Λήγει ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος των ΗΠΑ: Απόσυρση δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να ανακοινώσει πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου 2021, έχουν πει αξιωματούχοι στα αμερικανικά ΜΜΕ.
Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
AP
4'

Οι ΗΠΑ χάνουν μια προθεσμία για απόσυρση δυνάμεων που είχε τεθεί από την κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι για τον Μάιο, σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Η νέα αυτή προθεσμία συμπίπτει με την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο World Trade Center και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ το 2001.

Ο Μπάιντεν είχε πει στο παρελθόν πως η προθεσμία της 1ης Μαΐου θα ήταν δύσκολο να τηρηθεί.

Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι Ταλιμπάν μέχρι τώρα δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση της βίας. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν έχουν λάβει προειδοποίηση πως αν επιτεθούν σε αμερικανικά στρατεύματα κατά τη φάση της αποχώρησης, θα βρεθούν απέναντι σε μια «ισχυρή απάντηση» ανέφερε αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων- προσθέτοντας πως ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε ότι μια βιαστική απόσυρση θα θέσει τις αμερικανικές δυνάμεις σε κίνδυνο, οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή.

Στο μεταξύ, ανάλυση των επιλογών των ΗΠΑ έδειξε πως είναι η καλύτερη στιγμή να λάβει τέλος ο 20ετής πόλεμος στο Αφγανιστάν, προκειμένου να εστιάσουν σε πιο έντονες απειλές.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις την Τετάρτη.

Οι Ταλιμπάν είπαν την Τρίτη πως δεν θα παραστούν σε συνδιάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν που πρόκειται να γίνει στην Τουρκία αργότερα μέσα στον μήνα, μέχρι να φύγουν από τη χώρα όλες οι ξένες δυνάμεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Λόιντ Όστιν, αναμένεται να ενημερώσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τρισεκατομμύρια δολάρια και χάσει πάνω από 2.000 στρατιώτες από το 2001, στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της ιστορίας τους.

Η συμφωνία που επετεύχθη τον περσινό Φεβρουάριο υπαγορεύει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα απέσυραν όλα τα στρατεύματά τους, σε 14 μήνες εάν οι Ταλιμπάν τηρούσαν τις υποσχέσεις τους, μεταξύ των οποίων να μην επιτραπεί στην αλ Κάιντα ή άλλους εξτρεμιστές να επιχρούν σε περιοχές που ελέγχονταν από τους ίδιους και να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε εθνικό επίπεδο.

Ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση, οι Ταλιμπάν επίσης απαίτησαν την απελευθέρωση χιλιάδων ανδρών τους, σε μια ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι απευθείας συνομιλίες άρχισαν στη Ντόχα τον Σεπτέμβριο του 2020, μα δεν έχουν οδηγήσει ακόμα σε οριστικό, τελικό αποτέλεσμα.

Αν και οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει τις επιθέσεις τους εναντίον των ξένων δυνάμεων στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας, συνεχίζουν να μάχονται κατά της αφγανικής κυβέρνησης. Επίσης, απείλησαν να αρχίσουν ξανά τις εχθροπραξίες με τις ξένες δυνάμεις εάν είναι ακόμα στη χώρα ως την 1η Μαΐου.

Υπάρχουν φόβοι πως αν οι ξένες δυνάμεις αποσυρθούν πριν την επίτευξη τελικής συμφωνίας, οι Ταλιμπάν (που ανετράπησαν κατά την εισβολή του 2001, της οποίας ηγήθηκαν οι ΗΠΑ) μπορεί να πάρουν την εξουσία.

Οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμα 2.500 στρατιώτες στη χώρα, στο πλαίσιο μιας αποστολής 9.600 στρατιωτικών του ΝΑΤΟ.

Η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Στη σχετική αξιολόγηση, που απεστάλη στο Κογκρέσο, αναφερόταν πως η αφγανική κυβέρνηση «θα δυσκολευτεί να συγκρατήσει τους Ταλιμπάν εάν η συμμαχία αποσύρει την υποστήριξή της».

«Η Καμπούλ συνεχίζει να έχει δυσκολίες στα πεδία των μαχών, και οι Ταλιμπάν έχουν την πεποίθηση πως μπορούν να επιτύχουν στρατιωτική νίκη».

Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να αποδεκατίσουν την ηγεσία της αλ Κάιντα στην περιοχή (σκοτώνοντας και τον αρχηγό της, Οσάμα μπιν Λάντεν, σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων το 2011), ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται δεσμοί μεταξύ των Ταλιμπάν και στοιχείων της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Αποσυρόμενες χωρίς μια ξεκάθαρη νίκη, οι ΗΠΑ καθίστανται ευάλωτες σε κριτικές πως η απόσυρσή τους δεν είναι κάτι άλλο από μια ντε φάκτο παραδοχή ήττας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση