Τουρκία: Η λίρα «βυθίζεται» και ο Ερντογάν…μοιράζει πατάτες και κρεμμύδια

Η λίρα παραπαίει, η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται και ο Τούρκος πρόεδρος...επενδύει σε πατάτες και κρεμμύδια, σε ένα ακόμη επικοινωνικό παιχνίδι για να ενισχύσει την εικόνα του.

Τουρκία: Η λίρα «βυθίζεται» και ο Ερντογάν…μοιράζει πατάτες και κρεμμύδια
4'

Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται, οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, ενώ οι Τούρκοι δυσκολεύονται να γεμίσουν το καθημερινό τους τραπέζι.

Μέσα στο κλίμα αυτό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς αλλά και να βοηθήσει τους φτωχούς Τούρκους που αυξάνονται καθημερινά, ανακοίνωσε την αγορά 1,2 εκατομμυρίων τόνων πατάτας και 300.00 τόνων κρεμμυδιών , τα οποία και στη συνέχεια θα μοιράσει.

Βασικός στόχος του σύμφωνα με τους επικριτές δεν ειναι άλλος απο το να ενισχύσει την εικόνα του σε μία στιγμή που η υποστήριξη για το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) μειώνεται σημαντικά.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε δραματικά τον περασμένο μήνα μετά την απόφαση-σοκ του Ερντογάν να απολύσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ. Είναι ο τέταρτος κεντρικός τραπεζίτης που «ξηλώνεται» σε λιγότερο από δύο χρόνια και η λίρα έχει πλέον απωλέσει τη μισή της αξία από την νομισματική κρίση του 2018.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση η νέα «γενναιόδωρη» παροχή του Τούρκου Προέδρου είναι δείγμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην χώρα. Ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών το Μάρτιο, αγγίζοντας το 16,19%, πολύ πάνω από το στόχο του 5%, και η ανεργία παραμένει υψηλή, στο 12,2%.

Η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας έχει κάνει τα αγαθά πανάκριβα για τον μέσο Τούρκο που αναζητά φθηνές λύσεις για την οικογένειά του. Σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις για τις διαρκείς ανατιμήσεις προϊόντων, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε σε άπορους Τούρκους τη διανομή τόνων πατάτας και κρεμμυδιών για να γιορτάσουν το Ραμαζάνι, την ιερή γιορτή των Μουσουλμάνων.

Η «βουτιά» της λίρας ενισχύει τα κρυπτονομίσματα

Η βουτιά της τουρκικής λίρας τροφοδότησε τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στην Τουρκία, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και θα προστατευθούν από τον πληθωρισμό.

Το συνοικιακό τεϊοπωλείο είναι το επίκεντρο της καθημερινής ζωής σε όλη την Τουρκία, μια οθωμανική παράδοση που έχει αντέξει ανά τους αιώνες. Στο «καφέ» Red Lightning της πόλης Τσορούμ λοιπόν, οι ιδιοκτήτες έχουν το ένα πόδι στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον: είναι το πρώτο κατάστημα σε ολόκληρη τη χώρα όπου οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν…με bitcoin, γράφει η εφημερίδα Guardian.

«Όλοι όσοι ξέρουμε στην πόλη αρχίζουν να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα. Πιστεύουμε ότι σε πέντε χρόνια περίπου το κανονικό νόμισμα θα έχει αντικατασταθεί κατά κύριο λόγο από το ψηφιακό. Θέλαμε λοιπόν να είμαστε σε καλή θέση από τώρα», λέει οι δυο νεαροί ιδιοκτήτες. «Οι πιο ηλικιωμένοι πελάτες μας θεωρούν ότι είναι λίγο παράλογο. Μας κοροϊδεύουν. Αλλά τώρα το διπλανό μαγαζί μας ζητά να τους δείξουμε το δρόμο ».
Μέσα σε αυτό το οικονομικό «χάος» οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επενδυτικές λύσεις. Οι αναζητήσεις Τούρκων στο Google για κρυπτονομίσματα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία γνώριζε ήδη άνθιση, η οποία επιταχύνθηκε μετά την απόλυση του Ναγκμπάλ. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών στα νομίσματα αυτά από την αρχή Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου έφθασε τις 218 δισεκατομμύρια λίρες (26 δισ. δολάρια), έναντι μόλις λίγο πάνω από τις 7 δισεκατομμύρια λίρες στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το υψηλότερο επίπεδό τους καταγράφηκε το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Ναγκμπάλ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ερευνητικής εταιρείας Chainalysis και του Reuters.


Η εκτίναξη αυτή απηχεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, με αιχμή το ξέφρενο ράλι του bitcoin, η τιμή του οποίου έφθασε στο επίπεδο - ρεκόρ των σχεδόν 62.000 δολαρίων, καθώς μεγάλοι επενδυτές και εταιρείες το «αγκάλιασαν».

Στην Τουρκία, ωστόσο, οι επενδυτές ανέφεραν ότι η αδύναμη λίρα και οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και οι ελπίδες για γρήγορα κέρδη, ώθησαν τη ζήτηση. Πολλοί από τους Τούρκους επενδυτές αγνόησαν τις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων, παρά τις προειδοποιήσεις αρμόδιων αρχών σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να χάσουν χρήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Τι είναι ο σχηματισμός τύπου «Π» που αναμένεται σήμερα - Πού περιμένουμε λασποβροχές

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή