Γερμανία: Αγριεύει ο πόλεμος για τη διαδοχή της Μέρκελ –Ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος
Μετά τη Μέρκελ τι; Αυτό ειναι το μεγάλο ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό οχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία των «27».
Τη σκυτάλη απο τη «σιδηρά κυρία» του Βερολίνου διεκδικούν δύο κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας και η Κοινοβουλευτική Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), καλείται να λάβει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την κρίσιμη απόφαση.
Ο Άρμιν Λάσετ (CDU) και ο Μάρκους Ζέντερ (CSU) προσήλθαν χθες στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων των αδελφών κομμάτων τους –της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ενωσης (CDU), από την οποία αναδείχθηκαν όλοι οι μεταπολεμικοί καγκελάριοι της Κεντροδεξιάς, και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), η οποία εκπροσωπεί τη συντηρητική παράταξη στη Βαυαρία– όπου συζητήθηκε η διαδικασία ανάδειξης του υποψήφιου καγκελαρίου.
Η αναμέτρησή τους ωστόσο εξελίσσεται σε μοναμαχία, με τα στρατόπεδα που τους υποστηρίζουν να είναι τόσο διχασμένα ώστε πολλοί να εκφράζουν φόβους για την ενότητα της συντηρητικής συμμαχίας.
Ποιοί ειναι οι δύο υποψήφιοι καγκελάριοι
Οι δύο «μονομάχοι» ασκούν το αξίωμα του τοπικού πρωθυπουργού στα δύο μεγαλύτερα κρατίδια της Γερμανίας –στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ο Λάσετ και στη Βαυαρία ο Ζέντερ–, ενώ ηγούνται του CDU και του CSU αντίστοιχα.
Ο 60χρονος Λάσετ, γιός ενός ανθρακωρύχου από το Άαχεν, έλαβε την επίσημη υποστήριξη των περιφερειακών ηγετών του CDU . Και έχει πλέον πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας καθώς εμφανίζεται ως συνεχιστής της γραμμής Μέρκελ και στηρίζεται απο την επίσημη κομμματική γραμμή.
Ο 54χρονος Προτεστάντης Ζέντερ ωστόσο - γιος ενός κατασκευαστή κτιρίων από τη Νυρεμβέργη- ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την Κυριακή, έχει την υποστήριξη του CSU και περίπου 70 από τους 245 βουλευτές του CDU. Είναι ο πλέον δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων του CDU και ο άνθρωπος που οι περισσότεροι θα ήθελαν να δουν ως διάδοχο της Μέρκελ.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, μόλις το 12% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του Λάσετ, ενώ το Ζέντερ υποστηρίζει το 46%.
Η κρίση του κυβερνώντος κόμματος
Ο Λάσετ εξελέγη νέος πρόεδρος του CDU τον Ιανουάριο, μετά την παραίτηση της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία ήταν η προσωπική επιλογή της Μέρκελ αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση.
Τα απογοητευτικά ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές στη Ρηνανία-Παλατινάτο και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, αλλά και οι καταγγελίες για την αναποφασιστικότητά του εν μέσω πανδημίας μείωσαν έκτοτε την αποδοχή του.
Ο δυναμισμός που επέδειξε ο Ζέντερ από την άλλη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεχόταν έντονη κριτική αλλά και η συμφωνία που εξασφάλισε για την προμήθεια 250 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V -το οποίο δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη έγκριση- του έδωσαν «πόντους».
Η επόμενη ημέρα και η υπαρξιακή κρίση της Γερμανίας
Ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Λάσετ και Ζέντερ εξελίσσεται πλέον στη σημαντικότερη μάχη εξουσίας των τελευταίων ετών, απειλώντας την ευαίσθητη συμβίωση των δύο αδερφών κομμάτων. Η μεταξύ τους κόντρα θα μπορούσε να κρίνει ποιός θα αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μετά από 16 χρόνια παντοδυναμίας της Άνγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στην όλη διαδικασία. «Ήθελα, θέλω και σκοπεύω να μείνω έξω από αυτό», είπε.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει μία κρίση επικών διαστάσεων, καθώς η καγκελάριος ετοιμάζεται να αποχωρήσει λένε οι αναλυτές. Οι πολίτες έχουν κουραστεί μεν από την πολιτική μακροζωϊα της , δεν υπάρχει ωστόσο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα και η χώρα οδεύει προς μια υπαρξιακή κρίση.
Καταλύτης εξελίξεων η ανεπαρκής αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν η Γερμανία δεν καταφέρει να τιθασεύσει την κρίση του κορονοϊού, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και στο εσωτερικό, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη χώρα τους και η περίφημη σταθερότητα την οποία αγωνίστηκε να εμπεδώσει όλα αυτά τα χρόνια η Μέρκελ.