«Σκάκι» Ρωσίας-ΗΠΑ για την Ουκρανία- Ποιο είναι το «παιχνίδι» της Τουρκίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε την Τρίτη από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μειώσει τις εντάσεις που προέκυψαν λόγω της συγκέντρωσης δυνάμεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, προτείνοντας σύνοδο για την επίλυση μιας σειράς διαφορών.
Ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο ανακοίνωσαν τη δεύτερη μόλις συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, αφού Δυτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα να δώσει τέλος στην κλιμάκωση, ενώ η Ρωσία, χρησιμοποιώντας ορολογία που παρέπεμπε στον Ψυχρό Πόλεμο, αποκάλεσε τις ΗΠΑ «αντίπαλο», και τις κάλεσε να κρατήσουν τα πολεμικά τους πλοία μακριά από την προσαρτηθείσα Κριμαία, που απέσπασε από την Ουκρανία μετά τις συγκρούσεις του 2014.
Υπενθυμίζεται πως οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με κυβερνητικές δυνάμεις να μάχονται ενάντια σε υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αποσχιστές στο πλαίσιο μιας επταετούς σύγκρουσης που, σύμφωνα με το Κίεβο, έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων.
Σε ένδειξη ανησυχίας για το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός ελέγχου οι εντάσεις στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν κάλεσε τον Πούτιν, προτείνοντας συνάντηση σε μια «τρίτη» χώρα, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα και υπογραμμίζοντας παράλληλα, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Από πλευράς του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στην πρώτη δημόσια περιγραφή της συγκέντρωσης αυτής από τη ρωσική πλευρά, είπε ότι η Μόσχα έχει μετακινήσει δύο στρατούς και τρεις μονάδες αλεξιπτωτιστών στα δυτικά της σύνορα στο πλαίσιο μιας έκτακτης άσκησης με σκοπό τη δοκιμασία του επιπέδου ετοιμότητας και την αντίδραση σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλητική στρατιωτική δραστηριότητα από το ΝΑΤΟ. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε ότι η τριών εβδομάδων άσκηση, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη, θα ολοκληρωθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Επίσης είπε πως το ΝΑΤΟ αναπτύσσει 40.000 στρατιώτες και 15.000 «τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού» κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική. Η Συμμαχία αρνείται πως υπάρχουν τέτοια σχέδια- ωστόσο πρόσφατα ανακοινώθηκε πως οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερες δυνάμεις στη Γερμανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως σκοπός του είναι η δημιουργία μιας «σταθερής και προβλέψιμης σχέσης» με τη Ρωσία και είπε ότι μια συνάντηση στους επόμενους μήνες θα συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Το Κρεμλίνο από πλευράς του ανακοίνωσε πως ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι ήθελε εξομάλυνση σχέσεων και συνεργασία σε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Αφγανιστάν και η κλιματική αλλαγή. Επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν πρότεινε συνάντηση, μα δεν υπέδειξε πώς αντέδρασε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε και αυτός τη Ρωσία να σταματήσει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ανησυχητική» και ζητώντας τερματισμό των προκλήσεων και αποκλιμάκωση.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7), συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, καταδίκασαν την αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στην περιοχή της Κριμαίας.
«Αυτές οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις στρατευμάτων, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, αποτελούν απειλητικές και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις της και να αποκλιμακώσει αμέσως τις εντάσεις ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», συμπληρώνει η ανακοίνωση της G7.
Το «παιχνίδι» της Τουρκίας
Στο μεταξύ, ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται να επιδιώκει να παίξει η Τουρκία: Προκαλώντας ενόχληση στη Μόσχα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε το Σάββατο ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στα σύνορα.
Μιλώντας δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω διαλόγου, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο Ερντογάν επίσης σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, που περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό τεχνολογίας για την παραγωγή drones και κορβετών, δεν έχει ως στόχο κάποια άλλη χώρα.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε την Παρασκευή στον Ερντογάν, με τον οποίο έχει στενή σχέση, δεδομένης και της προσέγγισης Ρωσίας- Τουρκίας, πως η Ουκρανία «πρόσφατα επανεκκίνησε τις επικίνδυνες προκλήσεις στη γραμμή επαφής».
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν υπογράψει μια σειρά συμφωνιών- μεταξύ των οποίων και η προμήθεια των πυραύλων S-400, που προκάλεσε προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος- στο ευρύτερο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Επίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν πούλησε drones στην Ουκρανία το 2019. Σύμφωνα με ΜΜΕ, έχουν παραδοθεί γύρω στα έξι, ενώ, κατά το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, περαιτέρω επαφές για παράδοση drones, καθώς και για πυρομαχικά και ναυπήγηση σκαφών, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.
Παρόλα αυτά, η Τουρκία δείχνει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προκαλώντας ενόχληση στη Μόσχα, ενώ παρατηρεί στενά και ποια είναι η κατάσταση των Τάταρων της Κριμαίας, που εθνοτικούς δεσμούς με τους Τούρκους.
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Τουρκία, μεταξύ άλλων χωρών, να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, συστήνοντάς της να «αναλύσει την κατάσταση και τις συνεχείς φιλοπόλεμες δηλώσεις του Κιέβου» και ζητώντας να μην «ενθαρρύνει αυτές τις μιλιταριστικές φιλοδοξίες».
Με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle, Daily Sabah
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό