Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιος ήταν ο πρίγκιπας του Εδιμβούργου - Η σχέση του με την Ελισάβετ

Απεβίωσε, σε ηλικία 99 ετών, ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. 

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιος ήταν ο πρίγκιπας του Εδιμβούργου - Η σχέση του με την Ελισάβετ
AP
6'

Ήταν το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, και είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Ήταν απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ- Χόλσταϊν- Σόντερμπουρκ- Γλύξμπουργκ, και μέλος της ελληνικής και της δανικής βασιλικής οικογένειας.

Είχε παντρευτεί την Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια πριν γίνει βασίλισσα. Είχαν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και 10 δισέγγονα.

«Με βαθιά λύπη η Μεγαλειότητά της, η Βασίλισσα, ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Βασιλικής του Υψηλότητας, πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

«Πέθανε ειρηνικά το πρωί στο κάστρο του Ουΐνδσορ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρώτος τους γιος, Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε γεννηθεί το 1948, και ακολούθησαν η αδελφή του, πριγκίπισσα Άννα, το 1950, ο δούκας της Υόρκης, πρίγκιπας Άντριου, το 1960, και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, κόμης του Έσσεξ, το 1964.

Η σχέση με την Ελλάδα και η υπηρεσία στον πόλεμο

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921. Ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, νεότερος γιος του βασιλιά Γεωργίου του 1ου της Ελλάδας. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν κόρη του λόρδου Μαουντμπάτεν και δισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Επέστρεψε στη χώρα πριν τη λήξη της εκστρατείας και συνελήφθη μετά την επανάσταση του Πλαστήρα. Δικάστηκε ως ένας εκ των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, και, αν και καταδικάστηκε σε θάνατο, η ποινή του μετετράπη σε εξορία μετά από παρέμβαση του βασιλιά της Αγγλίας.

Ο Ανδρέας και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» από τη χώρα. Εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία, και η μητέρα του Φίλιππου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, με αποτέλεσμα να πει σε άσυλο.

Οι αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς ευγενείς και μετακόμισαν στη Γερμανία, ενώ και ο πατέρας του εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο. Ο Φίλιππος πέρασε λίγα χρόνια σε γερμανικό σχολείο και στη συνέχεια στο Γκόρντονστουν της Σκωτίας.

Ακολούθως κατατάχτηκε στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Επί Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου, ενώ ήταν παρών κατά την υπογραφή της παράδοσης της Ιαπωνίας στον κόλπο του Τόκιο.

Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934.

Ο γάμος με την Ελισάβετ

Ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο «διασημότερος σύζυγος του κόσμου», καθώς πέρασε επτά δεκαετίες στη «σκιά» της Ελισάβετ- ωστόσο η προσωπικότητά του ήταν τέτοια μου δεν τον άφηνε να εξαφανστεί από το προσκήνιο.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Πάρκερ, φίλο και προσωπικό γραμματέα του Δούκα του Εδιμβούργου, η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι η σύζυγός του ήταν πλέον βασίλισσα τον σόκαρε: «Έμοιαζε σαν να έπεσε πάνω του ο μισός κόσμος» είπε χαρακτηριστικά.

Οι φιλοδοξίες του στο Ναυτικό είχαν πλέον κοπεί, καθώς η νέα βασίλισσα θα χρειαζόταν στο πλάι της τον σύζυγό της. Ο ίδιος προσπαθούσε να βρει νόημα στον νέο του ρόλο- και σε αυτό το πλαίσιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αλλαγές στη μοναρχία, καθώς πίστευε πως οι μοναρχίες πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν.

Ήταν γνωστός για τη ροπή του προς το «ανεπίσημο», και οργάνωνε συναντήσεις της βασίλισσας με πιο «κοινούς θνητούς».

Ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα τα...gadgets. Επίσης, πρωτοστάτησε στη δημιουργία εντός ντοκιμαντέρ για τη βασιλική οικογένεια, που προβλήθηκε το 1969.

Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος ως προς τα βασιλικά του καθήκοντα, αποτελώντας πρόεδρο ή μέλος σε πάνω από 780 οργανισμούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειχνε για τα περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης, ήταν μεγάλος φίλος των σπορ, καλλιεργώντας την εικόνα ενός Βρετανού «σπόρτσμαν».

Ο θάνατος του συζύγου και πλέον έμπιστου προσώπου της βασίλισσας θα δημιουργήσει ερωτήματα για το πότε ίσως η ίδια να εξετάσει την απόσυρσή της από τον θρόνο, αν και σχολιαστές ειδικοί σε θέματα της βασιλικής οικογένειας υποστηρίζουν ότι υπάρχει μικρή ή και μηδενική πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα της βασιλικής οικογένειας υποστηρίζουν ότι η απουσία του Φίλιππου από τα καθήκοντά του τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την εξασθένηση της υγείας του, διαδραμάτισε ρόλο σε κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε πρόσφατα η μοναρχία, όπως η κρίση με τον νεότερο γιο του Καρόλου, τον πρίγκιπα Χάρυ, και τη σύζυγό του Μέγκαν και την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Όσον αφορά στη συμβολή του στη ζωή στη Βρετανία, ο ίδιος είχε πει «έκανα απλά αυτό που νομίζω πως ήταν τα δυνατά μου». Επίσης, έχει γίνει γνωστός για τις γκάφες του. Κάποιοι γνώστες των πραγμάτων στο παλάτι λένε πως αυτό που τον κράτησε μαζί με την Ελισάβετ ήταν το γέλιο- ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί πως ήταν η ανεκτικότητά της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Ανατροπή στην… ανατροπή! Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή