O Ερντογάν απάντησε στον Ντράγκι: Μου επιτέθηκε για να καλύψει την ανικανότητά του
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την Κυριακή τη σκυτάλη από τους πολιτικούς της Τουρκίας στις επιθέσεις κατά του Μάριο Ντράγκι μετά τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας για το πρόσωπό του με αφορμή την προσβολη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που αποκαλείται Sofagate.
Σε ομιλία του στην Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι πολιτικοί της Δύσης εργαλειοποιούν την «εχθρότητα» κατά του Ισλάμ για να κρύψουν την ανικανότητά τους.
«Η εχθρότητα κατά του Ισλάμ έχει μετατραπεί σε ένα όργανο των πολιτικών της Δύσης για να καλύψουν την αποτυχία τους και την ανικανότητά τους» είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε:
«Οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και βάζουν τον προσωπικό τους ανταγωνισμό μπροστά από το καθήκον τους, επιτιθέμενοι προσωπικά σε εμένα και στους Μουσουλμάνους».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε, επίσης, βέβαιος ότι η Τουρκία θα λάβει στο μέλλον τη θέση που της αξίζει στην ΕΕ, αναφέροντας ότι «αυτή η κατάσταση μας γεμίζει ελπίδα, αλλά αποτελεί εφιάλτη για τους άλλους, που προσπαθούν να περιορίσουν τους Τούρκους της Ευρώπης μέσα σε στενά πλαίσια, δεν δέχονται την ενίσχυση της τουρκικής διασποράς».
Η Τουρκία «παγώνει» την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων
Οι χαρακτηρισμοί Ερντογάν ακολούθησαν λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της «La Repubblica» οτι η Τουρκία αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία Καραϊβάζ: Λίστες από αεροδρόμια και σύνορα ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες