση των καθισμάτων έγινε σύμφωνα με τις προτάσεις τους. Οι μονάδες πρωτοκόλλου μας είχαν προηγουμένως συναντηθεί και τα αιτήματά τους υλοποιήθηκαν» πρόσθεσε.

Ανάρτηση στο Facebook με την οποία έδωσε εξηγήσεις για το λόγο για τον οποίο δεν αντέδρασε όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ υποστηρίζει ότι δεν έδειξε αναισθησία και ότι η μη αντίδραση του οφείλεται στο ότι επιλέχθηκε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Ημέρα ανακοινώσεων για την Ελλάδα - Θα αλλάξει η στρατηγική εμβολιασμού ή όχι;