Εξηγώντας το «μπρα ντε φερ» στην ανατολική Ουκρανία: Τι γίνεται στα σύνορα με τη Ρωσία

Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εκτοξευτές ρουκετών, άρματα μάχης και στρατιωτικά φορτηγά σε μεγάλους αριθμούς συνθέτουν το σκηνικό στη νότια Ρωσία, σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Φωτογραφία αρχείου
AP
4'

Μεγάλη είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στο Ροστόφ επί του Ντον, πόλη κοντά στα σύνορα, καθώς η Ουκρανία και χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία πως στέλνει στρατεύματα και βαριά όπλα προς υποστήριξη των φιλορώσων μαχητών που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του Ντονμπάς το 2014.

Η Μόσχα αρνείται πως εμπλέκεται στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως παρέχει μόνο ανθρωπιστική και πολιτική στήριξη στους αποσχιστές.

Η πρόσφατη ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων κοντά στα σύνορα, αναφέρει πηγή του Reuters κοντά στο Κρεμλίνο και τους φιλορώσους αποσχιστές, αποτελεί μια επίδειξη ισχύος εν μέσω μιας περιόδου αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δύο πηγές κοντά στους ηγέτες των αποσχιστών στο Ντονμπάς είπαν πως οι αψιμαχίες αυξάνονταν γύρω από το ελεγχόμενο από τους φιλορώσους Ντονέτσκι, και το Κίεβο ανέφερε πως πέντε από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχες εκεί αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, και οι τρεις αυτές πηγές λένε πως όλα αυτά δεν δείχνουν μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Η Μόσχα το κάνει ανοιχτά, αποκαλύπτοντας σκόπιμα άρματα μάχης στο φως της ημέρας. Δεν ετοιμάζεις έτσι πόλεμο, είναι απλά επίδειξη δύναμης» είπε η πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.

Ερωτηθείς για τις εικόνες στρατιωτικού εξοπλισμού που κατεγράφησαν σε βίντεο που έφτασαν στο Reuters, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αρνήθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντας στο υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η Ουκρανία επιδεικνύει προσεκτική στάση τις τελευταίες εβδομάδες. Από τότε που άρχισε η συγκέντρωση δυνάμεων, έχει δηλώσει έτοιμη να αμυνθεί σε κάθε επίθεση στο Ντονμπάς- μια κυρίως ρωσόφωνη περιοχή που τέθηκε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αποσχιστών το 2014. Το Κίεβο λέει πως 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για «προκλητική» συγκέντρωση στρατευμάτων, με διάφορες εικόνες φορτηγών και άλλων στρατιωτικών οχημάτων να κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από πλευράς της η Ρωσία κατηγορεί και αυτή την Ουκρανία για προκλητικότητα, και λέει πως θα μετακινεί δυνάμεις στο έδαφός της όπως θεωρεί αυτή πως πρέπει.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι πιστεύεται πως η κινητοποίηση των Ρώσων έχει σκοπό να δοκιμάσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και πιθανότατα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχει δεσμευτεί να στηρίξει τον Ζελένσκι.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υστερεί στρατιωτικά απέναντι στη Ρωσία, παρά τα βήματα εκσυγχρονισμού που έχουν γίνει στις ένοπλες δυνάμεις της. Υπενθυμίζεται πως έχασε την Κριμαία το 2014 πρακτικά χωρίς μάχες, οδηγώντας στην προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία στρέφεται στις ΗΠΑ και την ΕΕ για στήριξη απέναντι στη Ρωσία, μα πέρα από κυρώσεις είναι ασαφές το τι ακριβώς μπορούν να δώσουν οι δυτικοί σύμμαχοι.

Για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν υφίσταται η απειλή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση εάν οι χώρες της θεωρήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για την κλιμάκωση της κρίσης.

Οι ρωσικές κρατικές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες έχουν πληγεί βαρύτατα από τις κυρώσεις της Δύσης, στις οποίες έχουν πρωτοστατήσει οι ΗΠΑ και, αν και έχουν αποθέματα ύψους 575 δισ. δολαρίων, θεωρείται ότι θα δεχτούν σοβαρό χτύπημα εάν επέλθουν σκληρές κυρώσεις

Όπως είπε στο Reuters o επικεφαλής του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ντανίλοφ, ο Πούτιν μάλλον χρησιμοποιεί την κατάσταση για να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων από το κίνημα αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, το οποίο κινείται γύρω από τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Σήμερα αξιολογούμε όλα τα σενάρια, από τα πιο κρίσιμα στα πιο ελαφρά, και τονίζω για άλλη μια φορά- όλα εξαρτώνται από τον Πούτιν» είπε την Τετάρτη ο Ντανίλοφ.

Ο Πεσκόφ από πλευράς του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την εσωτερική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως η Ρωσία οφείλει να είναι προσεκτική απέναντι στην «ανήσυχη» Ουκρανία, σημειώνοντας πως η στρατιωτική κινητικότητα δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο AstraZeneca: Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών